Autor Wątek: Pomoc dla początkujących  (Przeczytany 27492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 06, 2018, 19:58:38 »
Panowie, robię sobie takie kontrolki:

https://drive.google.com/open?id=1yCw3hHtafShPtRU3M6zdApFpeem6ElZd

I troszkę się zgubiłem, w jednej instrukcji ta dolna kontrolka jest koloru żółtego, jednak parę stron dalej świeci na zielono. Co jest prawdą?

https://drive.google.com/open?id=1DpC8ToIXiDZvNajSeUZL8mp0y1uzj8hF

Niby u mnie to bez znaczenia, bo mam wszystkie zielone, ale mogę wstawić żółtą diodę do podświetlenia i będzie dobrze. Niestety nie mam takich kontrolek żółtych.
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2018, 20:03:44 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 14, 2018, 22:24:56 »
Możliwe że chodzi o przystosowanie do NVG. Zielone lampki są odpowiednie dla NVG, inne niekoniecznie.
Tak np. B-1B miał taką zieloną nakładkę na lampki:
6 fotka na tej stronie pokazuje taką nakładkę, przy okazji widać nowe wyswietlacze :-)
https://www.military.com/defensetech/2017/12/26/anatomy-b-1-bomber-training-mission.html

Tym sposobem większość lampek w świni też jest zielona.
Możliwe że obydwie opcje są realne, zwyczajnie zielona jest zrobiona pod NVG a żółta niekoniecznie (co nie znaczy że nie można korzystać z NVG).

PS. TME jest drogie... ...No chyba że kupujesz hurtem...

PS2. Kolor lampek w realnych maszynach często zależy od żarówek, czasami zdarzają się kwiatki jak żarówkę nie taką ktoś zamontuje.

« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 15, 2018, 17:00:43 »
TME jest drogie, ale wiele rzeczy jest tylko tam, no i na Alliexpres. Tylko trzeba sporo czekać, teraz czekam na troszkę przycisków z alliexpres, cena to 1/4 - 1/3 naszej.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 19, 2018, 22:46:38 »
Mam problem z ICLS, a zasadniczo z jego brakiem. Ustawiam w menadżerze aktywny TACAN (55X) i ILS (11) dla lotniskowca, w samolocie włączam TACAN i przypisuję jego wartość, włączam na ekran HSI, zaznaczam TACAN i widać go, potem wstawiam kurs i też go widać. Wybieram ICLS, wpisuję wartość, zatwierdzam, włączam na HSI ILS i tu koniec, brak wyświetlania się tej pionowej kreseczki na HUD. Przy podejściu do lotniskowca i zgłoszeniu lądowania nadal go nie widać. Co robię źle?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #64 dnia: Lipca 20, 2018, 11:30:47 »
Chyba rozwiązałem problem, w menadżerze misji trzeba nie tylko ustawić dla lotniskowca aktywny ICLS ale jeszcze w zakłądce "UNIT" wybrać go. Co jest tycio dziwaczne, bo to taka robota na dwa kroki, wybierasz go, a potem jeszcze raz zaznacz.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #65 dnia: Lipca 20, 2018, 12:56:52 »
Chyba rozwiązałem problem, w menadżerze misji trzeba nie tylko ustawić dla lotniskowca aktywny ICLS ale jeszcze w zakłądce "UNIT" wybrać go. Co jest tycio dziwaczne, bo to taka robota na dwa kroki, wybierasz go, a potem jeszcze raz zaznacz.
Podejrzewam, że tak jest ponieważ ICLS przypisujesz na poziomie grupy a nie jednostki.
Przykładowo; tworzysz grupę składającą się z dwóch lotniskowców i każdemu z nich możesz przypisać różne kanały ICLS. Na 100% pewien tego nie jestem, ale wydaje się to logiczne - trzeba by zweryfikować.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #66 dnia: Lipca 20, 2018, 20:21:11 »
Czy widzicie miniatury okrętów na mapie? U mnie tylko ikonki...

« Odpowiedź #67 dnia: Lipca 21, 2018, 17:25:37 »
Podejrzewam, że tak jest ponieważ ICLS przypisujesz na poziomie grupy a nie jednostki.

Przykładowo; tworzysz grupę składającą się z dwóch lotniskowców i każdemu z nich możesz przypisać różne kanały ICLS. Na 100% pewien tego nie jestem, ale wydaje się to logiczne - trzeba by zweryfikować.

Zweryfikowałem. Jest tak jak napisałem. W przypadku TACAN'a działa to tak samo.

« Odpowiedź #68 dnia: Lipca 22, 2018, 15:06:55 »
Czy widzicie miniatury okrętów na mapie? U mnie tylko ikonki...

Ja widzę, teraz w menadżerze, na dolnym pasku jest taka ikonka, chyba w kształcie czołgu, trzeba ją nacisnąć by były widoczne ikonki pojazdów.
Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #69 dnia: Lipca 22, 2018, 22:39:53 »
O to chodziło. Dzięki :)

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #70 dnia: Lipca 24, 2018, 12:55:29 »
Hej. Czy jest możliwość, aby hamulec aerodynamiczny podnosił się w całości po jednokrotnym naciśnięciu i puszczeniu przełącznika? Zauważyłem, że trzeba go trzymać cały czas, bo jak się puści to się zatrzymuje. Opuszczanie działa inaczej, tzn. jedno naciśnięcie powoduje całkowite opuszczenie hamulca.

« Odpowiedź #71 dnia: Lipca 24, 2018, 14:01:15 »
A jaki masz hotas? Na x55 wiem jak to zrobić.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #72 dnia: Lipca 24, 2018, 14:09:16 »
Zobacz na to: https://youtu.be/x1doDHKcvhw

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #73 dnia: Lipca 24, 2018, 15:00:07 »
X-55. Ale na F-15, F-5E, M-2000, F-86 działa (właśnie na sliderze) a na F-18 nie.

« Odpowiedź #74 dnia: Lipca 24, 2018, 15:29:47 »
To co jest pokazane na filmiku to zaprogramowane POJEDYNCZE kliknięcie. Żeby wysunąć hamulec trzeba PRZYTRZYMAĆ klawisz(e), a to już programuje się nieco inaczej. Można zrobić ten łatwiejszy i mniej wygodny sposób, czyli ustawić przytrzymanie tak długo jak trzymamy guzik, tak długo wysyła sygnał, albo trudniejszy i bardziej wygodny, czyli my tylko przesuwamy suwak do końca i sygnał sam wysyła się przez 3 sekundy (pełne wysunięcie hamulca).