Autor Wątek: HP Reverb opinie, wrażenia  (Przeczytany 49615 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: HP Reverb opinie, wrażenia
« Odpowiedź #180 dnia: Października 08, 2019, 13:32:17 »
A z apteki do Was nie dzwonią?  :evil:

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: Października 08, 2019, 13:55:48 »
Nie... Braveran mam na miejscu od znajomego dealera  :P
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #182 dnia: Października 08, 2019, 23:08:59 »
A z apteki do Was nie dzwonią?  :evil:

Oj tam oj tam, takie przypadki chodzą wszak po ludziach. Może bezdomny dzwonił? Pan Jan z Warszawy, a potem wziął i umarł? ;)
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #183 dnia: Października 09, 2019, 09:45:29 »
Ależ mi ten Reverb smaku narobił... Czekam na Wasze opinie, będą najbardziej wiarygodne. Potem tylko pozostanie zmiana karty na 1080 ti lub 2080 ti.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #184 dnia: Października 09, 2019, 14:10:20 »
No prezent pod choinkę jak znalazł będzie
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #185 dnia: Października 10, 2019, 07:10:15 »
No i się chyba pospieszyliście. Jest szansa, że lepszy konkurent wyjdzie szybciej ;)

https://youtu.be/9RVSGm8sS8U

Ale wiadomo, cena i tak nie dla każdego, a poza tym Pimax też może zaliczyć obsuwę. 

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #186 dnia: Października 10, 2019, 08:24:20 »
Nie mogę edytować, więc post pod postem.

Tu link do technikaliów powyższego materiału video: https://forum.pimaxvr.com/t/8k-x-vs-hp-reverb-just-a-teaser/22605/18

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #187 dnia: Października 10, 2019, 08:54:37 »
Mój zapał trochę ostudziły recenzje na różnych forach:
- bardzo mały sweet spot
- problemy z programowym ustawieniem IPD
- pokój musi być dobrze oświetlony bo inaczej Reverb ma problemy ze śledzeniem pozycji i kierunku.
- Rozmyte kolory.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: Października 10, 2019, 13:48:00 »
W/g mnie trzeba traktować sponsorowane filmy Sweviwera trochę z przymróżeniem oka. 8KX robi wrażenie ale zabija ceną. Do tego dochodzi nie działający tak jak powinien smart smoothing - oprogramowanie WMR działa o niebo lepiej, a to w symulatorach lotu ma ogromne znaczenie. Zobaczymy jakie będą opinie użytkowników.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #189 dnia: Października 10, 2019, 17:36:23 »
Jasne, że on dla nich pracuje, ale jak wynika z wątku, nagranie jest uczciwie zmontowane. Po prostu Pimax dysponuje lepszą technologią moim zdaniem. Poza tym ja wolę milion razy 64Hz Pimaxa niż SS choćby od Oculusa, a ten na pewno jest lepszy niż w HP. Z zapowiedzi podobno 2080ti pozwoli uciagnac to cudo. Nie trzeba będzie stosować multisamplingu. Zobaczymy po pierwszych testach. Będzie podobno program, dla obecnych posiadaczy Pimaxa, wymiany na nowy model. Niedługo szczegóły mają dać ile na tym zaoszczędzić się da. W najgorszym razie obecne się dobrze sprzeda, dołoży trochę i będzie rewelacja. Ja się czaję ;)

Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #190 dnia: Października 11, 2019, 00:21:22 »
Jasne, że on dla nich pracuje, ale jak wynika z wątku, nagranie jest uczciwie zmontowane. Po prostu Pimax dysponuje lepszą technologią moim zdaniem. Poza tym ja wolę milion razy 64Hz Pimaxa niż SS choćby od Oculusa, a ten na pewno jest lepszy niż w HP. Z zapowiedzi podobno 2080ti pozwoli uciagnac to cudo. Nie trzeba będzie stosować multisamplingu. Zobaczymy po pierwszych testach. Będzie podobno program, dla obecnych posiadaczy Pimaxa, wymiany na nowy model. Niedługo szczegóły mają dać ile na tym zaoszczędzić się da. W najgorszym razie obecne się dobrze sprzeda, dołoży trochę i będzie rewelacja. Ja się czaję ;)

