Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259034 razy)

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #885 dnia: Listopada 26, 2007, 19:57:25 »
Kilka podstawowych pytań żeby był sens dalszego doradzania:

- Z jakiego materiału zamierzasz wykonać orczyk? (np z czego będą zrobione przeguby? - ważna informacja ze względu na sztywność materiału - czy będą się wyginać i w konsekwencji potrzebować dodatkowej podpory bocznej, czy będą wystarczająco sztywne i wystarczy łożysko centralne, dalej, z czego będzie wykonana oś centralna? - również pytanie istotne ze względu na wytrzymałość).
- Do jakich narzędzi masz dostęp/jakie planujesz wykorzystać (np. dobre osadzenie łożyska w metalowym przegubie to nie taka prosta sprawa).
- Czy zamierzasz robić hamulce (toe brakes) czy urządzenie ma pełnić wyłącznie funkcję kontroli steru kierunku?
- Co do potencjometru, to możesz albo zastosować rozwiązanie sprawdzone w konstrukcjach BigMaca i mojej z potencjometrem suwakowym i popychaczem na przegubie, albo, jeśli masz dostęp do bardziej wymyślnych narzędzi - zaprojektować mocowanie obrotowego pota bezpośrednio na osi centralnej - da się to zrobić aczkolwiek niełatwo, ewentualnie pozostać przy przekładni, ale pas wykonać z czegoś nierozciągliwego (jakiś łańcuszek na wzór rowerowego, tylko mniejszy, nie wiem - może w jakichś urządzeniach stosuje się takie części).

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #886 dnia: Listopada 26, 2007, 19:58:42 »
Ewentualnie może być przekładnia zębata. Duże koło zębate w osi obrotu, małe na potencjometrze.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #887 dnia: Listopada 26, 2007, 20:16:52 »
Acha jeszcze ważna uwaga w kwestii mechaniki. Jeśli tylko jeden przegub będzie zamocowany na osi, a ta mniejsza poprzeczka tylko do pedałów, to pedały będą się swobodnie kręcić na boki (odchylać od osi podłużnej urządzenia). Tylko wtedy, gdy oba przeguby są zamocowane na stałe na pionowych osiach centralnych pedały nie będą się skręcać na boki. Nie mam pojęcia na ile taka dodatkowa - niepotrzebna płaszczyzna swobody może przeszkadzać w precyzyjnym sterowaniu.

« Odpowiedź #888 dnia: Listopada 26, 2007, 21:17:05 »
Poprzeczka dodatkowa została wprowadzona właśnie aby pedały nie piały ruchu obrotowego.
Ale z tego co widziałem w poprzednich postach, zrobię projekt taki jak ma vowthyn.
Elementy będą metalowe więc w wytrzymałością nie będzie problemu.
Wszystko wykona znajomy posiadający firmę, za niewielką opłatą w postaci morawskiej Śliwowicy.  :karpik
Potencjometr też zastąpię liniowym a nie obrotowym.
Jak wykonam następny projekt umieszczę go na forum.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #889 dnia: Listopada 26, 2007, 21:31:51 »
Poprzeczka dodatkowa została wprowadzona właśnie aby pedały nie piały ruchu obrotowego.

Jeśli nie będzie zamocowana na osi pedały będą się kręcić - oczywiście jednocześnie i względem siebie zawsze pozostaną równoległe (gdyby poprzeczki nie było wcale wtedy kręciłyby sie niezależnie od siebie), ale względem podstawy ich oś podłużna będzie mogła swobodnie się odchylać.

