Tu masz moje ustawienia:

ASW wyłączone dla 72Hz. Profil pod IŁ-2 taki sam, a dane Quest Link wbite na stałe.

Takie ustawienia przyniosły mi najlepsze efekty (dodatkowo mam w OpenXR w DCS i IL-2 ostrość na +60%), dało mi to 3232x3328, ale jest jeden feler, który dotyczy np. dalszych tekstur w iłku, które są jakby bardziej rozmazane. Nie wiem, może jakaś kompresja (?). Co ciekawe przy ustawieniach default tego nie zauważyłem, ale też jeszcze nie doszedłem za sprawą jakiej to opcji. Możliwe, że da radę coś zmienić i będzie ok. Nocą za to nie podobają mi się chmury (DCS). O ile sama noc i oświetlenie kabiny wyglądają super, lepiej niż w G2, to jednak QP ma jakiś problem z dużą warstwą tego samego koloru (np. podstawa chmur nocą, gdzie pojawiają się ostre przejścia między kolorami), na G2 tak nie było.
Osoby, które twierdzą, że tu się nic nie ustawia i jest tak samo łatwo jak z G2 nie wiedzą co czynią, albo nie miały nigdy w rękach G2 i po prostu kłamią. Tu na początku mordęga, ale teraz jak już sobie wszystko poustawiałem nie jest źle, chociaż wciąż nie mogę dojść, czy da radę by gogle nie przechodziły w stan uśpienia zaraz jak się je zdejmie, tak by bez "głowy" można nimi poruszać i obraz będzie dalej pracował na monitorze 2D. Zdjęcie to od razu czarne monitorki i tyle. O ile wybudzą się bez problemu, ale jak ma się już coś odpalonego (np. DCS) to się zwiesza. Na osłodę za to to, że w tych goglach świetnie się pracuje nawet nie ściągając. Nie ma takiej potrzeby. Pulpit, wszystko, dobrze czytelne i nieźle się obsługuje. Do tego wietrzenie mają rewelacyjne, zwłaszcza na obecne dni, a idą jakieś czerwienie na termometrach ponoć. Na pewno nie jest to jakiś gigantyczny przeskok do G2, ale taki G2 plus, w sumie tak powinien wyglądać G3.
G2 u mnie wisiały, a te muszą leżeć na stacji, więc zrobiłem sobie stojak obok fotela by łatwo sięgać

.

Tak i co do śledzenia to szczerze, to w nich wystarczy światło od monitora tylko. Nie raz już zapomniałem coś włączyć, ściemniło się, nie zauważyłem bo siedziałem w VR, a śledzenie dalej bez zarzutu przez całą rozgrywkę. Ja bym to i owo dopracował tu, parę rzeczy wywalił, bo po co nam to i byłby prawie ideał, a tak mamy takie G2 Plus Plus, ale nie żałuję, jak będzie 5090 to nad Londynem te uciągną te 72 klatki bez ASW bez problemu, więc już się zadomowiły na jakiś dłuższy czas

.