Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259148 razy)

Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #975 dnia: Maja 07, 2008, 13:15:08 »
Witam,mam pytanie związane z plexi.Jaki użyć klej?Ja używam super glue,ale są one w małych pojemnikach.Czy można użyć np żywicę epoksydową,lub jakiś inny klej?
pozdrawiam,vito_zm

« Odpowiedź #976 dnia: Maja 29, 2008, 11:59:33 »
Mam nietypowe pytanie dotyczące narzędzi do malowania i lakierowania a konkretnie płyt z PCW.Chciałbym je najpierw pomalować a potem polakierować.Wymiar powierzchni do malowania wynosi około 500 cm kwadrat.Myślałem o automacie do malowania używanym w modelarstwie.Ponieważnie nie znam się na tym,dlatego proszę o pomoc.Jaki zastosować automat do malowania oraz lakierowania.Malowanie jest jednorodne bez wzorów.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #977 dnia: Lipca 16, 2008, 23:28:36 »
Dzisiaj dorwałem się do mojego Cyborga Evo. :D Prosty "modzik" miał na celu zablokowanie 3-osi w drążku (w roli orczyka podłączone mam pedały od kierownicy). Aby podczas długich lotów grupowych nie nadwyrężać sobie nadgarstka, drążek zablokowałem nie na wprost, ale maksymalnie skręcony w lewo. Dokładnie tak jak ma to miejsce m.in. w rosyjskich maszynach (a może nawet wszystkich maszynach, gdzie drąg jest tam gdzie powinien być czyli między nogami  :021:).

Generalnie i tak muszę się zabrać za przedłużenie starego Cyborga 3D (z telpodami, który już jest podpięty pod MJoya) i osadzić na nim drążek od X52, ale zanim się to stanie pewnie sporo godzin spędzę z tym Evo.  :118:
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #978 dnia: Lipca 17, 2008, 09:15:32 »
Nie wiedziałem gdzie to wrzucić, tutaj chyba najbardziej pasuje, bo podpada pod kokpit building, chociaż modelarzom też pewnie mogłoby się przydać. Strona z bardzo dużą ilością szczegółowych zdjęć kokpitu m.in Su-27, oprócz tego fotorelacje  budowy simpitu do Ka50 i kilka innych rzeczy.
http://enok1969.spaces.live.com/photos/cns!58AB92E8FFE73BBB!745/

janusz smiglo

• Gość
« Odpowiedź #979 dnia: Lipca 22, 2008, 10:25:19 »
cześć
rozebrałem do naga cyborga evo i okazało się że potencjometr odpowiedzialny za przepustnice ma znacznie większy zakres ruchu. (obrót ok. 20 stopni w lewo i prawo, po wyjęciu z obudowy ok. 180 stopni w lewo i prawo) zatem wykorzystuje ok. 1/10 swojego pełnego zakresu ruchu
teraz pytania:

1 w jaki sposób mogę przeprogramować ten zakres ruchu na większy, szerszy kąt obrotu? (zakładam że ten zakres obrotu jest ustalony przez sterowniki) jeżeli zmajstruje zewnętrzną przepustnice którą podłącze do evo, szerszy kąt pozwoli mi wtedy uzyskać większą precyzje ruchu.

2 czy da się podłączyć dodatkowy potencjometr do evo?

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #980 dnia: Lipca 22, 2008, 11:00:40 »
Ad 1. Najprawdopodobniej sterownik sam wykrywa zakres obrotu potencjometru, i nie wymaga to przeprogramowania, tylko kalibracji. Jeśli tak nie jest, przeprogramować się nie da.

Ad 2. Nie, nie ma możliwości podłączenia dodatkowego potencjometru.

janusz smiglo

• Gość
« Odpowiedź #981 dnia: Lipca 23, 2008, 14:09:41 »
Ad 1. Najprawdopodobniej sterownik sam wykrywa zakres obrotu potencjometru, i nie wymaga to przeprogramowania, tylko kalibracji. Jeśli tak nie jest, przeprogramować się nie da.
Dzięki za odpowiedź. Zakres się nie powiększył. kalibracja w control panel/game ctrl... i jest to samo, nawet po wyczyszczeniu ustawień kalibracji z rejestru. Evo podobno jest typem "auto-calibration" cokolwiek to znaczy. Czy jest na to inna metoda?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #982 dnia: Września 10, 2008, 14:07:13 »
Prawie skończony, jeszcze troszkę lutowania i ostatnie szlify
 :021:

Jest też uberpodstawka

Te rurki upier...spiłuję, żeby nie sterczały.

A tu z seksownym modelem

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #983 dnia: Września 10, 2008, 14:15:16 »
Piękny! :D (drąg, nie model  :118:)
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #984 dnia: Września 10, 2008, 14:24:09 »
zawsze mnie to zastanawiało aż wreszcie musze zadać to pytanie:
Po co ta łapka?

Zdania rozpoczynamy wielką literą. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Września 10, 2008, 14:26:08 wysłana przez Kos »
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #985 dnia: Września 10, 2008, 15:27:10 »
Hamulce kół. Ewentualnie np. odłączenie autopilota.

« Odpowiedź #986 dnia: Września 10, 2008, 16:28:52 »
Moje gratulacje,super.

« Odpowiedź #987 dnia: Września 16, 2008, 10:59:57 »
Witam,chciałbym zastosować światłowód do podświetlania napisów w panelach kokpitu.Znalazłem na forum zastosowanie taśmy światłowodowej do oświetlenia panelu.

Pytanie do kolegów czy i gdzie można kupić taśmę światłowodową,nie musi świecić na zielono.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #988 dnia: Września 16, 2008, 12:41:00 »
Niestety nie potrafię pomóc, ale wygląda to bajerancko  :021:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #989 dnia: Września 16, 2008, 14:51:32 »
Poszukaj:

"Revoltec Neon Strings" (3 kolory - zielony, niebieski i żółty lub czerwony) i czegoś podobnego u Akasy (chyba tylko niebieski). Ja pod ręką nie mam w tej chwili linka.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"