Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 141255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #285 dnia: Września 27, 2010, 17:53:22 »
Witam
Czy ktoś z obecnych tu miał przyjemność kiedykolwiek naprawiać TrackIR'a 3?
Dostałem go za darmo od faceta, który nie wiedział co to jest. Objawy są następujące - pobrałem najnowsze sterowniki, komputer w menadżerze urządzeń prawidłowo go wykrywa jako Track IR 3 (chyba ten to model właśnie jest). Niestety, żadne diody na urządzeniu nie świecą oraz oprogramowanie Track IR go nie wykrywa, pomimo, że jest prawidłowo pokazany w menadżerze urządzeń. Testowane na win7 x64 oraz xp sp3.
Ten chip z góry wyczuwalnie się grzeje jak jest podłączony kabel usb, bardzo delikatnie, ale wyczuwalnie.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić?
Pozdrawiam

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #286 dnia: Września 27, 2010, 18:31:56 »
Może masz nieodpowiednią wersję softu do Tracka3?
PS. Mój TIR4 po sprawdzeniu też okazał się lekko ciepły więc to niekoniecznie musi być jakiś objaw.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #287 dnia: Września 27, 2010, 18:34:07 »
Najnowszy soft (5.0b) nie obsługuje Track IR 3. Sprawdź z 4.1.037b
http://media.naturalpoint.com/software/TrackIR_4.1.037.Final.B.exe

Moja czwórka też się grzeje więc to raczej norma.

« Odpowiedź #288 dnia: Września 27, 2010, 18:55:58 »
Dzięki Shaitan! Dopiero wersja 4 Final B zadziałała.
Teraz kombinuję jak odpalić Vector Expansion home-made :)

« Odpowiedź #289 dnia: Września 27, 2010, 19:49:32 »
Niestety, chyba nie ma możliwości posiadania 6DOF bez zakupu vector expansion...
Pozdrawiam

« Odpowiedź #290 dnia: Stycznia 09, 2011, 16:48:36 »
Czy komuś udało się zmusić Trackir-a 3 Pro do współpracy z ze sterownikami v 5.1? U mnie ciągle nie wykrywa urządzenia.
Poza tym, jako początkujący użytkownik mam problem z FSX. O ile na standardowym profilu w defaultowych samolotach oraz "prostych" dodatkowych jak np. Czapla czy Lublin wszystko pięknie działa to np. w F-16D czy F-14 od IRIS ruch głową wygląda jakby pływało się w oleju, czasem widok całkiem wariuje i nagle ni stą zowoąd patrzę sobie "między nogi", przy czym ilość klatek cały czas jest stała w symulatorze. Czym to może być spowodowane?

Offline PikAs

• *
  • Check Your 6!
« Odpowiedź #291 dnia: Stycznia 13, 2011, 17:17:51 »
Poza tym, jako początkujący użytkownik mam problem z FSX. O ile na standardowym profilu w defaultowych samolotach oraz "prostych" dodatkowych jak np. Czapla czy Lublin wszystko pięknie działa to np. w F-16D czy F-14 od IRIS ruch głową wygląda jakby pływało się w oleju, czasem widok całkiem wariuje i nagle ni stą zowoąd patrzę sobie "między nogi", przy czym ilość klatek cały czas jest stała w symulatorze. Czym to może być spowodowane?

Na TrackIR 4-Pro widywałem podobne widoczki w kokpicie.
Rozwiązaniem na to jest "Curve Editor" w oprogramowaniu TrackIR. Skromny edytor krzywej, którym możesz edytować wszystkie osie w wybranym profilu. To narzędzie do zmiany zakresu czułości tracka na ruch głową. Nie wiem jak to się ma do TrackIR-a 3 ale w moim przypadku to rozwiązało problem niechcianych uskoków ekranu.

PER ASPERA AD ASTRA
                               RAZOR-6

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #292 dnia: Czerwca 14, 2011, 23:17:12 »
Wie ktoś z szanownego grona symulotników czy TrackIR 5 będzie współpracował z domowej roboty 3 punktowym clipem? Rozważam zakup TIRa, gdyż 64 bitowa wersja Warthoga nie współpracuje z freetrackiem, a oryginalny TrackClip kosztuje około 130zł. Nie ukrywam, że chciałbym ograniczyć koszty do minimum.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #293 dnia: Czerwca 15, 2011, 09:20:32 »
Track Clip Pro ma dość skomplikowany kształt, więc nie wiem czy da się go domowym sposobem dokładnie odtworzyć. Ale poza tym to w końcu tylko 3 świecące punkty. Zawsze masz też zwykłego Clipa w pudełku.

Wersja Freetracka pod 64 bitowego DCS powinna chyba niedługo powstać.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #294 dnia: Czerwca 15, 2011, 10:51:41 »
Kształt kształtem, ale tu raczej chodzi o odległości diod od siebie. Po krótkich poszukiwaniach udało mi się znaleźć wymiary clipa w internecie i takiego też zrobiłem. Zastanawiałem się po prostu czy w związku z tym, że clip jest podłączany do portu USB  , jest on w jakiś sposób wykrywany przez oprogramowanie TIR. Ale jakby się zastanowić to zwykły clip nie jest w żaden sposób podłączony. Czyli 3point z USB jest tylko zasilany.

Co do freetracka to mam nadzieję, że się nie mylisz. Na stronie cisza jak makiem zasiał.
Kropki

« Odpowiedź #295 dnia: Czerwca 15, 2011, 10:56:33 »
Jeśli zachowasz odległości między diodami tak jak w oryginale to będzie działało. To tylko świecące punkty.

Zobacz jeszcze to  http://www.youtube.com/watch?v=G_sK26ZoeXE

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #296 dnia: Czerwca 15, 2011, 11:22:19 »
Różnica może być w użytkowaniu, zdaje się TrackClip pro ma diody o b.dużym kącie świecenia...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #297 dnia: Czerwca 15, 2011, 14:38:57 »
Dziękuję za odpowiedzi. W takim razie muszę tylko zaopatrzyć się w drugą kamerę (tą którą posiadam przerobiłem pod freetracka) i spróbować z facetrackiem.

Mały off-top się zrobił, więc mając na uwadze zdrowie naszych kolan z mojej strony EOT.
Kropki

« Odpowiedź #298 dnia: Sierpnia 19, 2011, 21:45:10 »
Posiadam od niedawna Trackir 4 Pro ( niezastąpione narzędzie :)).Denerwujące są jednak "szumy" tego urządzenia( drżenie kamery), próbowałem je wyeliminować poprzez ustawienie "wygładzania" ruchów.Jednak drobne, gładkie ruchy cały czas występują, tak jak by głowa się lekko kiwała.

Moje pytanie do posiadaczy tego urządzenia. Czy to normalne zachowanie i czy zakup TrackClip PRO poprawia precyzję? Chodzi mi głównie o wyeliminowanie tych delikatnych ruchów kamery, występujących mimo bezruchu głowy.

« Odpowiedź #299 dnia: Sierpnia 20, 2011, 03:45:45 »
Miałem podobny problem, lekkie drgania kamery do przodu i do tyłu tak jak bym zbliżał i oddalał głowe od monitora. Pomogło ustawienie Light Filter Treshold w zakładce Camera na maksa (253 w moim przypadku). Nie używam TrackClipPro denerwuje mnie ten kabel :p