Autor Wątek: Meta Quest Pro  (Przeczytany 15509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Meta Quest Pro
« Odpowiedź #75 dnia: Listopada 25, 2023, 09:16:00 »
Wystarczająco dobra, że nie tęsknię za G2.

Za 3k to chyba używane?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #76 dnia: Listopada 25, 2023, 11:40:12 »
I jak to teraz wygląda?

Zastanawiam się nad tymi goglami, gdy teraz cena spadła do blisko 3 tysięcy. Czy możecie powiedzieć jak ta ostrość obrazu na oversamplingu w queście w stosunku do g2 na 100%?

Zależy mi na FR i dobrej jakości obrazu oraz czymś niżej niż 90Hz.

Znalazłem jeszcze coś takiego jak PICO 4E. Takie trochę połączenie Questa 3 i Pro.

Ad.1 Bez zmian, nie ma innego (oficjalnego) niż update v59, chociaż mam wrażenie, że obecnie jednak jest mniej tego. Dodam, że to zależy tez od ustawień Enkodera bitrate i przy default (200) to nie występuje prawie, ja mam 960 8). Jest zgłoszone do supportu i pewnie za jakiś czas to poprawią.

Ad.2 Jakość obrazu pod względem ilości pxt i ostrości niczym nie ustępuje G2, a jako, że to pancake efekt ostrości jest na całym obszarze więc jest dużo lepiej. Zaznaczam, że jednak w stosunku do G2 to ewolucja, a nie rewolucja. Nie korzystam z DFR ale mam zamiar to sprawdzić w najbliższym czasie (to już rewolucja, chociaż ma i swoje wady). Pico sobie darowałem, cena kusiła ale jak się wczytałem to coś mi mocno nie pasowało (już nie pamiętam co, refresh rate czy coś). Na pewno przesiadki nie żałuję. Ps. w "polskim" Meta nie widzę, żadnej przeceny, ponoć w jakimś duńskim sklepie przeceninli tylko.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #77 dnia: Listopada 25, 2023, 13:50:43 »
Dzięki chłopaki. Zdecydowałem się. Sprzęt  zafoliowany. Z dowodem zakupu. Tylko na rynek UK zdaje się. Wystarczy chyba dokupić przejściówkę.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #78 dnia: Listopada 26, 2023, 03:13:46 »
Jeśli macie doświadczenie to możecie jeszcze podesłać linka do kabla pcvr, który nie będzie kosztował majątku, a da radę utrzymać naładowany headset na tych 80% powiedzmy i nie będzie dawał artefaktów?

Czytałem o tym kablu trochę i dalej mam mętlik, bo ludzie potrafią się skarżyć nawet na ten oryginał z Mety, że np. im nie ładuje dobrze.

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #79 dnia: Listopada 26, 2023, 09:39:19 »
Ja mam kabelek VortexVR z allegro, póki co działa. Gogle nie mają dużych wymagań jeśli chodzi o szybkość transmisji danych, praktycznie każdy kabel USB 3.0 z kątową końcówką się nada.

Tempo ładowania zależy nie od kabla, tylko od tego do czego jest podłączony. Bywa, że wpięcie w inny port PC poprawia sytuację, ale żeby w ogóle bateria nie schodziła, to potrzebny jest HUB usb obslugujący szybkie ładowanie (25-45W) albo kabelek z odgałęzieniem prosto do ładowarki.

U mnie powoli poziom naładowania spada, ale jeszcze chyba nigdy nie zszedłem poniżej 50%, musiałbym chyba cały dzień siedzieć w goglach żeby je całkiem rozładować.

« Odpowiedź #80 dnia: Listopada 26, 2023, 09:48:11 »
Super dzięki. Dla siebie celuję w 5m. Coś takiego znalazłem z tej firmy: https://allegro.pl/oferta/kabel-5m-od-vortexvr-usb-c-do-usb-c-oculus-link-14175132883

Słyszałem jeszcze wiele dobrego o kablach Kivi.

Coś sobie po powrocie z urlopu dobiorę.

Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #81 dnia: Listopada 26, 2023, 13:43:58 »
Kabel jest mega ważny, musi być z dobrych komponentów ponieważ po pierwsze to przepustowość (w tym równie ważny port USB-C na pł. głównej) jak i ładowanie gogli. Ja mam ten Mety (fakt, że chore pieniądze), ale ludzie też chwalą TEN jako dobry zamiennik na Forum DCS. Ładowanie odbywa się podczas korzystania ale ma to też związek ze swoim portem. Mi w sumie nigdy nie spadło poniżej 80% nawet na 2-3h rozgrywki non stop.
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2023, 17:19:37 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #82 dnia: Listopada 26, 2023, 15:10:10 »
Dzięki bardzo. Ta wiedza się przyda.

Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #83 dnia: Listopada 27, 2023, 11:46:54 »
Szykuj się tylko na dużą ilość eksperymentów i ustawień, no chyba, że znasz soft Oculusa i kiedyś miałeś coś w stylu Rifta. Ustawienia G2 to latanie na dwupłacie vs jet ;). Niestety to katorga dla osoby początkującej w przypadku Meta.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #84 dnia: Listopada 27, 2023, 13:37:01 »
No czytałem co w tym wątku napisaliście. Nie przeraża mnie to. Miałem dk1, dk2 i cv1. Pimaxa też miałem, więc nic mnie nie zabije :)

Win10 64bit

« Odpowiedź #85 dnia: Grudnia 01, 2023, 08:56:00 »
Ok jestem po wstępnych testach. Na wstępie zaznaczę, że nie mam jeszcze Link kabla. Testy tylko standalone i Air Link.

Przeczytałem dokładnie ten wątek z wszystkimi odnośnikami. Obejrzałem multum tutoriali na YT jak ludzie ustawiają Air Linka (z ruterami włącznie) i ogólnie Questa Pro. Zainstalowałem cały potrzebny soft włącznie z DFR.

Moje wrażenia są następujące:

- konfiguracja wcale nie jest jakaś ciężka, ale jak się chce skorzystać ze wszystkich dodatkowych opcji to jednak wymaga to instalacji kilku programików w odpowiedniej kolejności, więc trzeba złapać trochę wiedzy wcześniej.

- Komfort i jakość wykonania dla mnie na plus.
- Szkła wiadomo - bajka.
- Kontrolery ręczne - świetne (wreszcie jest aku i leżą doskonale).
- Pass through - bardzo słabe (raczej nie do używania).
- Rozdzielczość - pomimo podpicia do ok 3200px na oko daleko (tzn nie kokpit) wciąż nie jest tak ostro jak w G2.
- Air Link - u mnie działa bardzo dobrze, nie widzę cięcia, ale niestety widzę spadek jakości w teksturach głównie poza kokpitem (kompresja). Np. Iłek jakoś tutaj cierpi, DCS mniej.
- Gogle wydają się idealne do zabawy w takie tytuły jak Pavlov, Red Matter czy HL Alyx.
- 72Hz OK, ale ja jestem z tych którzy bez problemu zaadaptowali się do 60Hz G2.
- Na razie nie widziałem podczas gier żadnych artefaktów, więc super.
- Opcja DFR, która mnie mocno nakręciła na ten sprzęt działa fajnie, ale tylko w DCS i MFS2020. 

W poniedziałek dojdzie kabel to sprawdzę wszystko jeszcze raz z kablem i poeksperymentuję ponownie z ustawieniami kompresji, etc. Szczerze to liczę na sporą poprawę. Na razie mam mieszane odczucia w stosunku do G2, ale to patrząc głównie pod kątem symulatorów lotniczych. Dziś zabieram gogle na testy do tematów simracingowych. Jeśli jednak grałbym w gry VR AAA to zdecydowanie Quest wypada lepiej.

Pytałem w innym wątku (moja pomyłka) czy ktoś z Was korzystał już Virtual Desktop? Ciekaw jestem o ile lepsze doznania wizualne można na nim uzyskać. Ludzie bardzo chwalą.

BTW nie wiem czy wiecie, ale gość który stworzył i rozwijał OpenXR Toolkit wczoraj ogłosił, że kończy projekt. Kod jednak zostawia dla chętnych. Szkoda, choć po jego wytłumaczeniu w pełni go rozumiem. Ciekawe co z tym będzie dalej.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2023, 09:05:09 wysłana przez gorzasty »
Win10 64bit

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #86 dnia: Grudnia 01, 2023, 10:24:47 »
"Obejrzałem multum tutoriali" i "konfiguracja nie jest jakaś ciężka" - hehehehehe...  :icon_razz:
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #87 dnia: Grudnia 01, 2023, 10:57:20 »
BTW nie wiem czy wiecie, ale gość który stworzył i rozwijał OpenXR Toolkit wczoraj ogłosił, że kończy projekt. Kod jednak zostawia dla chętnych. Szkoda, choć po jego wytłumaczeniu w pełni go rozumiem. Ciekawe co z tym będzie dalej.

Ech, zastanawiałem się kiedyś jak długo tak pociągnie. Widać było, że poświęca na rozwijanie tych narzędzi mnóstwo wolnego czasu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #88 dnia: Grudnia 01, 2023, 12:00:28 »
Air Link to badziew, raz odpaliłem i nigdy więcej :o. Na kablu masz ostrość G2 na spokojnie. Przy łączu bez kabla dochodzi do dodatkowej kompresji tekstur, a i sam przepływ danych masz mocno ograniczony (podawałem wcześniej, że jest 200, a ja mam u siebie 960 i różnica jest widoczna gołym okiem).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #89 dnia: Grudnia 01, 2023, 15:08:26 »
Air Link to badziew, raz odpaliłem i nigdy więcej :o. Na kablu masz ostrość G2 na spokojnie. Przy łączu bez kabla dochodzi do dodatkowej kompresji tekstur, a i sam przepływ danych masz mocno ograniczony (podawałem wcześniej, że jest 200, a ja mam u siebie 960 i różnica jest widoczna gołym okiem).
Ok, pocieszyłeś mnie. W ponjedzialek dalsza walka.

Win10 64bit