Autor Wątek: Nowy Microsoft Flight Simulator (FS 2020)  (Przeczytany 93796 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowy Microsoft Flight Simulator
« Odpowiedź #825 dnia: Maja 31, 2024, 21:41:49 »
Poza tym wszedzie co moge znalezc, podawane jest 10 lat supportu
Supportu serii MSFS a nie MSFS 2020 jako takiego. Było to wałkowane jakiś czas temu.
Na razie nie mam czasu na kopanie po necie, ale ciekawi mnie na czym ma polegać "wyłączenie serwerów MSFS 2020".
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #826 dnia: Maja 31, 2024, 21:43:50 »
Mnie też ciekawi. I dopóki się nie dowiem, raczej nie widzę siebie jako kupującego następnej odsłony. Bo jeśli każda ich gra ma się stawać w jakimś zakresie bezużyteczna po paru latach, to dziękuję za taki układ.

« Odpowiedź #827 dnia: Maja 31, 2024, 22:25:10 »
jeśli każda ich gra ma się stawać w jakimś zakresie bezużyteczna po paru latach, to dziękuję za taki układ.
Witamy w rzeczywistości. ;)
FSy, P3D, XP a teraz MSFS to cały czas ten sam (no dobra, podobny) model biznesowy. Co jakiś czas nowa, płatna aktualizacja.
Cieszmy się, że to jeszcze nie etap CoD z sezonami. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #828 dnia: Maja 31, 2024, 23:04:15 »
No FSX chyba nadal mogę zainstalować i używać w takim samym zakresie jak wcześniej. Czy nie?

« Odpowiedź #829 dnia: Maja 31, 2024, 23:30:37 »
No FSX chyba nadal mogę zainstalować i używać w takim samym zakresie jak wcześniej. Czy nie?
W teorii tak, ale poza gołym FSem wiele dodatków nie pozyskasz. Chociaż szok... ActiveSky możesz nabyć za 30 EUR+VAT! :D
Dużo zależy co masz na myśli zakres użytkowania.
Aktualizacji scenerii nie pozyskasz do stanu "z dziś", bo się twórcom nie opłaca aktualizować. AS kupisz (bo to producenta już nic nie kosztuje a może "za darmo" wziąć od Ciebie pieniądze).
Samoloty też w zasadzie możesz kupić, np. Flight1 ATR w pełnej cenie 35 USD (jak wyżej, "za darmo" można pobrać pieniądze z karty klienta ;) ).
Chyba nawet można dalej skorzystać ze swift by połączyć się do sieci VATSIM.
Więc w teorii tak. Możesz dalej korzystać z FSX. W praktyce będziesz odstawał wizualnie oraz w aspektach symulacji zachowania samolotów od współczesnych symulatorów.

Pytanie z serii czy można dzisiaj grać w Colin McRea Rally 2. Można, ale będzie odstawał w wielu aspektach od współczesnych ścigałek (Richard Burns Rally pomijam), itd.

Różne rzeczy można. Jednak sens realizacji tych rzeczy bywa nikły.
Taaaa...

« Odpowiedź #830 dnia: Czerwca 01, 2024, 00:33:34 »
Ale Ty piszesz o czymś zupełnie innym. :) Nie chodzi o to, że FSX odstaje od dzisiejszych standardów (to jest akurat jasne). Chodzi o to, że mogę go ściągnąć i korzystać praktycznie w takim zakresie jak 15 lat temu. Jasne, sceneria będzie nieaktualna, ale to inna sprawa.

Jeśli w przypadku MSFS2020 wyłączenie serwerów będzie oznaczało brak możliwości pobierania danych terenu, to wizualnie ten sim będzie diametralnie różnił się od tego jak wyglądał w momencie zakupu. Colin McRae Rally 2, jeśli będę miał kaprys, mogę teraz zainstalować i grać w taką samą grę jak wyszła po premierze. Tutaj nie będzie takiej możliwości. Tego się obawiam.

Czyli de facto MSFS jako game as a service, pod płaszczykiem tego, że coś niby kupujesz i masz na stałe. Takie "you'll own nothing and be happy".

