Autor Wątek: Pomoc dla początkujących w DCS.  (Przeczytany 46768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących w DCS.
« Odpowiedź #150 dnia: Października 22, 2018, 23:42:57 »
Dobrze myślałeś. W rzeczywistości te pociski śledzą cel w oparciu o różnicę luminacji celu i otoczenia, co oznacza, że mogą śledzić wszystko, pod warunkiem, że śledzony obiekt odpowiednio kontrastuje z otoczeniem. Możliwość śledzenia tylko niektórych obiektów to limitacja DCSa.

« Odpowiedź #151 dnia: Października 28, 2018, 13:04:12 »
Witam wszystkich :)
Jestem tutaj nowy i dopiero rozpoczynam przygodę z DCS.
Nie chciałem zaśmiecać forum nowym tematem, dlatego pozwoliłem sobie napisać tutaj.
Chcę kupić jakiś w pełni klikalny moduł i w tym miejscu potrzebuje Waszej opinii.
Czy poza A-10C dostępne jest coś co na daną chwilę ukończone jest w 100%?
Interesują mnie raczej współczesne maszyny.
O F/A-18 czy Hariera nawet nie pytam bo już w opisie na Steam zaznaczone jest, jako beta ale czy taki M2000C lub Viggen są ukończonymi i kompletnymi modułami? Czy jednak lepiej wybrać sprawdzonego A-10C na początek?

Pisownia i regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2018, 16:32:24 wysłana przez KosiMazaki »

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #152 dnia: Października 28, 2018, 13:12:17 »
Teoretycznie do wyboru masz kilka maszyn: M-2000, F-5E, Viggen i MiG-21. Dwa pierwsze są praktycznie skończone, przy dwóch pozostałych cały czas coś grzebią, ale to raczej kosmetyka.

« Odpowiedź #153 dnia: Października 28, 2018, 13:32:31 »
Zdecydowanie żaden moduł stopniem ukończenia nie równa się A-10C. Przesiadłem się na niego ostatnio z Viggena. To spora niespodzianka, gdy w manualu czytasz, że dana funkcja nie działa a działa :-) Z innymi modułami jest tylko odwrotnie. A-10C to samolot powolny, taki uzbrojony, załogowy dron, nijak nie można go porównać do Viggena na dopalaczach. Zaletą A-10C jest wysoka wydajność modułu, porównując do F-18, Viggena, na A-10C wyciągniesz więcej klatek. Na początek poleciłbym bardziej dopracowane moduły, jeśli jesteś nieobyty w DCS to szkoda zdrowia. Będziesz skołowany, grając betami. Nigdy wtedy nie wiesz, czy coś robisz źle, czy to moduł się sypie. Z nowoczesnych, szybkich samolotów najbliższy ukończenia jest Mirage , chociaż mnie odrzuca od niego ogień dopalacza odbijający się od wyświetlacza :-/ Psuje mi to klimat symulacji.
Jeśli bardzo nie chcesz A-10C, to ja wybrałbym jednak Mirage, a nie Viggena na początek,  jest stabilniejszy i bardziej przewidywalny, no i można nim powalczyć z innymi samolotami w multi. Viggen to maszyna szturmowa, a nie myśliwiec. Obecnie, niestety tylko w teorii najbardziej uniwersalnym samolotem DCS jest F-18. Niestety ten moduł jest daleki od ukończenia.

« Odpowiedź #154 dnia: Października 28, 2018, 14:07:55 »
Rozumiem, czyli wybór jest pomiędzy A-10C, a M2000C.
Francuzi używają jakiegoś nieznanego mi uzbrojenia, czy Mirage ma możliwość uzbrojenia w coś podobnego do AGM65 lub GBU?
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2018, 16:29:01 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #155 dnia: Października 28, 2018, 14:11:12 »
Mirage jest słaby w roli szturmowca, jeśli to bardziej Ciebie pociąga, to zdecydowanie lepszy będzie A-10C.

« Odpowiedź #156 dnia: Października 28, 2018, 14:30:27 »
Ok, zdaje sobie sprawę, że pod tym względem A-10C będzie najciekawszy. Próbuję się tylko zorientować czy M2000C ma jakiekolwiek możliwości w tej kwestii, tak żeby zabawa była bardziej urozmaicona :)
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2018, 16:27:27 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #157 dnia: Października 28, 2018, 14:57:34 »
M-2000 ma tylko niekierowane uzbrojenie powietrze-ziemia. Można zrzucać bomby naprowadzane laserowo, ale musi podświetlać je kto inny, trochę wyższa szkoła jazdy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #158 dnia: Października 28, 2018, 16:01:21 »
No i jest jeszcze Harrier. Pomimo tego, że jeszcze nie skończony, to jednak stanem zaawansowania bije Horneta na głowę. A jako szturmowiec sprawuje się świetnie.

« Odpowiedź #159 dnia: Października 28, 2018, 16:23:00 »
M-2000 ma tylko niekierowane uzbrojenie powietrze-ziemia. Można zrzucać bomby naprowadzane laserowo, ale musi podświetlać je kto inny, trochę wyższa szkoła jazdy.

Ok, to juz mi sie nie podoba :)

No i jest jeszcze Harrier. Pomimo tego, że jeszcze nie skończony, to jednak stanem zaawansowania bije Horneta na głowę. A jako szturmowiec sprawuje się świetnie.

Harrier bylby super ale jaka pierwsza maszyne wolal bym chyba gotowy produkt.

Dzieki Panowie za pomoc, przemysle jeszcze sprawe i podejme decyzje :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #160 dnia: Października 28, 2018, 17:31:37 »
Harriera sobie odpuść. Na razie nawet nie ma żadnych misji treningowych a prawie każdy system jest mniej lub bardziej zbugowany.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #161 dnia: Października 28, 2018, 19:10:59 »
Harrier lub A-10C. W obu przypadkach jest się czego uczyć.
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2018, 20:04:00 wysłana przez KosiMazaki »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #162 dnia: Grudnia 26, 2018, 17:51:44 »
Mam DCS zainstalowany w wersji nie-steamowej. Chciałbym kupić FC3 i teraz pytanie - pozostać przy wersji nie-steamowej czy instalnąć DCS przez Steam przed decyzją o kupnie większej ilości modułów?

« Odpowiedź #163 dnia: Grudnia 26, 2018, 18:04:54 »
Pozostań na Standalone. Moduły wychodzą szybciej*, no i nie wszystkie już da się przenieść ze Steam na Standalone.

*Hornet, Tomcat i Zatoka Perska to wyjątki bo dużo ludu chciało mieć od razu.

« Odpowiedź #164 dnia: Grudnia 30, 2018, 11:41:41 »
Jestem świeżo po lekturze książki "Viper. Pilot F-16" i naszło mnie żeby sobie poćwiczyć nieco taktyk przeciwko różnym systemom SAM. Szukałem materiałów na temat z jakich jednostek dany SAM powinien się składać, lecz nie znalazłem tego nigdzie scentralizowanego. Trochę mi zajęło żeby dojść, że takie SA-2 potrzebuje 3 jednostek, a nie dwóch, a to jeden z prostszych przypadków. Stąd moje pytanie - czy jest gdzieś ściąga specjalnie dla DCS z jakich konkretnie jednostek dany SAM się składa?
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2