Autor Wątek: HP Reverb druga generacja  (Przeczytany 50242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: HP Reverb druga generacja
« Odpowiedź #225 dnia: Grudnia 09, 2020, 17:10:19 »
Byłaby szkoda, no nic, mam nadzieję, że się o tym szybko przekonam.
Przy okazji sprawdzę to:
https://www.youtube.com/watch?v=07QUO03YWuo
Tylko trochę obawiam się sytuacji z G1, gdy tam próbowałem tak kombinować niestety krawędzie były zbyt mocno widoczne.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #226 dnia: Grudnia 09, 2020, 19:48:55 »
Skusiłem się na oferte ze sklepu allegro, mam nadzieję, że to nie ściema i faktycznie wyślą je od ręki.

Nie ma ściemy. Właśnie dostałem paczkę.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #227 dnia: Grudnia 09, 2020, 21:55:23 »
Mam i ja :-). Ale kiedy do gogli usiądę nie wiem. Zrobiłem z synem unboxing i tyle. On nie ma w co na tym grać. LoL nie obsługuje ;-), myślał, że może C2077, ale też nie. I zostawił mnie z pudłem. Ta dzisiejsza młodzież
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: Grudnia 09, 2020, 23:47:50 »
Kolejne osoby dostają, tzn. kupują z normalnej dystrybucji, oczywiście nie te z przedsprzedaży HP. Super, czyli jednak wychodzi na moje, że HP to firma shitowa. Dziesięciolecia i nic a nic się nie zmienia w stosunku do tego jakie zdanie wyrobiłem sobie w latach 90. Nie to, że zazdroszczę, bo po pierwsze czekam na CP2077, a po drugie cały czas się zastanawiam czy nie opchać bez rozpakowywania, jak już dostanę.

« Odpowiedź #229 dnia: Grudnia 10, 2020, 01:29:13 »
Faktycznie, jeśli pojawiają się w normalnej dystrybucji, a ludzie z preorderami nadal czekają, to ostro po bandzie poszli.
Tutaj fajna recka https://www.youtube.com/watch?v=KfjXetGUuKQ nie to nawijanie makaronu z MRTV. Wygląda na to, że FOV można poprawić, na to liczę.
Moje są już w drodze, więc może nawet jutro dotrą.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #230 dnia: Grudnia 10, 2020, 09:34:36 »
Ale kartę graficzną bez kolejki to miło było kupić, co?  :evil:

Nic nowego, globalny rynek dostaw tak działa. Zresztą nie przesadzajcie z tą dostępnością. To, że sklepy jak X-kom realizują pierwsze partie zamówień a Allegro nie brało preorderów, więc po prostu rzuciło 40 sztuk na wolny rynek, to jeszcze nie znaczy, że gogle są łatwo dostępne.

A jeśli chodzi o moje pierwsze wrażenia G1 vs G2:

Na minus:
- Komfort. G1 są lżejsze i lepiej leżą mi na głowie. W G2 mam podobne zastrzeżenia jak w Index, dość ciasne wokół oczu, mało miejsca na okulary i trzeba mocniej zacisnąć paski, żeby się nie zsuwały na nos. Ale to bardzo indywidualna kwestia, kto inny może być zachwycony.
- Gumowej klapki na nos nie da się łatwo zdemontować tak jak we wszystkich innych goglach, które miałem, tym razem jest przyklejona.
- Obudowa bardziej koliduje z zewnętrznymi słuchawkami, jeśli ktoś chce używać wokółusznych a nie tych wbudowanych w gogle.
- Coś gryzły się u mnie z portami USB na płycie głównej, ale chyba update BIOS pomógł.
- Kontrolery pracując na akumulatorkach 1.2V bardzo szybko raportują niski poziom baterii.

Na plus:
+  wreszcie jakiś sensowny kabel zamiast sztywnego pytogna
+ regulacja IPD działa jak należy, maks to 67-68mm
+ brak mury
+ trochę lepsze odwzorowanie kolorów, ja widzę to głownie na czarnych elementach kokpitu, które w G1 się zlewały ze sobą a tutaj są wyraźniejsze.
+ lepiej działa śledzenie, G1 portafił mi się pogubić przy patrzeniu w dół na boczne konsole w kokpicie, tutaj nie zauważyłem póki co żadnych problemów
+ sweet spot może i jest trochę lepszy, ale szczerze mówiąc ciężko mi ocenić różnicę oraz to ile w tym zasługi soczewek, a ile regulacji IPD (mam 67, więc G1 były "na styk").
+ wbudowane audio, kontrolery, podobno lepsze ale nie używałem w G1 więc nie mam porównania.