Offline bla

• *
« Odpowiedź #831 dnia: Czerwca 01, 2024, 02:23:12 »
Jeśli w przypadku MSFS2020 wyłączenie serwerów będzie oznaczało brak możliwości pobierania danych terenu, to wizualnie ten sim będzie diametralnie różnił się od tego jak wyglądał w momencie zakupu.
O ile "wyłączenie serwerów" nie będzie oznaczało - tak jak pisałem wcześniej - w ogóle braku możliwości instalacji. Bo przecież nawet wersja pudełkowa większość danych dogrywa jeszcze z sieci podczas instalacji.

« Odpowiedź #832 dnia: Czerwca 01, 2024, 10:00:41 »
Nie wydaje mi się, żeby aż do tego doszło. Ale jeśli dojdzie, ciekawe co wtedy zrobi Valve, w przypadku wersji Steam. Jest to na szczęście dodatkowa ochrona.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #833 dnia: Czerwca 01, 2024, 12:02:00 »
Problem jest taki, że część danych, nawet swoich ustawień, są na serwerze MSFS. Tyle, że ja szczerze i tak pewnie będę miał to gdzieś, 2024 wezmę, a poprzednika skasuję, nowsze (zazwyczaj lepsze) jest wrogiem dobrego, więc 2 cywil simów nie potrzebuję (jedyne na co to liczę, że będzie jakiś discount). Ale fakt, jak ktoś chce jeszcze nie wiadomo ile latać w MSFS 2020 to powinni trochę rozwiać wątpliwości. Nie wyobrażam sobie, że ktoś kto ma symulator nie będzie mógł TAK SAMO sobie w niego polatać w styczniu 2026. Jeszcze jest trochę czasu, więc raczej szkoda kruszyć sobie kopię o to obecnie, sądzę, że finalnie będzie ok i nie ma co przesadzać, ale na ich forum warto tupać nóżką, by był jasny przekaz co do MSFS 2020. Gdzieś czytałem, że umowa MS > użytkownik w tym wypadku obejmuje 10 lat, że w takim czasie MS ma zapewniać jego działanie:

https://forums.flightsimulator.com/t/how-long-have-we-a-server-support-for-msfs-2020-only-these-10-years-until-2030-or-longer/523294.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #834 dnia: Czerwca 03, 2024, 21:33:31 »
Oby to była prawda i się ploty nie sprawdziły bo jakoś nie mam hype na msfs2024...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #837 dnia: Sierpnia 08, 2024, 21:42:50 »
Microsoft Flight Simulator przymierza się do wprowadzenia opcji prezentacji otoczenia samolotów, przez możliwość wyjścia pilota z maszyny.
https://www.pcgamer.com/games/sim/flight-simulator-2024s-huge-ambition-means-you-can-now-exit-the-plane-walk-around-you-can-land-on-every-ship-and-it-looks-like-a-first-person-shooter-environment/

« Odpowiedź #838 dnia: Sierpnia 08, 2024, 21:56:56 »
To w MSFS 2024. Było o tym jakiś czas temu.
Taaaa...

Offline bla

• *
« Odpowiedź #839 dnia: Sierpnia 16, 2024, 14:06:07 »
Około dwa miesiące temu pojawiła się plotka, że w sierpniu będzie Polska. Podstawą plotki była grafika z prezentacji MS, która pokazywała screenshot prawdopodobnie gdańskiej bazyliki (https://wirtualnelotnictwo.pl/w-sierpniu-world-update-polski-wszystko-na-to-wskazuje/). Kilka dni temu okazało się, że w sierpniu będą jednak Niemcy, Austria i Szwajcaria. Ciekawe czy w tym regionie jest kościół przypominający kościół z Gdańska (jeśli znacie taki to dajcie proszę info) i od początku planowany był ten region, czy może faktycznie w planach była Polska, ale zmieniły się one z uwagi na kwestie militarne, o których też było na ostatniej prezentacji MS, ale nie w bezpośrednim kontekście Polski. To drugie w przypadku Polski wcale nie musi być takie nieoczywiste.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2024, 14:11:23 wysłana przez bla »