Autor Wątek: IL-2 Battle of Normandy  (Przeczytany 6501 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: IL-2 Battle of Normandy
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 27, 2019, 13:57:37 »
Ramm, czy to prawda, że sprzęt niemiecki z czerwonym podświetleniem zegarów był szybszy niż ten z niebieskim i czy gra to uwzględni?  :evil: Obawiałem się, że właśnie pójdzie to w tym kierunku "wersja CX15 miała 3 nity więcej na korpuskuralnej zaślepce za ogonem, ale za to CX15.01 miała o 30 ml więcej w baku, choć dopiero od lipca 43 do grudnia, bo potem zastąpiono CX15.02 z zakładów w ludendorfff". BoX to wszystko uwzględni...

Prawda :D
Można by dyskutować, czy to czerwone podświetlenie dawało taki przyrost prędkości w stosunku do tego niebieskiego w świetle nowo opublikowanych wspomnień Hansa Ulricha von Jungingena słynnego pilota CX15 (liczba zwycięstw 1542 w czasie tylko 6 miesięcy służby), który w/w wspomnieniach stwierdził, że to czerwone było w rzeczywistości bordowe i dawało zupełnie inne refleksy światła w zbiorniku paliwa, co przy zwiększonej ilości o 30 ml w CX15.01 dawało efekt zwiększenia o 0,001 m/s w stosunku do CX15.02, ale już nie z zakładów w Ludendorff (grubsze ścianki zbiornika paliwa dawały w rzeczywistości mniejszą pojemność o 45 ml, tylko z zakładów w Wurzburgu, gdzie montowano część CX15.02, tyle tylko, że z niebieskim podświetleniem.
 ;D ;D ;D ;D ;D

qrdl - można długo dyskutować na temat podjętych przez 1CGS decyzji i sposobów ich finalizacji.
Przyjęli taką, a nie inną linię realizacji swoich pomysłów. Możemy próbować na nich wpłynąć na forum, ale to już długa i męcząca droga. Bynajmniej nie dla mnie, bo ja już za stary jestem na boje na ichnim forum.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 27, 2019, 14:29:30 »
Tak to licząc, to mamy w podstawce A3- dodajemy jako opcje w grze- bombracka, 30mm działka w skrzydłach wymienne z MG 151/20 lub MG FF, dodajemy płyty pancerne po bokach, zmieniamy kod gry dotyczący silnika, wznoszenia i mamy A8. W miedzy czasie też A5. Wg. Ciebie bez pracy i kosztów, które wymagają zmiany przy literze A cyferki 3 na 5 lub 8 - bo to jest proste i łatwe.
Różnice pomiędzy F2 i F4 dotyczą tylko i wyłącznie mocy silnika (no dobra, do F4 możemy załadować pody...), a jednak są to dwa osobne samoloty w grze, a nikt nie podnosił kwestii - "ja już za F4 zapłaciłem w BoS, to F2 powinienem dostać gratis w BoM" ;-)

Myślę, że 1CGS są trochę ofiarami swojej strategii. Tutaj liczą się samoloty, a nie mapy.
Bo te są dostępne online nawet wtedy kiedy masz kupiony "goły" BoS. Offline to już inna bajka.

Ramm.

Co do A3 to dobrze wiesz, ze roznice byly większe i pomiędzy A3 a A5 masz nawet inny model 3D. Zresztą między A5 i A8 też. To samo tyczy się kokpitów. Co do F-2 i F-4 to zgoda, również w kwestii podwieszeń.

Co natomiast doda A6 wzgledem A5? Bo chyba nie wierzymy, że wymodelują Fuga...