Może .... za rok ROFL! Do tego czasu Reverba się oblata i ew. sprzeda. Ja mam z Pimaxem doświadczenia słabe. Owszem, sporo softowo się zadziało, jest już lepiej, ale z nim będzie naprawdę lepiej to nawet po wyjściu 8KX będzie to połowa 2020. Tak było i obecnie, że dopiero po blisko roku z 5k zaczęło to chodzić i wyglądać jako tako. Wziąć wody i popić. Ps. osobiście FOV traktuję tak, jak tę technologię Phillipsa z TV, coś tam na brzegach migocze ale to i tak nie jest super ostre. Przeciwnika nie zauważysz przy 5k+ bo piksel rozmyty i za duży. Tylko marketingowo to wygląda fajnie. Wolę iść w piksele pionowe, bo to przede wszystkim dużo daje, te podłużne to tylko nieprzydatny bajer.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #191 dnia: Października 11, 2019, 08:28:08 »
Bardzo lubię Pimaxa 5k, to fakt. Staram się  być jednak obiektywny. Chłopaki sporo się przy nim nauczyli, więc z 8kx powinno pójść szybciej. Przeciwnika w 5k jak najbardziej zauważysz, tylko nie wiesz co to ;). Obawiam się,  że w goglach  4k/oko  będzie tak samo. Tylko zegary będą wyraźniejsze. FOV to nie tylko wypatrywanie na krawędziach. To dużo większy sweetspot i poczucie prędkości. Dupę też można uratować czasem... A na pewno kark ;) obawiam się, że Reverb nie mając tego wszystkiego będzie daleki od ideału. Pomijając wszystkie ich techniczne problemy. Pimax też jeszcze może dać D na wielu polach, więc poczekajmy, ale na dzisiaj jednak stawiałbym na niego jeśli chodzi o simy. Czas pokaże.

« Ostatnia zmiana: Października 11, 2019, 08:48:21 wysłana przez KosiMazaki »
Win10 64bit

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #192 dnia: Października 11, 2019, 14:52:09 »
Sam jestem ciekaw jak z tą super rozdzielczością w HP Reverb. Miałem okazję zobaczyć jak wyglądają symulatory w większości headsetów generacji "1.5" (Index, O+, Vive Pro, Cosmos, Rift S) i w sumie wszystkie reprezentują podobny poziom jeśli chodzi o czytelność wirtualnego kokpitu i ogólną jakość obrazu. Różnice oczywiście są, ale nie na tyle, żeby nie mając urządzeń ustawionych obok siebie wyświetlających tą samą scenę, dało się stwierdzić które generuje lepszy obraz. Tylko Odyssey+ wyglądał wyraźnie gorzej, ale może nie był dobrze ustawiony.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #193 dnia: Października 13, 2019, 08:38:14 »
No i się chyba pospieszyliście. Jest szansa, że lepszy konkurent wyjdzie szybciej ;)

https://youtu.be/9RVSGm8sS8U

Ale wiadomo, cena i tak nie dla każdego, a poza tym Pimax też może zaliczyć obsuwę. 

Te wszystkie porównania, chociaz mają sens, zależą od punktu siedzenia. Jak wiemy Sweviwer "robi" na rzecz Pimaxa. Nie twierdzę, że nowa gama Pimaxa nie wypadnie lepiej niż obecna 8K (to co wyżej) ale jest prawie 2x droższy od Reverba (jako sam moduł 5.090zł), do tego dolicz latarnię i kontroler (kolejny 1000zł), nie mówiąc ile klatek spadnie przy 8KX ;). Reverba obecnie kupimy za 2.400zł i chociaż ma mniejszy FOV, to przy obecnym nawet Pimax 8K wypada o niebo lepiej pod względem porównań (przynajmniej na filmach i screenach, bo na nosie nie miałem ani jednego ani drugiego).
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2019, 09:42:40 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: Października 13, 2019, 10:23:07 »
Dokładnie tak, ja noszę od kilku miesięcy na nosie Pimaxa 5K+ i najbardziej wkurza mnie nie dopracowany niedopracowany do końca "smart smoothing". O ile teren przesuwa się płynnie i to zrobione jest na prawdę dobrze, to na przykład wskazania HUD przy szybkich manewrach ma tle ziemi mają tendencje do „rozwarstwiania” się. Teraz ma wyjść nowa wersja PiToola - jestem bardzo ciekawy czy to zostanie zniwelowane. Jeśli uda im się to opanować to w zasadzie nie będę miał już żadnych zastrzeżeń do Pimaxa. 5K+ to na prawdę fajne gogle - no i FOV daje dużą frajdę. Jestem ciekaw jak wypadnie Reverb. YoYo jakie masz IPD? Ja mam 68 i mam lekką obawę o brak fizycznej regulacji IPD w Reverb.
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2019, 14:40:49 wysłana przez KosiMazaki »
F-16C Block50 driver...