Autor Wątek: Oświetlenie w DCS: World 2.5.6+  (Przeczytany 2153 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Oświetlenie w DCS: World 2.5.6+
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 22, 2020, 00:45:28 »
Nadal jasno, ale już nie tak bardzo. Gamma 1.8. Normalnie latałem 2.
Ja do zdjęć celowo ustawiłem standardowe low w opcjach żeby gra automatycznie ustawiła domyślną gamę, a ta domyślnie wynosi 2.2 i kiedyś taka gama była ok a dziś atakuje oczy.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 22, 2020, 09:45:21 »
Eee tam Pany. Przecież na wyjściu mamy wszyscy taki sam obraz. Różnica może tylko być między sprzętem NV i AMD i ew. sterownikami (ale nie sądzę, by ktoś miał np. takie jeszcze z przed blisko roku) i oczywiście odbiornikiem (a to już inna sprawa - kwestia monitora, jego ustawień itp.). Naprawdę, w DCS oświetlenie nie jest złe. Mój wygląda identycznie jak Bartiego. Nie ma sensu też używać gotowych presetów, bo one są niezmienne od czasów chyba 1.5.4 ;D. Od tego czasu sporo doszło / się zmieniło, zauważcie, że presety nie wykorzystują nawet nowych opcji. Jeśli preset gammy daje na 2.2 to nie oznacza, że tak ma być. Sam latam na 0.9 i jest ok. Pewnie to i owo chciałbym by było poprawione - np. NVG, oświetlenie nocne (wciąż), trochę mniejszy gloom ale to co jest IMHO nie jest na pewno złe. Oczywiście mam też Cockpit illumination ON - bardzo ważna cecha dodająca lepsze cieniowanie i większą głębię obrazu. Jeśli MFCD jest za jasny (mapa), to w większości samolotów można zmniejszyć jej jasność, kontrast itp. Przykład niżej odemnie:

Ja tuta żadnej tragedii nie widzę, że aż latać by mi się nie chciało w DCS'a ;>. To i owo mogłoby być lepiej zrobione ale też nie oszukujmy się, w ED panuje opinia, że jest idealnie i prace nad oświetleniem są ukończone na tę chwilę. Ew. zmiany może przy zmianie silnika na Vulcan'a np (bo wtedy faktycznie one będą wymuszone przez sam engine).

Ps. jeśli komuś też wciąż jest jasno na jego monitorze to też być może warto zainteresować się monitorem z HDR. Ponoć dodaje ładną czerń i lepsze wrażenie cieniowania (niektórzy tutaj mówią jednak, że jest wręcz odwrotnie, za ciemno ;>).

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 22, 2020, 11:19:59 »
Ja tuta żadnej tragedii nie widzę
Bo u Ciebie i większości działa dobrze, ale są tacy jak ja że działa źle, a że jesteśmy mniejszością to lipa. U mnie na 2.5.5 też działało dobrze i może przywrócę do starszej wersji gry ale wtedy stracę możliwość gry P-47 i tym co wyjdzie po nim.
Fakt jadę na starych sterownikach z przed pół roku bo coś było że na nowych DCS chodził gorzej, ale chyba zainstaluje najnowsze i sam się przekonam.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 22, 2020, 11:34:56 »
Fakt jadę na starych sterownikach z przed pół roku bo coś było że na nowych DCS chodził gorzej, ale chyba zainstaluje najnowsze i sam się przekonam.

Kwintesencja problemu... ale nie z oświetleniem, tylko z marnowaniem czasu innym. Zrób najpierw co do Ciebie należy, a potem trolluj, że gra jest zła i tory też są złe.

« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 22, 2020, 11:49:33 »
Kwintesencja problemu... ale nie z oświetleniem, tylko z marnowaniem czasu innym. Zrób najpierw co do Ciebie należy, a potem trolluj, że gra jest zła i tory też są złe.
Faktycznie trolluje, bo jednak okazuje się, że mam aktualne sterowniki, więc to nie wina sterów.
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2020, 11:58:48 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 22, 2020, 13:12:25 »
2.5.5 mialo zupelnie inny typ dzialania swiatla. Jak wrocisz (o ile w ogole jest taka opcja) to bys musial miec zatrzymane moduly i dla 2.5.5, bo przeciez wielu deweloperow zaktualizowalo wyswietlacze pod 2.5.6. Poza tym pisales wczesniej ze masz gamme na 2. Ustaw na 0.9-1 maksymalnie. Zazwyczaj 1 to default w kazdej grze plus cockpit illumination na ON, jak masz na 2 to jest to bardzo rozswietlony obraz.
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2020, 13:28:22 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 22, 2020, 13:38:20 »
Zazwyczaj 1 to default w kazdej grze plus cockpit illumination na ON,
Na zewnątrz przy słonecznej pogodzie 1 wygląda dobrze ale w kokpicie to dramat nawet z włączoną cockpit illumination ON.
https://ibb.co/NZqwmp5
A przy złej pogodzie będe miał też ciemno na zewnątrz. Faktycznie znikła ze stema opcja przywracania 2.5.5 jest tylko do 1.5.8 i 1.5.6, szkoda. Podejrzewam że ED upora się z tym problemem i będzie dobrze na każdym kompie potrzeba im trochę czasu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 22, 2020, 16:39:16 »
No ale na tym screenie to też jak sądzę masz jakąś wczesną godzinę, np. 7? Wtedy słońce jest dość nisko i zawsze będzie ciemniej w kabinie. Flood i console light pomoże przy takiej godzinie.
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2020, 17:26:09 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 22, 2020, 22:58:52 »
No ale na tym screenie to też jak sądzę masz jakąś wczesną godzinę, np. 7
Tak zgadza się jest to misja "DACT GAUNTLET" start misji o 07:55.
Flood i console light pomoże przy takiej godzinie.
Nie głupi patent, będzie trzeba trochę pokombinować z porami misji do puki nie poprawią tego.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 22, 2020, 23:01:05 »
Adam. Wleć nad nad wodę, najlepiej rzekę i obserwuj co się z oświetleniem (ambient light? chodzi o ogólną kolorystykę otoczenia która wpływa na dany obiekt) dzieje, gdy przelatujesz między wodą a lądem. Podpowiem, że nad wodą znika sporo z tej jakiejś zamuły atmosferycznej, dającej efekt kreskówki, którą się DCS stał ostatnio. Kolejna spier..na rzecz i wmawianie, że tak ma być. Dobra. Kończę bo mnie krew zalewa i nie chcę tu przeklinać.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 23, 2020, 19:18:24 »
A jednak jeszcze. Spróbuj przeładować misję zaraz po załadowaniu. Stwierdziłem kontynuację tego buga sprzed kilku wersji, w którym czasem po starcie misji jakby gamma na maxa była. Mam wrażenie, że ten sam bug występuje, tylko że jego efekty mniejsze. U mnie po przeładowaniu misji zaczęło to wyglądać w miarę normalnie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 27, 2020, 21:54:30 »
Na zewnątrz przy słonecznej pogodzie 1 wygląda dobrze ale w kokpicie to dramat nawet z włączoną cockpit illumination ON.
https://ibb.co/NZqwmp5
A przy złej pogodzie będe miał też ciemno na zewnątrz. Faktycznie znikła ze stema opcja przywracania 2.5.5 jest tylko do 1.5.8 i 1.5.6, szkoda. Podejrzewam że ED upora się z tym problemem i będzie dobrze na każdym kompie potrzeba im trochę czasu.

Sprawdzilem jak mam u siebie, mam jednak gamę ustawioną na 1.9. Waliłem z pamięci ale nie mam takiego wyprania jak na tych Twoich screenach. Poszukam tej misji i zrobię fotę.

www.yoyosims.pl