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 27, 2019, 14:47:39 »
Usiłuję wyjaśnić, że po niemieckiej stronie nie zostało już zbyt wiele do zrobienia.
Nie liczę He 162, Do-335, Me 163 czy innych wynalazków. Dlatego łapią się różnych wersji jako osobnych samolotów.
Do zrobienia został tak naprawdę Ta -152, i na to czekam, żeby w końcu obtańcować P-51 :-P
Owszem, zupełnie nowy teatr (Afryka, Birma, Pacyfik, Włochy, Francja '40) byłby super, ale BoN jest dla mnie ok. I wcale nie czuję się w jakikolwiek sposób rozczarowany czy oszukany ;-)

Powtórzę - moim zdaniem zarabiają na samolotach, a nie mapach czy kampaniach.
Bo gdyby zrobili bombery (B-17, B-24, Lancastera, czy He-177) to wtedy kupiłbym nawet kampanię :-D

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 27, 2019, 15:12:00 »
Bo ja wiem czy nic nie zostało? Jest cały osobny dział lotnictwa myśliwskiego, który można zrobić - Nachtjadg. Nie polatałbyś nocnymi Fw 190, Bf 110 czy <orgazm>He-219</orgazm>? Wcale nie takie znowu wynalazki, ale faktycznie jakiegoś Lancastera czy innego Halifaxa trzeba by zrobić. No i z drugiej strony też były wcale fajne maszynki: Mosquito, P-61 i inne takie-takie.

« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 27, 2019, 15:51:09 »
Pal licho kolejną Normandię ;)
Ale dla mnie liczą się te samoloty.
Najładniejsze (subiektywnie) "latadło" II wś czyli "marzenie termita" a dodatkowo "kucyk" w wersji B i "Razorback".
Koledze się chyba kornik z termitem pomylił ;D

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 27, 2019, 15:54:58 »
Ciekawi mnie, jak ta Normandia będzie wyglądać, bo robi to samo studio co DCSową czyli Ugra Media.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 27, 2019, 16:26:24 »
Trochę narzekam na 1CGS ale jak sobie przeczytałem ile chłopaki zabulą za najnowszy samolocik do DCS i w jakim środowisku będą się nim bawić, to mi przechodzi . Tu jest dobrze i tak.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 27, 2019, 16:59:50 »
W Normandii pojawi się UFO. Pisałem już o tym. Spit Mk.XIV będzie zawijał wszystko. Dla Niemców to będzie Endlosung. Amen.

Jak już wielokrotnie wspominałem firma powinna zaproponować serwer autorski z teatrem działań AI, a piloci online powinni być tylko dodatkiem do toczącej się sensownie jatki. B-24, B-17 i Lancaster czy Wellington to MUST HAVE tej gry.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 27, 2019, 17:36:57 »
Ciekawi mnie, jak ta Normandia będzie wyglądać, bo robi to samo studio co DCSową czyli Ugra Media.

Tak samo jak mapa do Flying Circus. To nie będzie ich pierwsza mapa. Tu akurat dali radę bez wstydu, a nie jak w DCS.
Nawet nie wiem czy tę Prokhorovkę też nie robili. Też jest okej.

Trochę narzekam na 1CGS ale jak sobie przeczytałem ile chłopaki zabulą za najnowszy samolocik do DCS i w jakim środowisku będą się nim bawić, to mi przechodzi . Tu jest dobrze i tak.

Czuj się jak Konkwistador, który odkrył Skarb Inków :053:.
Z drugiej strony potrafią sobie odbić, za trzy nowe modele kolekcyjne (Jaki i Hurri), wyjdzie po zniżce 45$. Patrząc na cenę całego tytułu to wychodzi nieproporcjonalnie dużo za dużo. Na plus za to, że te modele wrzucają od razu też w kampanie SP, więc zabawy może być całkiem sporo godzin na każdego z nich, nie tylko sam MP i latanie w Quick Mission.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 27, 2019, 18:36:33 »
W Normandii pojawi się UFO. Pisałem już o tym. Spit Mk.XIV będzie zawijał wszystko. Dla Niemców to będzie Endlosung. Amen.

