Autor Wątek: Half-Life: Alyx  (Przeczytany 8760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Half-Life: Alyx
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 16, 2020, 13:17:26 »
Wychodzi na to że nie tylko rozdzielczość ekranu stanowi o jakości gogli VR  :evil:.

« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 16, 2020, 13:36:58 »
Za to, te dodatkowe bajery to niestety w symulatorze tylko minusy. Próbowałem używać kontrolerów Index w x-plane i szybko dałem sobie spokój, są ekstremalnie niewygodne. W dodatku obecnie prawie nigdzie nie są sensownie obsługiwane. Przypinanie do rąk ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne ;-) Na plus oczywiście immersja i swoboda przy interakcji z otoczeniem, na minus operowanie bronią białą i wszelkie czynności wymagające swobodnego trzymania jakiegoś przedmiotu i obracania nim.
Chyba w końcu będę musiał zagrać w Alyx, żeby nie wyszło na to, że tyle kasy utopiłem bez sensu ;-)

« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 16, 2020, 13:58:11 »
Kontrolery WMR są nie lepsze. W ogóle ich nie używam w symulatorach. Czasami jednak chciało by się zagrać w coś innego w VR. Dlatego nawet nie kupiłem nowego HL bo jak widać wiele atrakcji by mnie ominęło.

« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 16, 2020, 14:25:56 »
Jako proste manipulatory, są najlepsze. Łatwo je odłożyć, wszystkie przyciski są na swoim miejscu. W x-plane właściwie nie da się latać nie używając jednego kontrolera, operowanie myszką jest tam bardzo niewygodne. Akurat te od Reverba są chyba najgorsze wsród WMR pod względem ergonomii, ale Samsungowe są świetne.
W dodatku siedząc na krześle,przy biurku, ten badziewny tracking WMR o dziwo lepiej się sprawdza dla kontrolerów (nie głowy), bo latarnia często jest przysłaniana właśnie przez biurko, krzesło itp. W przypadku WMR śledzą gogle, a one raczej zawsze widzą ręce w pozycji siedzącej.
Jest wiele gier w które można pograć bez problemów komfortowo na WMR. Praktycznie wszystkie konwersje z monitorowych wydań, jak np. Fallout 4, Doom vr i inne, które nie wymagają room scale lub nie są zbyt dynamiczne.
Tragedia zaczyna się w takich grach jak "Arizona Sunshine", "Gorn", czy "Pavlow". Tego typu tytuły raczej odradzam, jeśli nie chcesz się irytować.
Komfortowo = bez odczuwania żadnych minusów upośledzonego trackingu WMR, gdyby ktoś chciał koniecznie wchodzić tutaj w polemikę ;-)
Dla jednej gry jak Alyx, to raczej nie warto kupować całego zestawu, to nie DCS i raczej nikt tyle w to grać nie będzie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 10, 2020, 12:12:21 »
W sumie już gdzieś to było ale taka rodzima odmiana (lekcja z 30 mar 2020):
https://youtu.be/Fjoaipr4pM4?t=989 .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #80 dnia: Września 19, 2022, 09:59:01 »