Autor Wątek: O chińskich (z Aliexpress) kopiach TrackIR dwa slowa...  (Przeczytany 6159 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: O chińskich (z Aliexpress) kopiach TrackIR dwa slowa...
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 02, 2021, 14:27:37 »
Kosmetyczne różnice. Działa tak samo i na tym samym sofcie.... Pałąk z diodami u mnie jest z baterią i może być używany bez kabla.

Kolego, po prostu nie wprowadzaj ludzi w błąd. Oryginalny TrackIR 5 i Clip wyglądają inaczej. Czy jest to różnica kosmetyczna czy nie, to kwestia twojej oceny.
Tego typu zdania "Prawdopodobnie Chińczyki po godzinach robią te urządzenia na oryginalnych maszynach w fabryce tracka IR ale już bez kontroli jakości, pudełek i innych dupereli." sugerują, że podróba jest 1:1, a nie jest.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 02, 2021, 14:28:03 »
Że clip jest według innego projektu to było widać od razu. Zresztą mała strata, ten oryginalny jest bardzo delikatny i bez baterii.

Widać też natomiast trochę różnic w samym PCB i szczegółach obudowy, więc nie jest to po prostu Trackir w innym opakowaniu. Choć mój ma ponad 10 lat więc fabryka od tego czasu mogła trochę zmienić projekt.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 02, 2021, 15:02:19 »
Suma sumarum, opyla się jak nic. I jeśli pociągnie te 10 lat to OK. Może też zmienię, bo mam wersję 3 Pro.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 02, 2021, 15:18:37 »
Żeby nie było, 10 lat ma mój oryginalny trackir, te podróbki pojawiły się stosunkowo niedawno.

« Odpowiedź #19 dnia: Marca 02, 2021, 17:11:18 »
Jaracie się detalami i "oryginalnością" Ja bylem w Chinach 3 razy i wiem jak to tam wygląda. Oczywiście, gdyby zrobili kopię 1:1 to by dostali pozew za plagiat więc oczywiste jest że nie jest to kopia 1:1 co nie zmienia faktu że działa wyśmienicie. Jak kogoś rajcuje oryginalne pudełko  i  gadżety to niech wywali 1300 za oryginał. Dla mnie liczy się działanie a tu wszystko jest tak jak ma być.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 02, 2021, 17:53:35 »
Jaracie się detalami i "oryginalnością" Ja bylem w Chinach 3 razy i wiem jak to tam wygląda. Oczywiście, gdyby zrobili kopię 1:1 to by dostali pozew za plagiat więc oczywiste jest że nie jest to kopia 1:1 co nie zmienia faktu że działa wyśmienicie. Jak kogoś rajcuje oryginalne pudełko  i  gadżety to niech wywali 1300 za oryginał. Dla mnie liczy się działanie a tu wszystko jest tak jak ma być.

I po co brniesz? Natural Point latami pracował nad swoją marką. Teraz ktoś mu to po chamsku kradnie. OK, jesteśmy w kraju na dorobku i część z nas kupuje podobne okazje, bo tanio, robiliśmy to samo w PRLu, teraz niby ma być inaczej. Jakby było nas stać, to byśmy nie kupowali kradzionego.... ale na miłość boską, nie rób Kolego z tego jakiejś swojej zasługi i nie staraj się tego uzasadniać moralnie. Kupiłeś chamską podróbę, działa, to ciesz się, ale nie dorabiaj filozofii jakie to ok i fajne.