Czyli podsumowując jest to względem G1 upgrade, ale nie rewolucja. Nie ma musu zmieniać z oryginalnego Reverba chyba, że ktoś chce mieć wszystko naj- albo bardzo mu zależy na poprawie któregoś z opisanych aspektów. W innym przypadku G1 nadal daje radę.

Oczywiście piszę to z perspektywy kogoś, kto już przyzwyczaił się do bardzo wysokiej rozdzielczości G1. Jeśli ktoś przesiada się z innego headsetu o niższej rozdzielczości, to różnica będzie znaczna.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #231 dnia: Grudnia 10, 2020, 10:09:43 »
O, wreszcie jakiś sensowny opis. Dzięki, raczej zostanę z G1, nie pali mi się więc z przesiadką, może ew. wpadnę jeszcze potestować u Ciebie ;D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #232 dnia: Grudnia 10, 2020, 10:42:49 »
Warto jeszcze dodać że G2 nie ma wyjścia słuchawkowego więc dochodzi następny kabel jeśli ktoś woli własne słuchawki.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #233 dnia: Grudnia 10, 2020, 11:24:15 »
Ale kartę graficzną bez kolejki to miło było kupić, co?  :evil:

Faktycznie, trafiło się ślepej kurze ziarno, chociaż na VR to pewnie nie ma takiej presji jak na 30x0, więc się dziwię HP, że tak daje ciała. W sumie to nie jest coś wielkiego, ale jak przysłowiowy bąk w salonie. Niby nic, a smród jest i nastrój pada. Dlatego podkreślam, że mnie się nie pali, natomiast warto (dla potomności) zostawić ślad tej sytuacji na Forum.

« Odpowiedź #234 dnia: Grudnia 10, 2020, 14:30:03 »
Trochę dziwny ten sklep allegro :-/
Dostałem już drugie powiadomienie, że paczka wyruszyła w drogę do paczkomatu, a nadal ma status: "Przygotowana przez nadawcę."

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #235 dnia: Grudnia 10, 2020, 15:36:24 »
Trochę dziwny ten sklep allegro :-/
Dostałem już drugie powiadomienie, że paczka wyruszyła w drogę do paczkomatu, a nadal ma status: "Przygotowana przez nadawcę."

Jak dostaniesz dwie w jednej cenie to bądź moim Gwiazdorem ;D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #236 dnia: Grudnia 10, 2020, 15:39:26 »
Jak dostaniesz dwie w jednej cenie to bądź moim Gwiazdorem ;D.
Niestety, numer przesyłki jest ten sam ;-)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #237 dnia: Grudnia 10, 2020, 16:05:26 »
Jeszcze jedno. Okazuje się, że G2 ma poważne problemy z działaniem z chipsetami AMD (B550, X570). Nawet jeśli headset uda się podłączyć i wykryć, w grze potrafi wywalić do pulpitu, wyłączyć dźwięk, rozłączyć się na chwilę itd.

https://www.reddit.com/r/HPReverb/comments/jvd61a/issues_the_amd_x570_were_investigating_this/?sort=new
https://h30434.www3.hp.com/t5/Gaming-Accessories/hp-reverb-g2-error-7-14/td-p/7852871

Coś czuję, że G1 nie pozbędę się za szybko :)

« Odpowiedź #238 dnia: Grudnia 10, 2020, 19:10:19 »
Dziwne że się na nauczyli. Do G1 jest do ściągnięcia firmware poprawiający kompatybilność z kartami AMD.

"Fixes compatibility problem with AMD graphic cards, WX9100/W7100/RX5700XT/RX5700/RX5500"

Udało ci się podłączyć gogle bez zasilacza? Wg instrukcji jest on wymagany tylko jeśli USB-C nie ma własnego zasilania.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2020, 19:16:24 wysłana przez Shaitan »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #239 dnia: Grudnia 10, 2020, 20:11:38 »
Nie próbowałem.

Ale wygląda na to, że rozwiązałem problem z USB przełączając w BIOSie PCI-E w tryb Gen.3. Widocznie porty w trybie Gen.4 powodują problemy.