Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 258757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #345 dnia: Czerwca 06, 2006, 17:56:33 »
Hmm, to w takim razie co mi szkodzi spróbować. W końcu mam 4 miesiące wakacji  :020: Tylko skąd ja wezmę potencjometr o długości 100mm? W internecie bardzo mało takich znalazłem, jak już, to logarytmiczne i kosztujące 70zł/szt. Czy takie rzeczy się w ogóle produkuje?

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #346 dnia: Czerwca 06, 2006, 18:10:41 »
Hmm, to w takim razie co mi szkodzi spróbować. W końcu mam 4 miesiące wakacji  :020: Tylko skąd ja wezmę potencjometr o długości 100mm? W internecie bardzo mało takich znalazłem, jak już, to logarytmiczne i kosztujące 70zł/szt. Czy takie rzeczy się w ogóle produkuje?
PolBaj zrobił piękny orczyk :) i generalnie będę się wzorował na jego "produkcie", tyle że z jednym znacznym uproszczeniem.
To właśnie tyczy się zakresu ruchów i przeniesieniu tego na potencjometr.
Mam potencjometr o długości 10cm (podwojny za jakieś 5zł), umieszczę go równolegle do ruchu pedałów, ale nie na końcu tylko bliżej środka (zaczepiony o kątownik sprzęgający oba pedały) wykorzystując jednocześnie cały zakres pota i zakres ruchu orczyka jaki będzie mi się podobał (najprawdopodobniej zrobię skok pedałów jak w MiGu-29 czyli 91mm) :D
DCS/FSX/AC/pCARS

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #347 dnia: Czerwca 06, 2006, 18:58:59 »
Powodzenia! Też może kiedyś się zabiorę za orczyk, ale trochę przeraża mnie część mechaniczna ;)

A skąd masz ten pot? W zwykłym sklepie elektronicznym kupiłeś?

jimm

• Gość
« Odpowiedź #348 dnia: Czerwca 06, 2006, 19:11:12 »
A skąd masz ten pot? W zwykłym sklepie elektronicznym kupiłeś?
Poszukaj tu http://sklep.avt.com.pl

Też planuje zrobić porządny orczyk, bo zwykłe pedały(bez skojarzę proszę!!!  :020:) zaczynają mnie denerwować ale jakoś nie mogę się za nie zabrać.

« Odpowiedź #349 dnia: Czerwca 06, 2006, 20:27:38 »
Ja zbudowałem orczyk z potem suwakowym i działa. Wszystko zależy od projektu i wykonania
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #350 dnia: Czerwca 07, 2006, 23:19:11 »
Okazuje się, że strasznie ciężko znaleść potencjometr suwakowy o skoku 100mm lub więcej - pomijając specjalistyczne zestawy do mikserów muzycznych, drogie i "overkill". Wpadłem na pomysł zrobienia przekładni zębatej z ruchu liniowego na obrotowy i użyć zwykłego obrotowego pota, ale to komplikuje projekt i raczej się z tym nie zmieszcze z obudowie od starego joya, którą chciałem wykorzystać dla esteyki - bo drewniane pudło jakoś do mnie nie przemawia ;), ale jeśli to będzie jedne wyjście, to chyba pozbijam te parę desek do kupy.

Od razu spytam, czy w plastiku (obudowie) można pracować? To chyba raczej mało wdzięczny materiał. Jak w plastiku umieścić np. potencjometry czy szyny? Przy czym poty muszą być wymienialne, więc kropelka e-e. W drewnie można wywiercić gwinty na śrubki itp. a w plastiku? Podejrzewam, że są na to sposoby, modelarze redukcyjni przecież jakoś działają, więc podzielcie się wiedzą z lamą ;)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #351 dnia: Czerwca 08, 2006, 00:18:50 »
Podobnie jak nie widzę potrzeby gwintowania otworów w drewnie, tak i nie widzę takowej potrzeby w plastiku, po prostu korzysta sie ze śrub o odpowiednio dużym skoku gwintu. Jedyna praktyczna różnica pomiędzy praca w plastiku, a w drewnie to, że plastik często zapycha wszelkie narzędzia skrawające i co jakiś czas trzeba je oczyścić, poza tym różnic zbyt wielu tak na prawdę nie ma - tak jak w drewnie trzeba uważać żeby materiał się nie rozszedł, tak w plastiku trzeba tylko uwarzac żeby się nie połamał. nawet narzędzia można te same wykorzystać.

« Odpowiedź #352 dnia: Czerwca 08, 2006, 07:58:06 »
iq85
PolBaj zrobił piękny orczyk  i generalnie będę się wzorował na jego "produkcie", tyle że z jednym znacznym uproszczeniem.
To właśnie tyczy się zakresu ruchów i przeniesieniu tego na potencjometr.
Mam potencjometr o długości 10cm (podwojny za jakieś 5zł), umieszczę go równolegle do ruchu pedałów, ale nie na końcu tylko bliżej środka (zaczepiony o kątownik sprzęgający oba pedały) wykorzystując jednocześnie cały zakres pota i zakres ruchu orczyka jaki będzie mi się podobał (najprawdopodobniej zrobię skok pedałów jak w MiGu-29 czyli 91mm)
Do iq85
Dzikuję za uznanie :020:
Co do sposobu montażu potencjometra, to ja też chciałem zamontować pota tak jak ty to planujesz i niestety musiałem zmienić plany. Dla czego :011: Ano dla tego, że jak zamontowałem tak pota, to okazało się że ruch orczyka będzie w takim wypadku wynosił ok. 2.5cm do przodu i 2,5cm do tyłu na każdym pedale (wszystklo przez potencjometr, na który przełożenie z orczyka wynosiło 1:1  więc zakres ruch na potencjometrze = zakresowi ruchu orczyka,,,,, dokładnie tyle i nic więcej). Jak wiadomo precyzja z takim patentem będzie koszmarna. Dzięki mojemu patentowi montażu pota  zakres ruchu jest 9cm do przodu i 9cm do tyłu na każdym z pedałów bo poprzez linke zrobiło się przełożenie, a pot wykożystywany(wykorzystywany) jest w 99%

