Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 258904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #645 dnia: Grudnia 07, 2006, 16:53:57 »
Zadziałało za pierwszym razem  :banan tj. ośki wariują, bo ich nie uziemiłem, ale jest fajnie :)

Windows widzi to jako urządzenie z 9 osiami i 112 przyciskami (+ hat), to normalne? Nie powinien zgłaszać 8 osi? W okienku kalibracji jest 8, jak ma być, tylko na liście jest wyświetlany jako 9...

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #646 dnia: Grudnia 07, 2006, 20:48:05 »
Uziemiłem ośki i podpiąłem pierwszy pot. Zauważyłem, że lubi sobie poskakać nieco (drgania), niezależnie od tego, czy wykalibruje go na 270 stopni czy na docelowe 20-25 stopni obrotu. Czy to może być wina braku jakiegoś uziemienia/ochrony? Dodam, że zwisa on sobie tak :)

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #647 dnia: Grudnia 11, 2006, 22:29:20 »
Powoli składam mojego MJoy'a i jak przystało na osobę która niewiele miała do czynienia z elektroniką  napotykam na kolejne schody :002:. Układzik zaprogramowany (Sun pomógł :D), łidołs widzi 8osi, HAT i 32 przyciski. Obecnie nie mam jeszcze wszystkich konektorów na przyciski i diod (aktualnie 2 pierwsze konektory czyli 40 przycisków). Z lutownicą już się oswoiłem (jedna w międzyczasie umarła :021:).
Nie podoba mi się tylko to, że nie wszystkie przyciski działają i raczej nie jest to wina lutowania. Jeśli ponumerować przyciski na PCB od lewego górnego rogu to działają tylko: 5-8 (HAT), 17-20 (button 5-8), 35-40 (button 29-32). Czy niedziałające piny to są może przełączniki które obsługuje mjoy, ale nie da się ich wykorzystać, czy może o czymś zapomniałem. Ktoś miał podobny problem? Czy muszę zainstalować programik do mapowania przycisków, żeby wykrywał wszystko? :121:
brzydka fotka i już trochę nieaktualna

Jeśli chodzi o osie to podłączałem tylko poty z Cyborga 3d (50K) i też zachowywał się dziwnie, prawdopodobnie przez to że nie wszystkie osie miałem wyzerowane, albo może te poty są nieliniowe. Cóż, i tak trzeba będzie kupić telpody i tak. :)

PS: Chyba zrobię oddzielną obudowę na sam układ bo płytka nie mieści się w podstawce cyborga.
DCS/FSX/AC/pCARS

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #648 dnia: Grudnia 11, 2006, 22:37:37 »
A propo obudowy, czy ta płytka jest projektowana w takich wymiarach, że idzie ją ładnie przykręcić do jakieś standardowych rozmiarów obudowy? Jeśli tak, to o jaki rozmiar prosić?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #649 dnia: Grudnia 11, 2006, 23:05:36 »
Nie  :020:

Ona była tak projektowana by zajmowała jak najmniej miejsca  :118:

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #650 dnia: Grudnia 17, 2006, 02:27:21 »
Po prostu rzuciło mnie na kolana
……. jak zobaczyłem element konstrukcyjny tego wehikułu

http://home.columbus.rr.com/zach/sim_stuff/cockpit/pvc_cockpit.html
.... pure dzinius...

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #651 dnia: Grudnia 22, 2006, 15:58:13 »
A ja już znalazłem obudowę do mojego Mjoy'a  :021:

PS: Od jakiegoś czasu nic nie robiłem, może po świętach prace przyspieszą. ;)
DCS/FSX/AC/pCARS

chincz

• Gość
« Odpowiedź #652 dnia: Stycznia 03, 2007, 14:17:30 »
A ja mam takie pytanko: jak przeprowadzić remont saiteka x45? Ma już niezłe luzy w mechanice, a na wykresie w Joytesterze robię co prawda 14-16 kółek, ale torowi rochu już daleko do gładkości. Nie chodzi mi o jakieś cudowanie tylko zwykłe przywrócenie pierwotnego stanu. Nadmienię, że jestem w tej materii zupełnie zielony.
Pozdrawiam

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #653 dnia: Stycznia 03, 2007, 21:08:41 »
Gdzie znajdę rurki aluminiowe średnicy zew. 16mm i wew. 14mm?

