Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności  (Przeczytany 86886 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sunrrrise

• Gość
Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #825 dnia: Marca 09, 2022, 09:09:15 »
Trzeba przyznać, że Amerykanie sobie w kulki lecą z tymi MiGami... Chcieli, byśmy dali, a sami dać nie chcą. Rzekłbym, że sojusznicy pełną gębą, prawie jak Niemcy. :(

Bo nie jesteśmy sojusznikami dla USA tylko wysuniętą bazą na Wschodzie.

« Odpowiedź #826 dnia: Marca 09, 2022, 10:29:02 »
Dosyć obszerny artykuł na temat bałaganu z Migami.

https://apnews.com/article/russia-ukraine-poland-kamala-harris-germany-migration-dbcf0e0b100b0cc4d5b28d22dbcc69f2

P.

But the Poles didn’t run that idea past the Biden administration before going public with it, and the Pentagon quickly dismissed the idea as “not tenable.”

Zatem władze RP powinny odpowiedzieć, że przekazanie samolotów Ukrainie jest “not tenable” i skończyć tą komedię.

Swoją drogą, czy to co się stało w nocy w Waszyngtonie to przypadek? Naprawdę nie sądzę... Wygląda mi to na "delikatny" nacisk CIA na nasze władze.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/samochod-wjechal-w-brame-ambasady-rp-w-waszyngtonie/k002tr3,79cfc278   

« Odpowiedź #827 dnia: Marca 09, 2022, 10:49:24 »
Z Migami wyszło jak zwykle czyli kolejny blamaż naszej najbardziej profesjonalnej na świecie dyplomacji. Tenable czy nie, tego typu rzeczy najpierw się uzgadnia z partnerem a nie podejmuje jednostronnie decyzję i ogłasza ją w mediach. Szczególnie w obecnej sytuacji. Wyszło w ten sposób, że Polska strzeliła focha zamiast się dogadać. Coś w stylu "macie te samoloty i wypchajcie się nimi". Ja nie twierdzę, że Amerykanie nic nie mają za uszami. Po prostu znowu robi się tradycyjny bajzel...
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #828 dnia: Marca 09, 2022, 11:07:59 »
Niepotrzebnie robi się wokół ten sprawy szum medialny. Nikt tego oficjalnie nie potwierdzi, wszyscy będą dementować, aby nie zaogniać sytuacji. Moim zdaniem skoro ta sprawa wraca jak bumerang to znaczy, że jest brana pod uwagę i podejrzewam, że jest to alternatywna sytuacja dla ewentualnej decyzji zamknięcia nieba nad Ukrainą i wplątaniem się w otwarty konflikt. Pojawi się warunki to zostanie to klepnięte.

Nie potrafię zweryfikować informacji, ale Czesi powołując się na tsn.ua piszą, że Polacy z legionu ochotników wypieprzyli w kosmos jakiś rosyjski konwój.

Oczywiście Czesi jak to Czesi, mają dystans do siebie i sąsiadów, więc komentują to na swój sposób:

"Co się dziwić Polakom, że jadą po ruskich jak po wędzonym mięsie, mają długą historię z nimi"
"Pomagać przeciw okupantom to umieją sakramencko dobrze już od czasów turkobijcy Jana Sobieskiego III".
"Historia naszych problemów z Niemcami to w porównaniu do konfliktów polsko-rosyjskich zabawa z małymi kotkami"
Też próbują po polsku pisać: "Polska gurom". :D
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2022, 11:18:37 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #829 dnia: Marca 09, 2022, 12:30:37 »
Nie wiem czy było.

https://youtube.com/shorts/PDqHF3c1piU?feature=share

Swoją drogą urzeka zatroskano-entuzjastyczny ton małych obserwatorów zdarzenia.

P.

« Odpowiedź #830 dnia: Marca 09, 2022, 13:10:57 »
Z Migami wyszło jak zwykle czyli kolejny blamaż naszej najbardziej profesjonalnej na świecie dyplomacji. Tenable czy nie, tego typu rzeczy najpierw się uzgadnia z partnerem a nie podejmuje jednostronnie decyzję i ogłasza ją w mediach. Szczególnie w obecnej sytuacji. Wyszło w ten sposób, że Polska strzeliła focha zamiast się dogadać. Coś w stylu "macie te samoloty i wypchajcie się nimi". Ja nie twierdzę, że Amerykanie nic nie mają za uszami. Po prostu znowu robi się tradycyjny bajzel...

Mam zupełnie odmienne zdanie w ww tematach. Ami chcieli wyciągnąć gorące kasztany z ogniska polskimi rekami.
Nie udało się a można sądzić że są tu spore naciski z ich strony. Polska dyplomacja dobrze to rozegrała.

Zresztą najlepiej posłuchać oceny kogoś kto jest jednym z bardziej znanych geopolityków w PL :
https://www.youtube.com/watch?v=wPMHKDtcy9U

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #831 dnia: Marca 09, 2022, 13:34:33 »
Ujęcie z drona ataku za pomocą Javelina:
https://twitter.com/ua_industrial/status/1501487159701815296 .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #832 dnia: Marca 09, 2022, 16:50:46 »
Nie potrafię zweryfikować informacji, ale Czesi powołując się na tsn.ua piszą, że Polacy z legionu ochotników wypieprzyli w kosmos jakiś rosyjski konwój.

