Cieszę się, że ktoś poza mną pamięta i używa XPlane
Ja tym razem nawet nie podchodziłem do MFS i szczerze jak czytam czasem wątek mu poświęcony to chyba dobra decyzja
Co do wyglądu to jak zawsze kwestia gustu, mi też XPlane się podoba, ale najważniejsze jest nie zaśmiecanie dysku, logiczna struktura przechowywanych dodatków i generalnie stabilność, oraz fakt, że nie pamiętam aby po którymś updejcie (dość regularne) coś się w programie wysypało i trzeba było łatać.
Co do porównania, który ma lepszy model lotu i lepiej symuluje zachowanie samolotu w internecie jest mnóstwo materiałów roztrząsających ten temat.
Wynika z nich że XPlane niby robi to lepiej, ale nie podejmuję się jednoznacznie roztrząsać.
Ja lubię modele Aerobaska (kilka ich miałem w różnych edycjach XPlane), a obecnie zaczynam się przymierzać do Cessny 172 od AirFoilLabs (wersja XP12):
https://store.x-plane.org/C172-NG-DIGITAL_p_1523.htmlMiałem ich wersję pod XPlane 11 i rzeczywiście super (też wspominano w niej w tym filmiku, który podesłałeś).
Ale ponieważ wiosną, latem zaczynam skupiać się na modelach RC, więc trochę XPlane poczeka, zwłaszcza iż i tak przymierzam się do wymiany kompa - zobaczę wtedy jak XPlane wygląda na maksa