Takie sa moje doświadczenia w tym temacie co nie znaczy że jest to prawda ostateczna. Twój pomysł jest o wiele bardziej oczywisty podczas budowania, niestety u mnie się nie sprawdził. Może to była wina potencjometru. W końcu to jest zwykły Telpod 100ko

Pozdrawiam Ja :020:

PolBaj - pisownia!
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2006, 08:32:29 wysłana przez Kos »
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #353 dnia: Czerwca 08, 2006, 14:33:24 »
Of Topic
Przepraszam najmocniej nie wiem jak to się stało. Wypadek przy pracy w  pośpiechu i niewykorzystanie słownika.

:icon_redface: :icon_redface: :icon_redface:

HL- EKG_Polbaj

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #354 dnia: Czerwca 08, 2006, 18:34:14 »
Cytat: PolBaj
Przepraszam najmocniej
[/quote

Jak się patrzy na "Twoje" zdjęcie, to nie sposób się gniewać :D
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #355 dnia: Czerwca 14, 2006, 09:40:29 »
Witam konstruktorów

No i stało się. Dostałem zakupiony przeze mnie na Allegro procesor ATMEL  (dzięki Boczek za dorady  :001: )i zaczynam pracę nad MJoy16

Ufff...... powiem szczerze mam pietra, ponieważ nie jestem elektronikiem i takie projekty to dla mnie wyzwanie.......

Oj będzie się działo....

Jeśli to zbuduję to mam to zamiar włożyć w moją przepustnicę (płytka Logitecha jest jednak do bani  :020: ) i  podpiąć do tego mojego starego Joya (a raczej jego obudowę bo elektronika to MJoy) Media Tech WindStorm Pro MT-161. Bardzo go lubiałem ze względu na ergonomię (moim skromnym zdaniem lepszy od Logitecha) i nie mam zamiaru się z nim rozstawać. Docelowo na tym układzie będzie podpięty Joy (obudowa i potencjometry z Media tech) + przepustnica (moja) + orczyk (mój).

ps. pomocy :icon_eek:

HL- EKG_Polbaj

jimm

• Gość
« Odpowiedź #356 dnia: Czerwca 14, 2006, 10:56:19 »
Witam konstruktorów

No i stało się. Dostałem zakupiony przeze mnie na Allegro procesor ATMEL  (dzięki Boczek za dorady  :001: )i zaczynam pracę nad MJoy16

Ufff...... powiem szczerze mam pietra, ponieważ nie jestem elektronikiem i takie projekty to dla mnie wyzwanie.......

Oj będzie się działo....

Jeśli to zbuduję to mam to zamiar włożyć w moją przepustnicę (płytka Logitecha jest jednak do bani  :020: ) i  podpiąć do tego mojego starego Joya (a raczej jego obudowę bo elektronika to MJoy) Media Tech WindStorm Pro MT-161. Bardzo go lubiałem ze względu na ergonomię (moim skromnym zdaniem lepszy od Logitecha) i nie mam zamiaru się z nim rozstawać. Docelowo na tym układzie będzie podpięty Joy (obudowa i potencjometry z Media tech) + przepustnica (moja) + orczyk (mój).

ps. pomocy :icon_eek:

No najwyższa pora :020:. To naprawde nie jest trudne. Ja już zbudowałem kilka MJoy wiec w razie problemów pisz  :015:

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #357 dnia: Czerwca 14, 2006, 18:31:51 »
A z ciekawości spytam, czy MJoy obsługuje Force Feedbacka czy inne wibracje? Zakładając, że mamy silniczki itd.

jimm

• Gość
« Odpowiedź #358 dnia: Czerwca 14, 2006, 18:59:56 »
A z ciekawości spytam, czy MJoy obsługuje Force Feedbacka czy inne wibracje? Zakładając, że mamy silniczki itd.

Nie

Piniol

• Gość
« Odpowiedź #359 dnia: Czerwca 15, 2006, 00:44:09 »
Dostałem od kolegi przepustnicę Pc flight force SV-242 z elektroniką Logitech extreme 3D pro. Stary oryginalny potencjometr który był w przepustnicy już się "kończy", wd 40 pomaga na krótko. Dodam, że z tą elektroniką nie wykorzystuje on pełnego zakresu ruchu (ok 70%) i jest podłączony jako suwak. Poradźcie mi, jaki mogę kupić potencjometr w RTV - chodzi o symbol, ew. dane (linearny czy inny). Z góry dziękuję.
p.s. gratuluje pomysłów! Śledzę ten wątek z zapartym tchem.