Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259501 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #870 dnia: Października 06, 2007, 16:49:30 »
vowthyn przy kalibracji joya w Windowsie w pierwszym okienku prosi o umieszczenie drążka w pozycji centralnej, w następnym o pełen zakres ruchów i w trzecim znów o powrót do centrum. Jeśli centrum nie jest w geometrycznym środku zakresu, to powinien sobie to odpowiednio poprzeliczać.

No i ktoś już tutaj tak zrobił (Boczek?) i napisał, że nie ma problemu.

« Odpowiedź #871 dnia: Października 16, 2007, 13:06:32 »
Ponieważ w poniższym wątku http://www.il2forum.pl/index.php/topic,8494.msg149009.html#msg149009
nie było odpowiedzi na moje pytania postanowiłem przedstawić jeden z problemów w tym wątku.Problem dotyczy,używając fachowego słownictwa,dekompozycji wyświetlanego na ekranie monitora obrazu.Przedstawiam na rys.przykład tego obrazu przedstawiający wskazania przyrządów pokładowych w FalconAF.

Jak widać na rys.jest tam dużo przyrządów.Chciałbym je wyświetlać na oddzielnych monitorach,gdzie byłaby tylko część z rys. bazowego.Mam obawy,że jest to niemożliwe.Gdyby zastosować kilka kart graficznych z wieloma wyjściami to na monitorach byłby ten sam obraz bazowy.Jeśli się mylę to proszę o wyjaśnienie.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #872 dnia: Października 20, 2007, 22:27:25 »
Dotarł miech od Tracerx  :banan

Powoli zaczyna to przypominać moją koncepcję tej zabawki. Obudowę pomaluję na czarno. Jak już przy tym jestem, czy powinienem wybrać jakąś specjalną farbę? Te deseczki są z paneli podłogowych, dosyć śliskie/gładkie i to nie jest prawdziwe drewno :)

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #873 dnia: Października 20, 2007, 23:31:15 »
Zwykły spray wystarczy
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #874 dnia: Listopada 01, 2007, 20:40:01 »
A co powiecie na to?  :002:

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #875 dnia: Listopada 02, 2007, 14:11:19 »
Pomysł na zamocowanie tego do przepustnicy wygląda na średnio dopracowany (jakieś paski tam widzę, czy mi się wydaje?).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #876 dnia: Listopada 11, 2007, 17:33:33 »
Wydaje mi się że mocowanie wykorzystuje istniejące otwory na śruby, które w x52 są od spodu przepustnicy, stąd taki kształt uchwytu. Gdyby to było na paski, to raczej nie dałoby się używać :)

Tutaj autor tej zabawki pyta się o rozstaw dla kocurka:
http://forum.digitalcombatsimulator.com/showthread.php?t=296
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #877 dnia: Listopada 13, 2007, 09:59:03 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #878 dnia: Listopada 13, 2007, 11:33:57 »
Połowa przycisków pewnie i tak nie działa :/
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #879 dnia: Listopada 13, 2007, 13:01:53 »
Najdziwniejsze dla mnie jest to,  że w ten sposób po pierwsze gość zmniejszył sobie rozdzielczość osi, a po drugie pozbył sie przepustnicy x45.

« Odpowiedź #880 dnia: Listopada 26, 2007, 11:31:07 »
Mam do was pytanie. zaprojektowałem sobie taki ster kierunku. Elektronike wezme od starego joya. Ale czy od strony technicznej takie pedały mają racje bytu?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #881 dnia: Listopada 26, 2007, 11:56:28 »
Sam mechanizm wygląda na zaprojektowany poprawnie (zasada pantografu), jednak wydaje mi się, że musiałbyś dysponować dostępem do materiałów bardzo wysokiej jakości, by to działało dobrze i było wytrzymałe. Przede wszystkim, to mocowania pedałów  powinny moim zdaniem zajmować całą szerokość pedału bo inaczej będą na nie działały potężne naprężenia (nie wiem na ile model jest uproszczony, ale wyraźnie widać na nim, że pedały są przymocowane do osi tylko przy zewnętrznych krawędziach, moim zdaniem to nie wytrzyma długo). Druga sprawa to ta przekładnia paskowa na potencjometr. Sam budując orczyk rozważałem takie rozwiązanie, ale zostało mi to odradzone, ponoć z paskami zawsze jest kłopot, bo się ślizgają, a przede wszystkim naciągają w sposób niekontrolowany pod wpływem zmiany temperatury, co ma istotny wpływ na dokładność. Sam projekt wygląda elegancko, jeśli dysponujesz odpowiednimi narzędziami i materiałami powinno byc ok.
Acha - nie chcesz zrobić sobie hamulców?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #882 dnia: Listopada 26, 2007, 15:27:41 »
I jeszcze jeden problem - może Ci się to wszystko gibać na przód i tył. Chyba że planujesz to zamontować na jakieś podstawce, której nie widać na rysunku...

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #883 dnia: Listopada 26, 2007, 15:59:20 »
O widzisz BigMac, BTW gibania, to ważną rzeczą są jakieś toczne elementy (kółka, łożyska zewnętrzne) oddalone od osi centalnej odciążające przeguby - jak to się będzie trzymać tylko na centralnej osi, to musi być ona baardzo wytrzymała i perfekcyjnie łożyskowana, a i tak może się kiwać na boki.

« Odpowiedź #884 dnia: Listopada 26, 2007, 19:12:31 »
Dobra poprawki mocowania pedałów już wprowadzam. a co do łożyskowania tego co byście zaproponowali?
I zamiast pasa jakie rozwiązanie było by lepsze?
Oczywiście mogę brnąć w ślepą uliczkę i cały projekt może się trochę rozjechać.  Może jakieś inne rozwiązanie całości było by lepsze?