« Odpowiedź #21 dnia: Marca 02, 2021, 18:08:36 »
PolBaj a można wiedzieć ile czekałeś na swoją paczuszkę? Bo swoją nabyłem jakoś 21 stycznia i jeszcze nie dotarła :P.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #22 dnia: Marca 02, 2021, 18:15:51 »
Chcieliście wiedzieć jak to dziala i jak wyglada to proszę, napisałem wszystko co mogłem, pokazałem , a teraz jest krzyk , że chamska podróbka, że kradną... To jest syndrom niewolnika, jak już może być inaczej , to jednak nie warto... Jak cie kręcą markowe metki, to wiedz kolego, że to wszystko jest robione w tych samych fabrykach i tylko metki kleją różne, dla takich "fascynatów" oryginalności. Ciekawe co macie na tych swoich orginałach napisane, czy nie przypadkiem "Made in China"? 
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 02, 2021, 18:26:48 »
Dalej nie rozumiesz.... nie chodzi o to, że kupiłeś podróbkę TrackIra, spoko, nawet niech będzie, że tak się to nazywa. Ja pamiętam jak w PRLu była marka adibas, ot taki lokalny adidas. Teraz to może śmieszyć. Ty natomiast się podnieciłeś, że to to samo, że z tych samych linii produkcyjnych, a różnica to tylko pudełko. Otóż tak nie jest. Nawet na twoich zdjęciach widać różnice w stosunku do oryginałów. Ja to stwierdziłem nie dlatego, że nie mam nic innego do roboty, tylko dlatego, żeby ktoś nie nabrał się, że będzie miała faktycznie TrackIra 5 od NP, tylko, że bez pudełka. Teaz łapiesz? Życzę, żeby ten sprzęt ci działał dobrze i długo, tylko piszmy o faktach. I druga sprawa, nazwałem to chamską podróbą, bo tak jest, tzn. Chińczyk nie powinien nazywać tego TrackIR 5 i na stronie jeszcze pisać, że to produkt amerykański i oryginalny.
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2021, 20:43:32 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 02, 2021, 18:39:09 »
Nie ma się co licytować. Każdy jest dorosły i sam decyduje w którą stronę iść. Sam byłem ciekaw co przyjdzie, jak wygląda i działa. Reszta to już historia.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 02, 2021, 18:39:34 »
Oczywiście, gdyby zrobili kopię 1:1 to by dostali pozew za plagiat więc oczywiste jest że nie jest to kopia 1:1 co nie zmienia faktu że działa wyśmienicie.

Pozew za "plagiat", czy raczej za produkcję i sprzedaż podrobionych towarów mogliby dostać i tak, gdyby w ogóle ktoś się tym w Chinach przejmował. To wszystko jest przecież obklejone logami Naturalpoint i Trackir, nawet nie próbują udawać, że to coś innego.

Różnice w budowie wynikają prędzej z optymalizacji. Może takie materiały i elektronika są tańsze, może łatwiej dostępne dla fabryki, która składa podróbki. Na pewno jest tam sporo z oryginalnego Trackira, skoro potrafi dogadać się z oprogramowaniem producenta. Ale na dobrą sprawę nie wiesz, czy działa faktycznie tak samo jak oryginał, czy na przykład kamera albo procesor też nie są zastąpione czymś tańszym. Rozbierać nie rozbierałeś, z oryginałem nie porównałeś. Nie ma co dorabiać teorii, że Chińczyk klepie na trzecią zmianę na tych samych taśmach identyczne kopie i pakuje do szarych pudełek prosto na aliexpress, skoro nawet na zdjęciach "plecków" widać, że elektronika w środku jest zmodyfikowana.

« Odpowiedź #26 dnia: Marca 02, 2021, 20:09:38 »
PolBaj a można wiedzieć ile czekałeś na swoją paczuszkę? Bo swoją nabyłem jakoś 21 stycznia i jeszcze nie dotarła :P.

Zamówiłem 15 stycznia.
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2021, 21:07:22 wysłana przez KosiMazaki »

HL- EKG_Polbaj

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 02, 2021, 22:09:54 »
Mnie bardziej dziwi sprawa softu. Bo TrackIR to hardware, ale też i software do tego. A to, że ten chińczyk działa z softem NP znaczy, że przedstawia się jako to samo urządzenie USB, ten sam vendor i device id, na dane zarejestrowane przez NP. Ciekawe...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 02, 2021, 23:37:19 »
No wreszcie kupisz Trackira :D Po tylu latach :D Nie zawiedziesz się bo to zupełna inna jakość w porównaniu do freetracków i ich klonów.

« Odpowiedź #29 dnia: Marca 03, 2021, 07:22:48 »
Ciekawe, że posługują się logo NP. Oryginalny TrackIR zawsze był drogi, ale 1245 pln u polskiego dystrybutora za ten gadżet to lekkie przegięcie. Sam używam o ile nie latam z VR oryginalnego Tr5. Jakoś mi nie żal NP, cena oryginalnego Tr5 jest nieadekwatna do stopnia skomplikowania urządzenia, mam wrażenie że płaci się głównie za soft. Może niesmak jest, ale dobrze, że jest alternatywa, Tr potrafią bez ostrzeżenia ot tak sobie wykorkować.

« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2021, 08:35:09 wysłana przez KosiMazaki »