Pytanie może głupie, ale szukałem "wszędzie" i jeśli już mają rurki, to 15mm/13mm. Powinna być długości 1m.

Potrzebuję takiej do drążka. Teoretycznie mógłbym próbować tej 15/13, ale wtedy z jednej strony musiałbym obcienkować a z drugiej pogrubasić...

Czy to jakiś nietypowy rozmiar? Nigdy bym nie podejrzewał, ze tak ciężko znaleść głupią rurę.

(to właśnie 15/13 którą już mam)

Aandyy

• Gość
« Odpowiedź #654 dnia: Stycznia 04, 2007, 21:19:12 »
  >> BigMac <<

Miałem podobny problem , ale z plastikiem , dzięki kumplowi , któremu zamarzyła się sadzawka
rozwiązał się sam :002:. Szukaj na składach budowlanych typu Liroy etc., z armaturą wodną , a nawet CO. W tym ostatnim przypadku to rury spajane alum+dwa rodzaje jakiegoś plastiku .
Rury generalnie wymiaruje (typowe) się w calach (1 cal to 25,4mm) , a wymiary rur to np. 1 cal (1”) , &frac12; cala ,&frac34; cal itp. .itd .Np &frac34; cala to około 19mm .Są też wymiarowane metrycznie czyli średnica „Fi”-10mm , „Fi-12mm itd. Do tego dochodzi grubość ścianki rury – cienkościenne do 0.8mm ,
typowe 1-1.5mm i grubościenne od 2mm . Są też dzielone na stalowe , żeliwne , ocynkowane ,
z metali kolorowych ( aluminium , miedź , mosiądz itp.) no i z tworzyw sztucznych , w Twoim przypadku średnica „Fi”-16x14mm to rura grubościenna , czy typowa , nie wiem .Jeżeli nie to będzie problem . :005:

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #655 dnia: Stycznia 04, 2007, 22:09:45 »
Tzn. jeśli zewnętrzna ma 16 a wewnętrzna 14mm, to grubość ścianki wynosi 1mm ;) W Leroy Merlin jeszcze nie szukałem, sprawdzę jak będzie okazja.

Sokol1

• Gość
« Odpowiedź #656 dnia: Stycznia 07, 2007, 03:40:02 »
Jeżeli kogoś interesuje sporządziłem mała dokumentację :

http://rapidshare.de/files/32208684/Mjoy16rev1_all-in-one.pdf.html (531Kb)

Są w niej obrazy obu warstw płytki, schemat z rozmieszczeniem części, oraz lista elementów.

Powitaninia Brazylii.
Jest to możliwy wyładowywać ten projekt?

Dziękują

Sokol1

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #657 dnia: Stycznia 07, 2007, 11:57:02 »
http://www.speedyshare.com/790127806.html

Uwaga na błąd. Rezystor R13 ma mieć 1.8kO, nie 180kO.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #658 dnia: Stycznia 07, 2007, 13:30:34 »
Proszę, link do aktualnej wersji tego dokumentu:

LINK

Będzie tam wisiał dopóki Labi mnie nie zabije za marnowanie miejsca na serwerze  :020:

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #659 dnia: Stycznia 07, 2007, 14:06:50 »
Będzie tam wisiał dopóki Labi mnie nie zabije za marnowanie miejsca na serwerze  :020:
Powiedz mi Sunny, czemu akurat dziś przyszło mi odwiedzić ten wątek skoro od pół roku go ignorowałem? :D
A tak sobie kliknąłem.... i ooooo :roll: