Autor Wątek: Skrzynka z trymerami - co potrzeba oprócz enkoderów i kabla USB?  (Przeczytany 3266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online some1

• Global Moderator
Odp: Skrzynka z trymerami - co potrzeba oprócz enkoderów i kabla USB?
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 28, 2018, 14:34:51 »
Potencjometry w Saiteku są biedne, więc próba użycia ich jako trymerów może być powodem frustracji.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 28, 2018, 14:52:45 »
Trymy, klapy w IL2 przypisuje się do enkoderów, a nie do potencjometrów, to jest świadoma decyzja twórców.
Potencjometrami obsługuje się np. zmianę konta zaklinowania statecznika poziomego w Bf109.
Some chodziło o wykorzystanie do trymowania przełączników Quadranta, bo w BOX nie można wykorzystywać do tego potencjometrów. Ośki by były do czegoś innego. Pozatym ja na swojego Quadranta nie narzekam.

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 28, 2018, 15:00:11 »
W przepustnicy, którą u niego zamówiłem wykorzystałem maksymalną możliwą do zamontowania ilość osi - ograniczenie sprzętowe.
Il2 obsługuje podobno do 99 urządzeń na raz, taką odpowiedź dostałem na forum, prędzej skończą się USB w komputerze :)

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 28, 2018, 15:23:52 »
Z tymi urządzeniami to coś nie tak. Może chodzi o ilość osi i przełączników. Bo jak ja pamiętam miałem X52, przepustnicę od X56, pedałki Saiteka i jak dokupiłem i podłączyłem Quadranta to mi zakrzyczał, że jest już za dużo urządzeń, bo był jeszcze podłączony kontroler bezprzewodowego pada mojego syna. I pojawiło się okno wyboru urządzeń, które ma obsługiwać BOX i można wybrać było tylko 4.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 28, 2018, 15:28:28 »
Kiedyś miał ograniczenie, chyba do ośmiu, teraz wydaje mi się że to poprawili razem z lepszą obsługą joysticków (po UIDach a nie po numerach). Ale to trzeba zweryfikować na forum.

Na pewno w tej chwili gra mi obsługuje więcej niż 4 kontrolery jednocześnie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"