Autor Wątek: Meta Quest Pro  (Przeczytany 15384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Meta Quest Pro
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 17, 2023, 00:08:19 »
Tu masz moje ustawienia:

ASW wyłączone dla 72Hz. Profil pod IŁ-2 taki sam, a dane Quest Link wbite na stałe.

Takie ustawienia przyniosły mi najlepsze efekty (dodatkowo mam w OpenXR w DCS i IL-2 ostrość na +60%), dało mi to 3232x3328, ale jest jeden feler, który dotyczy np. dalszych tekstur w iłku, które są jakby bardziej rozmazane. Nie wiem, może jakaś kompresja (?). Co ciekawe przy ustawieniach default tego nie zauważyłem, ale też jeszcze nie doszedłem za sprawą jakiej to opcji. Możliwe, że da radę coś zmienić i będzie ok. Nocą za to nie podobają mi się chmury (DCS). O ile sama noc i oświetlenie kabiny wyglądają super, lepiej niż w G2, to jednak QP ma jakiś problem z dużą warstwą tego samego koloru (np. podstawa chmur nocą, gdzie pojawiają się ostre przejścia między kolorami), na G2 tak nie było.

Osoby, które twierdzą, że tu się nic nie ustawia i jest tak samo łatwo jak z G2 nie wiedzą co czynią, albo nie miały nigdy w rękach G2 i po prostu kłamią. Tu na początku mordęga, ale teraz jak już sobie wszystko poustawiałem nie jest źle, chociaż wciąż nie mogę dojść, czy da radę by gogle nie przechodziły w stan uśpienia zaraz jak się je zdejmie, tak by bez "głowy" można nimi poruszać i obraz będzie dalej pracował na monitorze 2D. Zdjęcie to od razu czarne monitorki i tyle. O ile wybudzą się bez problemu, ale jak ma się już coś odpalonego (np. DCS) to się zwiesza. Na osłodę za to to, że w tych goglach świetnie się pracuje nawet nie ściągając. Nie ma takiej potrzeby. Pulpit, wszystko, dobrze czytelne i nieźle się obsługuje. Do tego wietrzenie mają rewelacyjne, zwłaszcza na obecne dni, a idą jakieś czerwienie na termometrach ponoć. Na pewno nie jest to jakiś gigantyczny przeskok do G2, ale taki G2 plus, w sumie tak powinien wyglądać G3. :)

G2 u mnie wisiały, a te muszą leżeć na stacji, więc zrobiłem sobie stojak obok fotela by łatwo sięgać ;).

Tak i co do śledzenia to szczerze, to w nich wystarczy światło od monitora tylko. Nie raz już zapomniałem coś włączyć, ściemniło się, nie zauważyłem bo siedziałem w VR, a śledzenie dalej bez zarzutu przez całą rozgrywkę. Ja bym to i owo dopracował tu, parę rzeczy wywalił, bo po co nam to i byłby prawie ideał, a tak mamy takie G2 Plus Plus, ale nie żałuję, jak będzie 5090 to nad Londynem te uciągną te 72 klatki bez ASW bez problemu, więc już się zadomowiły na jakiś dłuższy czas ;D.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2023, 00:13:29 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 17, 2023, 09:31:58 »
chociaż wciąż nie mogę dojść, czy da radę by gogle nie przechodziły w stan uśpienia zaraz jak się je zdejmie, tak by bez "głowy" można nimi poruszać i obraz będzie dalej pracował na monitorze 2D. Zdjęcie to od razu czarne monitorki i tyle. O ile wybudzą się bez problemu, ale jak ma się już coś odpalonego (np. DCS) to się zwiesza.

Da się to zrobić ale trzeba założyć konto developerskie na oculusie. Jeszcze tego nie wyklikałem.

Albo po prostu zakleić proximity sensor pomiędzy soczewkami. Jak przyłożysz palec, to obraz się włącza.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 17, 2023, 09:34:37 »
Da się to zrobić ale trzeba założyć konto developerskie na oculusie. Jeszcze tego nie wyklikałem.

A tak, coś czytałem, że jest tam taka opcja. Trzeba by spróbować.

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 17, 2023, 11:25:19 »
Pobaw się jeszcze ustawieniami FOV w OTT, tutaj można dużo zyskać. Mnie udało się ustawić 0.8; 0.85 bez żadnej straty dla pola widzenia, a to 30% mniej pikseli do policzenia. Choć to zależy od kształtu głowy i tego jak blisko trzymasz soczewki.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 17, 2023, 13:40:07 »
A daj screena, bo to chyba trzeba ustawic w pionie i poziomie tez? Faktycznie czytalem o tym, chwalono ze oszczedza to wlasnie FPSy ale nie dotykalem tego.

