Autor Wątek: Schemat malowania Spitfire mk.I/II RF-D  (Przeczytany 2784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schemat malowania Spitfire mk.I/II RF-D
« dnia: Sierpnia 29, 2022, 20:05:28 »
Czy ktoś z Was ma schemat malowania Spitfire mk.I lub mk.II, Dywizjonu 303, RF-D. Chodzi mi o kamuflaż brązowo-zielony z jasnym kołpakiem.
Próbuję znaleźć coś w sieci i nie idzie. Różne litery kodowe są, ale akurat RF-D nie mogę wyszperać.
Jeśli coś macie, to proszę o podrzucenie.
Tego typu malowanie:
PFS_milo

Odp: Schemat malowania Spitfire mk.I/II RF-D
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 30, 2022, 20:43:14 »
Spitfire'y, podobnie jak inne herbaciane samoloty, raczej nie różniły się zbytnio w kamuflażach. Trzeba tylko ustalić czy to schemat A czy B.  Spitfire I (P9555 RF-D) mógł mieć lewe skrzydło czarne a resztę spodu w kolorze SKY. Spitfire II RF-D latał z nr. P8040 ale pewności nie mam.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 30, 2022, 21:21:36 »
Jeśli chodzi o schematy to kamo A dla seriali nieparzystych, B dla parzystych. Ale były to ogólne wytyczne dotyczące koloru i układu. Natomiast były pewne różnice w kształcie plam, wiadomo malowane "z ręki", nie od szablonu.
Przy okazji. Pokazany przez JOE.KING rysunek przedstawia mk.IIa, dostarczony do 303-go w połowie marca, utracony w walce 9 maja, w okolicach Dover. Pilot J. Zumbach skakał na spadochronie.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 30, 2022, 21:23:57 »
Dzięki Agadam za numery seryjne, zaraz poszukam czegoś z nimi. Zdaję sobie sprawę z tego co napisaliście. Interesuje mnie głównie to w jakich miejscach były litery kodowe, jak prawa strona miała litery kodowe - czy RF-D, czy D-RF i samo ich pozycjonowanie no i czy jakieś godło osobiste, tudzież nazwa sponsora.
PFS_milo

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 30, 2022, 21:36:02 »
Jeśli chodzi o schematy to kamo A dla seriali nieparzystych, B dla parzystych.

Chyba odwrotnie, sądząc po schemacie powyżej.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 30, 2022, 21:58:57 »
Aś mi zadał gwoździa. Aż musiałem sprawdzić i znalazłem coś takiego:
" W cyklu produkcyjnym przyjęto, iż samoloty o numerach seryjnych parzystych otrzymywały "malowanie B", a samoloty o numerach seryjnych nieparzystych "malowanie A". Oficjalnym potwierdzeniem typowego malowania samolotów przez wytwórnie był rozkaz Nr. A 154/39 za poprawką A.298/39 z dnia 27.04.1939 wydany prze z Air Ministry.'
Za BSP nr. 42
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 30, 2022, 22:27:00 »
From early 1941 on the "B" pattern was abandoned and only the "A" pattern was applied on newly built aircraft

To cytat z "Polish Fighter Colours". Podział ten chyba przywrócono później, bo widziałem sporo malowań Spitfire'ów, po 1941, w standardzie "B".

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 30, 2022, 22:58:01 »
Natrafiłem na info, że P/O Bolesław Gładych miał dwa zestrzelenia na Spitfire IIB, RF-D (P8330), ale schematu tego samolotu nie znalazłem.
Chyba zrobię w miarę standardowe barwy Spitfire'a z literami kodowymi, jak na innych z tego rzutu dla trzysta trzeciego, bez żadnych urozmaiceń. Ewentualnie z czasem się coś doda/zmieni. Zresztą modeli RC nikt nie rozlicza z akuratności, tak jak redukcyjnych ;)
Dzięki za podpowiedzi, sugestie i poświęcony czas :)

PFS_milo

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 30, 2022, 23:20:17 »
Jak są źródła, które potwierdzają, że było inaczej, to nie będę się upierał, która prawda jest "moisza niż twojsza"  ;) .
Też stosunkowo niedawno dowiedziałem się, iż wbrew obiegowej opinii, że na spitfire w polskich dywizjonach nie stosowano oznaczeń indywidualnych, jest przynajmniej jeden potwierdzony fotograficznie przypadek - WK o L.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #9 dnia: Września 14, 2022, 23:32:55 »
Prezentuję postęp z prac nad Spitfirem i jak to wyszło z tym "malowaniem". Jest to elektryczny model RC od Durafly 1100mm. Na razie tylko wstępnie poskładany i oklejony. Co do malowania, to będzie jeszcze delikatny weathering, ale raczej po oblocie, który planuję na początek przyszłego miesiąca. Na fotkach nie widać, ale Spit ma w pełni funkcjonalne podwozie i klapy.

Na trzecim zdjęciu stary geezer OLD CROW, który ma już 15 lat(!) i to na nim nauczyłem się w samoloty RC. Wydaje się malutki przez perspektywę - ma 820mm.

« Ostatnia zmiana: Września 15, 2022, 07:40:56 wysłana przez KosiMazaki »
PFS_milo

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Września 15, 2022, 18:36:21 »
Wow, bardzo fajny, oby sluzyl dlugo w polskich silach RC :)!
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 19, 2022, 13:15:47 »
Spitfire po delikatnym brudzingu - znaczy, że oblot i dalsze loty udane :) Filmików brak, bo na loty jeżdżę w pojedynkę. Tym samym uważam model za skończony.
Ewentualne zmiany będą w przypadku konieczności odbudowywania modelu, co mam nadzieję, nigdy nie będzie miało miejsca.

PFS_milo

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 19, 2022, 13:39:33 »
Bardzo fajnie wyszło, i to jest RC, serio?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 19, 2022, 14:08:33 »
Tak, RC skala mniej więcej 1:10 - rozpiętość 1,1m. Mam nadzieję, że uda mi się wyciągnąć na loty znajomego spottera, który już kiedyś robił świetne zdjęcia pozostałych moich modeli.
PFS_milo

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 19, 2022, 16:02:19 »
Chylę czoła, bardzo fajny model, musi robić wrażenie także podczas lotu. Jak będziesz miał jakieś filmiki to wrzuć koniecznie :).

www.yoyosims.pl