Na papierze. W realu to zawijał swoje skrzydła, bo płatowiec nie był dostosowany do tego silnika (moc + masa). To była taka prowizorka (Mk. VIII + Griffon serii 60) do czasu pojawienia się Mk 21 (vel Supermarine Victor).
Ciekawe czy gra będzie to uwzględniać?

« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 27, 2019, 19:20:08 »
#ThomasCrown
Moim zdaniem gra dobrze odwzorowuje rzeczywistość, przy czym nie mam tu na myśli realnych osiągów jeden do jednego, bo nikt chyba tego nie oceni - tylko zależności pomiędzy osiągami konkretnych samolotów. Tu jest dobrze. Niemcy od 1944 mieli w powietrzu przewalone i w grze też tak jest, oczywiście na serwerach, które banują Me 262.

#YoYo
Czy 45$ za trzy samoloty to dużo? Wydaje się, że dużo, ale przecież za jakiś czas cena spadnie do 9,99$ za sztukę. Na razie idą na fali i próbują ugrać jak najwięcej, co jest finalnie okej, ponieważ pierwsze primo nikt nam nie każe kupować nowych zabawek, drugie primo mają kasę na zrobienie czegoś rzetelnego, a nie półproduktu. I tak zachodzę w głowę jak taka firma produkująca symulatory lotu jest się w stanie utrzymać, na serwerach jest około 200 użytkowników. Zakładając, że każdy z nich kupił całą zawartość gry, zysk i tak jest mały, wydaje mi się.

« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 28, 2019, 09:30:01 »
Na papierze. W realu to zawijał swoje skrzydła, bo płatowiec nie był dostosowany do tego silnika (moc + masa). To była taka prowizorka (Mk. VIII + Griffon serii 60) do czasu pojawienia się Mk 21 (vel Supermarine Victor).
Ciekawe czy gra będzie to uwzględniać?

A nie pomyliło Ci się przypadkiem, z Mk XII?

« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 28, 2019, 10:08:25 »
Mk XII był akurat oparty na Mk V z pewnymi elementami od Mk VIII w późniejszej serii. Docelowym modelem miał być Mk 21, ale załapał się tylko na sam koniec wojny (kwiecień 1945 r.).
Problem był ze sztywnością skrętną skrzydła i występowaniem tzw. rewersu lotek przy dużych prędkościach. Czyli przy wychylaniu lotki odkształcało się skrzydło w drugą stronę i jej skuteczność malała lub nawet samolot obracał się w przeciwną stronę niż wychylenie drążka. Pytanie czy odwzorują tylko zmniejszenie prędkości przechylania czy też będą uszkodzenia płatowca.

« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 28, 2019, 10:28:05 »
Mk XII był akurat oparty na Mk V z pewnymi elementami od Mk VIII w późniejszej serii. Docelowym modelem miał być Mk 21, ale załapał się tylko na sam koniec wojny (kwiecień 1945 r.).
Problem był ze sztywnością skrętną skrzydła i występowaniem tzw. rewersu lotek przy dużych prędkościach. Czyli przy wychylaniu lotki odkształcało się skrzydło w drugą stronę i jej skuteczność malała lub nawet samolot obracał się w przeciwną stronę niż wychylenie drążka. Pytanie czy odwzorują tylko zmniejszenie prędkości przechylania czy też będą uszkodzenia płatowca.

No też piszę. Mk XII był prowizorką, Mk XIV, to już dopracowana konstrukcja.

« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 28, 2019, 11:00:25 »
Czytając ten temat mam wrażenie (być może mylne), że mamy tu do czynienia ze swoistym (definicja Wiki) tzw. Katharsis (gr. oczyszczenie) – uwolnienie od cierpienia, odreagowanie zablokowanego napięcia, stłumionych emocji, skrępowanych myśli i wyobrażeń ;)
Pewnie w ramach w/w określeń większość z Nas i tak zakupi kolejną wersję Normandii.
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2019, 11:15:47 wysłana przez Dako »