« Odpowiedź #890 dnia: Listopada 26, 2007, 22:12:26 »
rzeczywiście masz racje. Błąd przy projektowaniu.
Ale jednak skorzystam z twojego projektu. Pokaże jak już będzie gotowy.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #891 dnia: Listopada 27, 2007, 18:12:03 »
rzeczywiście masz racje. Błąd przy projektowaniu.
Ale jednak skorzystam z twojego projektu. Pokaże jak już będzie gotowy.
No nie wiem ? Moim zdaniem wystarczyłoby zaznaczyć dwie osie obrotu w centrum głównej i wspomagającej poprzeczki.
- da się to zrobić aczkolwiek niełatwo, ewentualnie pozostać przy przekładni, ale pas wykonać z czegoś nierozciągliwego (jakiś łańcuszek na wzór rowerowego, tylko mniejszy, nie wiem - może w jakichś urządzeniach stosuje się takie części).

Myśleliście kiedyś o zębatych, gumowych paskach rozrządu do silników spalinowych...  :118: (tak mi wpadło do głowy ...  :503:)  :banan

« Odpowiedź #892 dnia: Listopada 27, 2007, 18:19:44 »
Paski zębate z silników spalinowych to trochę duża rzecz, ale znacznie mniejsze są np. w drukarkach i skanerach, w mechanizmach poruszania głowic. Powinny być też w innych tej wielkości urządzeniach.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #893 dnia: Listopada 27, 2007, 18:20:52 »
Paski rozrzadu nie są tak do końca gumowe, trzeba by dodać rolkę napinającą i do tego one są dosyć długie. Już lepiej potencjometr połączyć przez dźwignie - to najprostsze i najtańsze rozwiązanie, chociaż nie pozwala na wykorzystanie pełnego zakresu pota (chyba, że wykorzystać tak jak u mnie - suwakowy ;) )

« Odpowiedź #894 dnia: Listopada 27, 2007, 19:19:20 »
Jednak skorzystam z rozwiązania Vowthyn i użyje potencjometru suwakowego.
Projekt pokaże w następnym tygodniu.

« Odpowiedź #895 dnia: Listopada 27, 2007, 19:43:51 »
Ja tak w kwestii połączenia pedałów z potencjometrem. Ja robiłem swoje pedały w oparciu o suwnice od szuflad i połączyłem to z potem przy pomocy sznurka, na zasadzie skali radiowej. Używałem to przez rok (do momentu kupienia pedałów i kierownicy samochodowej) i nie było z tym rozwiązaniem problemów. Teraz trzymam to w ręku i nadal jest w 100% sprawne. W tym wątku były zamieszczone zdjęcia

http://www.il2forum.pl/index.php/topic,1836.240.html.  + następna strona

Wybrałem kilka najważniejszych.

http://img473.imageshack.us/my.php?image=065md.jpg

http://img478.imageshack.us/my.php?image=028yu.jpg

http://img524.imageshack.us/my.php?image=20yt.jpg

Ja bym to właśnie tak zrobił.

ps. Projekt super :010:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #896 dnia: Grudnia 02, 2007, 22:22:47 »
Witam.

Znalazłem firmę sprzedającą łożyska ślizgowe można by je wykorzystać do jakiegoś projektu.

http://igus.kimweb.de/index.asp?la=137&ctreeid=2_2
Interesujące są łożyska ślizgowe dzielone najmniejsze ma chyba ser 3 cm wys 1 cm . Dało by się to jakoś wykorzystać przy konstrukcji kołyski ?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #897 dnia: Grudnia 03, 2007, 19:28:12 »
Znacie jakiś program do zaawansowanej kalibracji dżoja? Taki, żeby dało się ręcznie ustawić centrum (nie tylko w osiach X i Y, jak to robi windowsowa). Próbowałem DIView, ale nie da się tam ustawić wartości min/center/max poniżej zera:

Po kliknięciu OK pojawia się:

nawet jeśli to nie ja wklepuje te ujemne wartości, tylko on sam je automatycznie czyta.

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #898 dnia: Grudnia 05, 2007, 16:24:18 »

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #899 dnia: Grudnia 05, 2007, 17:34:34 »

:(

System to Windows XP SP2, joye są wpięte dwa: X52 (pierwszy VID) i MJoy. Chcę poprawiać MJoya.