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 17, 2023, 13:52:45 »
Strasznie ta wasza wymiana spostrzeżeń zachęca do zakupu tych gogli, strasznie . Niestety, jako stary dziad nie mam tyle czasu (do emerytury jeszcze mi trochę brakuje) na zabawę w ustawienia, chcę założyć gogle i grać, co najwyżej, dwa, trzy suwaki przesunąć. Pod tym względem gogle od Appla, mimo horrendalnej ceny mają duży plus, bo jak znam życie, nic w nich ustawiać nikt będzie, bo nie będzie mógł

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 17, 2023, 14:08:28 »
Takie coś:

I jeszcze FFR można sobie w OpenXR toolkit ustawić tak, żeby tylko same niewidoczne krawędzie pikselowało (np. 90% pola ostre, pozostałe 1/16), kolejne kilka procent zaoszczędzone.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 17, 2023, 14:37:58 »
 8)
Strasznie ta wasza wymiana spostrzeżeń zachęca do zakupu tych gogli, strasznie . Niestety, jako stary dziad nie mam tyle czasu (do emerytury jeszcze mi trochę brakuje) na zabawę w ustawienia, chcę założyć gogle i grać, co najwyżej, dwa, trzy suwaki przesunąć. Pod tym względem gogle od Appla, mimo horrendalnej ceny mają duży plus, bo jak znam życie, nic w nich ustawiać nikt będzie, bo nie będzie mógł

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Tu zapomnij, 8) zanim doszedłem jak to się w ogóle włącza i przechodzi na kabel, pół dnia minęło ;), nie mówiąc potem o innych eksperymentach. G2 to ideał pod tym wzgl. ;).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 17, 2023, 15:24:26 »
@some1, jak chcesz to sobie wrzuć mój dźwięk do ładowania profilu z OTT: https://drive.google.com/file/d/1GBlD3ZbeQDsfcQdcX8XIpk06oGrf5dft/view?usp=sharing (Oculus Tray Tool\Sounds). Ten oryginalny mnie denerwował więc zrobiłem bardziej subtelny swój ;).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 20, 2023, 12:31:13 »
Jak ktoś nie widział, ciekawy filmik dotyczący właśnie FOV i QP: https://youtu.be/dA-ih3cChPk. Potwierdza, że przy ustawieniu IPD pod siebie + dodaniu tych modyfikacji w sofcie dot. FOV, oszczędzamy FPS, które możemy np. przełożyć sobie na coś innego, jak np. większą rozdzielczość, albo będziemy mieć trochę więcej FPS. Z ciekawostek, to można zobaczyć jak taki VR wygląda w środku. Taki T-800 w sumie ;).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 21, 2023, 09:54:29 »
Mbucchia udostępnił nową wersję swojego oprogramowania umożliwiającą korzystanie z Dynamic Fovated Rendering na Meta Quest Pro
https://github.com/mbucchia/Meta-Foveated/wiki  wada nie można używać OpenXR Toolkit :(

Łukasz

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 21, 2023, 11:52:03 »
Uuu, to bieda. OpenXR to obligo dla mnie. Zresztą nigdy nie korzystałem z FR, nie wiem i nie mam doświadczeń na ile to jest przydatna opcja i poprawia jeszcze FPS'y. Jak na razie traktuję to mocno w ramach ciekawostki ;).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2023, 12:09:47 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 21, 2023, 19:45:07 »
Pobawiłem się z tym ustawieniem FOV, dałem 0.82 / 0.85, rozdzielczość na oko spadła na 2656x2832 (przy moim 1.3 i dalej 1.15) ale bez spadku na jakości obrazu, co znaczy = doszły gratisowe FPS :). Faktycznie, fajny myk, nigdy się tym nie bawiłem (chyba OpenXR Toolkit też to oferuje dla dowolnych gogli). Idąc dalej można sobie podnieść tym samym spokojnie pixel density / super sampling albo zostawić jak jest dla lepszej wydajności.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 23, 2023, 10:41:07 »
Trochę info o aktualizacji v55: https://www.roadtovr.com/quest-2-quest-pro-performance-boost/, wygląda obiecująco, ale pytania czy będzie to dotyczyło też Link cable.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 12, 2023, 13:11:14 »
@some1, a ustawiałeś sobie sterowanie dłońmi w QP zamiast kontrolerów? Fajnie by było operować nimi by przechodzić przez ekrany w menu Oculusa, ale podobno na rzeczach już związanych z Link Cable to nie działa, nie da się więc klikać na tym półokrągłej klawiaturze. Z tego co słyszałem to to działa tylko w zakresie jak jest się w opcji bezprzewodowej, z wbudowanymi appkami.

www.yoyosims.pl