Pytałem o to ukraińskiego kolegę z pracy i potwierdził, że też o tym wczoraj słyszał. To w sumie ciekawe, bo jeśli się nie mylę, Polska nie wystosowała podobnego komunikatu jak niektóre państwa, które oficjalnie wyraziły zgodę na przystępowanie swoich obywateli do "legionów cudzoziemskich" na Ukrainie. Ale rozumiem, że nieformalnie takie przyzwolenie jest. Wiadomo w ogóle ilu Polaków już tam jest? Możliwe też, że to głównie osoby które przebywały już na Ukrainie wcześniej.

BTW, odnośnie obcokrajowców, którzy wybrali się walczyć za Ukrainę:

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-legendarny-kanadyjski-snajper-jest-w-ukrainie-bedzie-walczyl,nId,5881795#crp_state=1

Mam zupełnie odmienne zdanie w ww tematach. Ami chcieli wyciągnąć gorące kasztany z ogniska polskimi rekami.
Nie udało się a można sądzić że są tu spore naciski z ich strony. Polska dyplomacja dobrze to rozegrała.

+1

Aczkolwiek czytałem dzisiaj artykuł o tej sytuacji na welt.de i trochę mnie poirytowały komentarze. To był dziś jeden z najbardziej komentowanych newsów i zasadniczo większość Niemców - za przeproszeniem - sra w gacie, że oto Polska próbuje się wycwanić i wciągnąć NATO w 3. wojnę światową (sic!), a konkretnie że próbuje wciągnąć w tę wojnę również Niemcy (przez to, że samoloty musiałyby lecieć nad terytorium Niemiec). Tego, że to nie Polska się wyrywa z tym pomysłem, tylko naciski są ostatnio głównie ze strony Amerykanów, którym wydaje się że znaleźli sobie chłopca na posyłki, jakoś nikt nie raczy zauważyć (autor artykułu również).

https://www.welt.de/politik/ausland/article237408995/Polen-USA-weisen-Idee-zur-Lieferung-von-MiG-29-Kampfjets-zurueck.html
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2022, 16:59:33 wysłana przez Jascha »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #833 dnia: Marca 09, 2022, 16:54:50 »
U mnie na osiedlu zbierano kasę i dary (jak ktoś mógł kupić wszelakie kamizelki ochronne, wojskowe buty, rękawiczki, pasy i coś w ten deseń) dla jakiegoś większego oddziału na Ukrainie, który ma Polaków - choć raczej przedstawiono ich jako Ukraińców polskiego pochodzenia. Raczej stawiałbym na ten przypadek, a nie na któryś z oddziałów obcokrajowców (nota bene sporo zdjęć takich już było).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #834 dnia: Marca 09, 2022, 16:58:35 »
Należyte przywitanie Rosjan, tym razem Chersoń.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #835 dnia: Marca 09, 2022, 17:05:26 »
Pytałem o to ukraińskiego kolegę z pracy i potwierdził, że też o tym wczoraj słyszał. To w sumie ciekawe, bo jeśli się nie mylę, Polska nie wystosowała podobnego komunikatu jak niektóre państwa, które oficjalnie wyraziły zgodę na przystępowanie swoich obywateli do "legionów cudzoziemskich" na Ukrainie. Ale rozumiem, że nieformalnie takie przyzwolenie jest. Wiadomo w ogóle ilu Polaków już tam jest? Możliwe też, że to głównie osoby które przebywały już na Ukrainie wcześniej.

To chyba nieistotne czy jest takie pozwolenie no bo niby jak je wyegzekwować?
Do tego jeszcze po wstąpieniu Polski do NATO Polacy którzy służyli w obcych armiach nie byli podobno za to ścigani po  prokuraturach.
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2022, 19:17:41 wysłana przez KosiMazaki »

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #836 dnia: Marca 09, 2022, 17:07:26 »
Dzisiejsze wypowiedzi polityków w temacie MiGów raczej jasno dają do zrozumienia, że właśnie o taką reakcję chodziło. https://tvn24.pl/polska/polskie-mig-29-propozycja-msz-odpowiedz-pentagonu-wiceminister-pawel-jablonski-komentuje-5628485
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #837 dnia: Marca 09, 2022, 17:15:49 »
Dzisiejsze wypowiedzi polityków w temacie MiGów raczej jasno dają do zrozumienia, że właśnie o taką reakcję chodziło.

Teraz publiczne pranie brudów tłumaczą zagraniem w stylu wielkiego i dumnego państwa. Ok, to co robią Amerykanie nie jest do zaakceptowania. Tylko że jak już mówiłem od tego jest dyplomacja normalnymi kanałami a nie rozmawianie przez media z najważniejszym sojusznikiem. Szczególnie w momencie kiedy za granicą Moskale...
Русский военный корабль, иди нахуй

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #838 dnia: Marca 09, 2022, 17:37:13 »
Nikt z nas nie wie jakie wiadomości są w międzyczasie wymieniane normalnymi kanałami, więc jeśli masz na ten temat jakieś głębsze przemyślenia, zapraszam do WC.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #839 dnia: Marca 09, 2022, 17:42:40 »
Tak sobie myślę, że całe to zamieszanie z samolotami może być przykrywką, by odwrócić uwagę od czegoś innego? Nie chce mi się wierzyć w taką amatorszczyznę na tak wysokich szczeblach. Nie tylko u nas.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...