Autor Wątek: Pomoc dla początkujących w DCS.  (Przeczytany 46773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących w DCS.
« Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 23, 2018, 17:31:44 »
A ja się jeszcze irytuję, pewnie dla tego, że nie są to pojedyncze przypadki. Co zrobić, może potrzebuję więcej czasu, ale to chyba nie o to chodzi. Wyjdzie Szerszeń to będę miał  inne problemy, zapomnę o F-15.  8)
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 23, 2018, 19:42:10 »
Symulacja skuteczności współczesnego uzbrojenia zawsze będzie problematyczna. Każdy producent zachwala, że jego rakiety zawsze trafiają i są najlepsze. Skuteczność  jednej z wersji R-73 jest oceniana na 0.6
Wyczytałem, że 2 rakiety to pewne zestrzelenie. Nie mam pojęcia na jakiej podstawie podano te dane ale wynika z nich, że w realu nie ma tak prosto, 1 rakieta = 1 zestrzelenie.  To drogie zabawki i nikt tym nie strzela setkami, niepowodzeniami też zapewne nikt się nie chwali, wątpię żeby publikowano wiarygodne statystyki.
Z systemem uszkodzeń też nie jest łatwo, samoloty lądują pozbawione prawie całego skrzydła, innym razem zostają pokonane przez pas startowy ;-)
www.youtube.com/watch?v=0sRACNVVmpE#t=10m42s

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 23, 2018, 21:27:30 »
Tak, znamy te mity o żydowskiej 15 co bez skrzydeł i pilota sama wróciła na lotnisko, zatankowała się i poleciała dalej walczyć ze Zuem  :evil:. A propos DCSa, to akurat ja tam wystrzeliłem kilka tysięcy R-73 i wierz mi, że 15 po dwóch takich celnych rakietach jest w stanie się oddalić na pełnej prędkości (dymiąc i puszczając płyny), ewentualnie dowalić z działa albo swoją rakietą. Kiedyś tak nie było, a jest od jakiegoś roku. Polataj, zobaczysz. Oczywiście nie ma sensu porównywać do "reala", ale trochę przyzwoitości w grze powinno być zachowane.
Ok, koniec tego pierdolamento, bo nie wiem jak miałoby to pomóc początkującym.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 23, 2018, 23:13:41 »
Przed startem zamiatają lotnisko, żeby się silniczek nie popsuł ale już wybuch kilku kilogramowej głowicy z ładunkiem burzącym widocznie mu tak nie szkodzi ;)
Po prostu powinni pchać kurz do głowic, byłyby skuteczniejsze.
Na szczęście mój Viggen nieprędko będzie się tym przejmował, jeszcze sporo wody upłynie zanim dotrę do tego etapu :-)
Na razie jestem nim zachwycony, jutro powinien przybyć freetrack i GTX1050ti, będzie się wygodniej klikało.

« Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 24, 2018, 17:23:54 »
Pomoc dla poczatkujacego? Nie latac do czasu az naprawia :P

https://streamable.com/vju1h
https://streamable.com/8pofn

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 25, 2018, 18:01:32 »
Podczas tworzenia misji okazało się, że niektóre nacje mają bardzo ograniczony wybór dostępnych jednostek.
Polska to już jest szczególnie biedna.
Czy można edytować przynależność rodzajów uzbrojenia do poszczególnych państw?
Ka-50 z fajną skórką PL z 49.pśb występuje jako USA.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

« Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 25, 2018, 19:18:19 »
Można edytować, ale jest dużo roboty a mało z tego pożytku, bo wyjdzie kolejny update i wszystko wróci do normy. Zauważ, że nie tylko Polska w DCS ma mało zabawek, ale cała reszta państw ma też niewiele więcej, i zazwyczaj nawet te których nie powinno być. Jest to zrobione bardzo na o*******l, mało tego, przeniesione jeszcze z czasów Lock On'a.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 25, 2018, 19:29:05 »
Szkoda.
Mimo wszystko jakoś Ka-50 z 49.pśb został na sztywno przypisany do USA a nie np. Rosji.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

« Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 25, 2018, 23:42:00 »
Jak podeślesz tego skina to mogę zrobić tak żeby występował po stronie rosyjskiej.

« Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 26, 2018, 22:05:26 »
Czy to normalne, że działanie powtórki zależy od ustawień grafiki?
Zrobiłem sobie specjalnie powtórkę, na której kręcę wywijasy na małej wysokości, żeby dostosować sobie porządnie ustawienia.
Lekko się zdziwiłem, gdy okazało się, że na niektórych ustawieniach grafiki samolot się rozbija  :o

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 26, 2018, 22:12:05 »
Czy to normalne, że działanie powtórki zależy od ustawień grafiki?
Zrobiłem sobie specjalnie powtórkę, na której kręcę wywijasy na małej wysokości, żeby dostosować sobie porządnie ustawienia.
Lekko się zdziwiłem, gdy okazało się, że na niektórych ustawieniach grafiki samolot się rozbija  :o

Nie sądzę, po prostu ten system replay jest zrypany, ja nic nie zmieniam graficznie, a z każdym razem jak kiedyś to testowałem to były różnice.
Tracki nie są też przeważnie kompatybilne, czyli jak miałeś nagranie na wersji 2.5, a teraz odtwarzasz na 2.5.1 to też nie zadziałają poprawnie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #101 dnia: Kwietnia 26, 2018, 22:23:24 »
Powtórka nagrana dzisiaj na singlu, odtwarzana też dzisiaj, z różnym efektem.
Trochę szkoda :-/ W takiej postaci do niczego te powtórki się nie nadają.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 26, 2018, 22:44:01 »
Mała rada na wszelki wypadek - nie baw się czasem, nie przyspieszaj go, żeby szybko przewinąć do jakiegoś ciekawego momentu. Prawdopodobieństwo wystąpienia błędów w tracku będzie mniejsze, ale niestety nie zerowe.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #103 dnia: Kwietnia 26, 2018, 23:31:46 »
Podobno system powtórek w DCS nie działa na zasadzie "nagrywania filmu" tylko nagrywa dane wejściowe użytkownika typu ruchy joystickiem i wciśnięcia klawiszy i na ich podstawie przy działającej w tle "symulacji środowiska" odtwarza to co się działo. Wygląda na to że ta symulacja zawiera pewien element losowości i dlatego efekty końcowe mogą być różne. :) IMHO bardzo dziwne podejście bo nijak nie można nazwać tego powtórką.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2018, 23:38:36 wysłana przez Lukas »
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 27, 2018, 07:46:35 »
Ostatnio specjalniezapisałem powtórkę lotu Vigenem. Będąc w hangarze wpisałem wszystkie waypointy mojej trasy, przygotowałem punkt do zrzutu Bk90. Lot odbył się bez problemów, wróciłem na lotnisko i zgasiłem silnik.
Chcąc obejrzeć tą powtórkę, okazało się że mój Vigen, wyjechał z hangaru, zjechał ze ścieżki kołowania i wjechał w trawe gdzie utknął.

Zatem te powtórki nie zawsze muszą być pomocne.