Autor Wątek: Patologia w dystrubucji kart RTX3000.  (Przeczytany 14946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Patologia w dystrubucji kart RTX3000.
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 10, 2022, 10:00:48 »
Aby nie tworzyć niepotrzebnych tematów, zapytam tutaj. Czy firmy takie jak MSI czy Asus nie foliują już pudełek z kartami graficznymi czy płytami głównymi? W ostatnim czasie zakupiłem parę tych produktów i żadne opakowanie nie było zafoliowane, a w przypadku MSI nie ma nawet nalepki na zamknięciu pudełka. Dodatkowo sklep ME, przynajmniej w moim przypadku, nie zabezpiecza już opakowań zewnętrznych taśmą z logo tylko zwykłą szarą. Właściwie każdy kto ma dostęp do przesyłki w trakcie dostawy, może bezkarnie grzebać w środku.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2022, 12:11:25 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 10, 2022, 12:11:15 »
Foliowanych pudełek to już dawno nie widziałem. To samo tyczy się plomb. Jedynie woreczek z kartą był zaklejony taśmą. Zarówno u Asusa jak MSI. Szara taśma to inwencja MM. Bardzo nie lubię jak jakiś miglanc z nadmiarem taśmy objedzie mi fabryczne pudełko, bo mu tak było szybciej i prościej.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 10, 2022, 15:23:42 »
Nie, od dawna na podzespolach nie widzialem folii. Maja ew. w srodku taka plombe ze znakiem holo na worku w ktorym jest podzespol. Otwarcie worka zrywa plombe.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 11, 2022, 10:24:58 »
Foliowanych pudełek to już dawno nie widziałem. To samo tyczy się plomb. Jedynie woreczek z kartą był zaklejony taśmą. Zarówno u Asusa jak MSI. Szara taśma to inwencja MM. Bardzo nie lubię jak jakiś miglanc z nadmiarem taśmy objedzie mi fabryczne pudełko, bo mu tak było szybciej i prościej.

Dzięki. Szara taśma jest na zewnętrznym kartonie, więc niebezpieczeństwa przyhaczenia pudełka raczej nie ma. Poza tym to w sumie szkoda, że zrezygnowali z foliowania pudełek, zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie i pudełko dla kolekcjonerów nie po palcowane. Przyjrzę się dzisiaj czy faktycznie na woreczkach jest przy taśmie hologram, jeśli tak, to już w zasadzie wystarczy do stwierdzenia czy było grzebane. Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 11, 2022, 14:30:38 »
Dzięki. Szara taśma jest na zewnętrznym kartonie, więc niebezpieczeństwa przyhaczenia pudełka raczej nie ma. Poza tym to w sumie szkoda, że zrezygnowali z foliowania pudełek, zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie i pudełko dla kolekcjonerów nie po palcowane. Przyjrzę się dzisiaj czy faktycznie na woreczkach jest przy taśmie hologram, jeśli tak, to już w zasadzie wystarczy do stwierdzenia czy było grzebane. Pozdrawiam.

Eeee dziś "byle" Chińczyk ma u siebie foliarkę. To już żadne zabezpieczenie :). Ta plomba to też bez szału, zawsze staram się ją tak oderwać by nic nie uszkodzić i czasem wychodziło. Jak działa to ok, gwarancję masz. Aha, no i ważne by podzespół się zgadzał, bo znam historie, że ludzie dostawali inne procki np. z aukcji niż były wystawione ;D.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 11, 2022, 14:49:05 »
Pudełko dla kolekcjonerów?  :icon_eek: :icon_biggrin:
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 11, 2022, 15:39:33 »
Przy tych cenach to co taki zdziwiony?  8)

Przy sprzedaży to również dobrze świadczy jak masz pudełko i resztę dodatków, a nawet cenią sobie woreczki, listy przewozowe czy faktury. Dla mnie to wartość dodana :).

Swoją drogą zobacz jakie są np. różnice w cenach gier np. na Nintendo z i bez pudełka. Sam do dziś szukam idealnego pudełka do pierwszej wersji X-boxa 360 fata, bo przypadkiem w śmietnik poleciało i teraz jest lipa.

Ekologia i cięcie kosztów. Dla mnie to bez różnicy o ile jest pudełko w stanie idealnym :).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2022, 13:39:35 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 11, 2022, 20:39:26 »
Przyjrzę się dzisiaj czy faktycznie na woreczkach jest przy taśmie hologram, jeśli tak, to już w zasadzie wystarczy do stwierdzenia czy było grzebane.

Jeśli działa i nie ma żadnych oczywistych oznak użytkowania, to tak w sumie - jakie to ma znacznie?

« Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 12, 2022, 10:01:42 »
Pudełko dla kolekcjonerów?  :icon_eek: :icon_biggrin:

A jakże, przecie na OLX handlują pudełkami. I tak jak napisał Mazak, karta w oryginalnym opakowaniu, lepiej się sprzedaje.

Jeśli działa i nie ma żadnych oczywistych oznak użytkowania, to tak w sumie - jakie to ma znacznie?
Tym razem się udało i działa, fakt że zawsze można szrot oddać do 14 dni. Ale jest też możliwe, że dostaniemy urządzenie uszkodzone mechanicznie i to nie podczas transportu. Pudełko całe, a karta z wyłamanym gniazdem i co wtedy? W czasach kiedy kupowało się karty za pięć stów, nie miało to takiego znaczenia, przy obecnych cenach, przepadek kasy może być nie do odrobienia i po zabawie.

PS Sprawdziłem też, jakie zabezpieczenia zastosowała firma Asus w przypadku mojej karty. Okazuje się, że żadnego. Brak naklejek w miejscu otwierania pudełka, i hologramu na woreczku z kartą. Można wszystko ładnie wyjąć i włożyć cokolwiek, śladu grzebania nie będzie. Świat jednak schodzi na psy :(.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2022, 13:41:29 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 12, 2022, 10:15:04 »
Zwrot, reklamacja bądź niezgodność towaru z umową, standardowa procedura.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 12, 2022, 10:19:41 »
Zwrot, reklamacja bądź niezgodność towaru z umową, standardowa procedura.
Niby tak, ale jak będzie uwalone mechanicznie, to taki zwrot łykną bez popicia ?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 12, 2022, 10:30:22 »
Nie robisz zwrotu w terminie 14 dni bez podania przyczyny, tylko normalną reklamację/odstąpienie od umowy. O ile się orientuję sprzedawca może podjąć próbę naprawy badź wymiany, nie ma obowiązku zwracania od razu środków, ale to już zależy co jest dla niego prostsze. Dwie rzeczy ostatnio reklamowałem zaraz po zakupie i w obu przypadkach dostałem bez pytania zwrot pieniędzy.

W przypadku zwrotu 14 dni sprzedawca ma prawo potrącić kwotę za uszkodzenia z Twojej winy, więc popsutej karty w ten sposób nie radzę odsyłać :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #73 dnia: Września 21, 2022, 22:05:24 »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #74 dnia: Września 21, 2022, 23:36:26 »
https://lowcygier.pl/sprzet-gamingowy/nie-czekaj-na-rtx-4000-karta-kfa2-geforce-rtx-3080-za-3699-zl-w-x-kom/
Tak z ciekawości, warte to coś czy lepiej polować na "lepsze" marki?

Mi tam Kfa kfa jakoś nie za dobrze się kojarzy ;), ale cena zaiste godna uwagi. Gwarancję dają? Jak dają na min 24m to można mówić o okazji.

www.yoyosims.pl