Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lobo

• Gość
Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 21, 2005, 12:55:32 »
OMG!!! :shock:  Przepustnica jak prawdziwa!!!! Swietna!!!!

Swoja droga czy ktos moze dysponuje jakimis planami przepustnicy w oddzielnym segmencie?

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 21, 2005, 13:37:28 »
Bociek -> jakbyś zaczął produkcje seryjną, to ja też może mógłbym się skusić.... Joystick wygląda sympatycznie (tylko sie trzeba przyzwyczaić do tej obudowy w stylu retro ;) ).

Pozdrawiam
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 21, 2005, 16:39:38 »
Dziekuje za miłe słowa  :D - produkcji masowej niestety nie planuję z powodu braku czasu.
Namawiam do samodzielnych prac - to naprawdę daje satysfakcję jak dzieło własnej konstrukcji powoli nabiera kształtów.

Pozdrawiam. :564:

Bladerunner

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 14, 2005, 13:25:07 »
Ja mam takie pytanie... Chciałbym dostawić dwa guziczki do mojego joya. Guziczki pochodzą ze starego joya(bardzo starego) i chciałbym wstawić je do Wingmana Attack(dziadostwo)... Nie bardzo wiem jak to zrobić... jestem osobą z małą wiedzą elektroniczną (ale nie jestem niemotą :D) Proszę o pomoc...

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 14, 2005, 14:51:34 »
Dwa przyciski dodatkowo, czy chcesz po prostu wymienić istniejące/zepsute?

Bladerunner

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 14, 2005, 15:02:55 »
Dodakowo... Oczywiście

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 14, 2005, 15:09:29 »
Poniżej zamieszczam schemat made in CCCP jak ze standardowych 4 przycisków zrobic joystick 14-o przyciskowy. Nie testowałem tego patentu, jednakże znając ruskie modyfikacje joyów, na pewno działa.

Bladerunner

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 14, 2005, 15:14:41 »
EEE a tak bardziej łopatologicznie a jeżeli sie nie da to powiedz, żebym dał sobie spokój...

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 14, 2005, 15:28:47 »
Jeszcze prościej? Nie ma takiej możliwości.  - chciałes 2 dodatkowe przyciski więc z powyższego układu ograniczasz się tylko do przeprowadzenia rozgałęzienia z dowolnego jednego przycisku istniejącego. (kosztować cie to będzie 20 groszy za dwie diody)

Oczywiście pozostaje jeszcze software logitecha bo po co dorabiać dodatkowe przyciski skoro beda one niewykrywalne? Tutaj to już nic nie poradzę - nie jestem programistą.

Bladerunner

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 14, 2005, 15:36:23 »
Dobra, już dobra załapałem... 30 sec ślęczenia nad schematem i złapałem... humm żeby mieć guziczki musze zrobić rozgałęzienie i jeden kabelek podpiąć do jednego "pina" i jeden do drugiego, podobnie jest z drugim guziczkiem... humm programować można wewnątrz systemowo czy trzeba cos podpinać do joya??

lobo

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 14, 2005, 15:42:58 »
To moze ja i dorzuce pytanie...

Mam pada wyposazonego w HAT i dwie galki. Czy istnieje mozliwosc przerobienia jednej z galek tak aby zabrac jej os Y a zostawic tylko os X? Konkretnie mam na mysli cos takiego: galka ma taka wlasciowosc, ze pozycja jej jest resetowana po zwolnieniu kciuka. O ile w przypadku osi X mi to zupelnie nie przeszkadza (orczyk) o tyle os Y chcialbym wykorzystac jako przepustnice. Czy mozliwe jest wywalenie tych powracajacych potencjometrow i wstawienie zupelnie innych, ktore beda trzymac pozycje? Chcialbym w ogole unieruchomic os Y galki a pod wolny kanal podlaczyc "suwak przepustnicy" w innym miejscu na padzie.

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 14, 2005, 15:59:01 »
LOBO - jeśli to rzeczywiście są 2 poty, to jest to możliwe. Prowozorycznie możesz wywalić sprężynę centrującą tego potu , z którego chcesz zrobic przepustnicę.
Obczaj jakie to są poty (ile kiloohm - bo że o charakterystyce liniowej to na 100%) i tam gdzie chcesz mieć np przepustnicę, zastąp pot istniejący obrotowy, zakupionym SUWAKOWYM. Oczywiście o tej samej charakterystyce i pojemności.

To teoria - tak naprawdę żeby sie za przeróbki wziąść, trzeba sprzęt dokładnie obadać (wzrokowo na początek!!!). Więc nie ręczę za skutki majstrowania.

Co do tych przycisków kolegi Blderunnera - tak jak powiedziałem  - nie bawiłem się z tym. Ekperyment nie będzie cię wiele kosztował (prawie nic) . Jak już jesteś zdecydowany staraj się modyfikacje tak przeprowadzać żeby bez problemów wrócic w razie niepowodzenia do punktu wyjścia. Co do oprogramowania - na bank oprogramowanie Logitecha tego nie wykryje - może bezpośrednio gra, a może standardowe sterowniki Windowsa.
NIE wiem - przecierasz ten szlak jako pierwszy ze znanych mi majstarkowiczów.

Bladerunner

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 14, 2005, 16:05:08 »
Dobra jakoś sie to zrobi... Na razie musze poczekać na jakiś nowy joy bo w razie czego, nie chce bez joya zostać... Jak go zdobędę będziecie musieli się ze mną użerać, i odpowiadać na pytania bo jedyna rzecz jaka mi sie udało zrobić to mała szlifierka  :twisted:  :twisted:

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 16, 2005, 20:14:12 »
Słuchajcie, jest taka sprawa, Sherman chce mieć pedały i przepustnicę. Na wstępie może napiszę, ze osobiście na elektryce kompletnie się nie znam, ale zmieni się to w najbliższym czasie dzięki naukom taty.

Wszystko znajdę sobie w necie, ale niech mi ktoś po polsku opisze sprawę tego jak komputer widzi sobie taki domowy bajer. W układance potrzeba czegoś... no nie wiem jak to nazwać, chipy spełniają tę funkcję. Czy można kupić takie proste, na 3 potencjometrów? Odpowiedzi mogą być rozwinięte i fachowe.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 16, 2005, 20:40:52 »
tu masz rozsądne schematy mechaniki do domowych konstrukcji

http://www.joysticks.ru/joystick/s_15.shtml

a układ jaki wybiezrezsz do samych pedałów - nie będę odkrywczy - elektronika  Wingman Attac 2