Autor Wątek: Meta Quest Pro  (Przeczytany 15464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Meta Quest Pro
« Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 09, 2023, 07:34:38 »
Kupiłem Kiwi, taki: https://www.amazon.pl/KIWI-design-pol%C4%85czeniowy-kompatybilny-akcesoriami/dp/B09J2Q5ZHW

Niestety wciąż nie jestem zadowolony z losowych przycięć. Nie wiem czy to wina kabla, bo ten miał bardzo dobre opinie w świadku, ale na wszelki wziąłem oryginał. Właśnie na niego czekam.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #106 dnia: Grudnia 10, 2023, 12:36:29 »
Trochę polatałem w Qeście Pro z kablem Oculusa. Po ustawieniu najwyższych ustawień w Linku teraz jest OK z jakością obrazu. Rzekłbym jest bardzo dobrze. Te gogle są pod pewnymi względami dużo lepsze od Reverba G2. Szkła i ostrość w całości kadru jest świetna. Gogle ku mojemu zdziwieniu po podłączeniu do kabla się ładowały. Tak, nie szynko, ale jednak. To zupełnie coś innego niż ogólnie ludzie piszą, że zawsze pomału się rozładowują. Może to dlatego, że wyłączyłem Wifi? Tracking jest świetny nawet po ciemku. Domyślnie w DCS działa tracking rąk i możemy sobie maszynę ustawiać własnymi dłońmi. Super, choć to dopiero wstęp do czegoś takiego i nie jest idealnie! (Mam osobno Leap Motion i działa tak samo).
Denerwuje mnie jednak dźwięk. Niue sądziłem, że tak bardzo będę tęsknił za dobrej klasy słuchawkami zintegrowanymi z goglami. Te nie są złe, ale po Reverbie mam niedosyt. Do tego problemy z aktualnym softem Oculusa z dźwiękiem wymuszają niejako korzystanie z dodatkowych słuchawek. Denerwuje mnie to. Bardzo.
Gdybym grał w większości w DCS'a lub inne, nie symulacyjne tytuły, raczej bym je zatrzymał. Mój główny tytuł to jednak Iłek i tak już takiej wielkiej różnicy nie widzę. W samolotach zegary są duże, proste i przyzwyczaiłem, że czasem są nieostre gdy są z boku kadru. Do tego jako jeden z nielicznych osób toleruję 60Hz Reverba, co daje mi trochę headroomu w wydajności. Nawet wliczając DFR Questa Pro. Potwierdzam jednak, że 72Hz są na pewno przyjemniejsze.

Prawdopodobnie nie zatrzymam tej drogiej zabawki jaką jest Quest Pro. Jeśli ktoś chciałby zrobić sobie lub komuś prezent na święta to dajcie znać. Dogadamy się na dobrą cenę. Gogle kupiłem zafoliowane, ale były prezentem of firmy, więc prawdopodobnie gwarancji nie będzie łatwo wyegzekwować. Na tą chwilę są 100% sprawne i używane ok tygodnia. Rozważę wszystkie oferty.     
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #107 dnia: Grudnia 11, 2023, 09:45:06 »
Jak to? Już? Lepsze i jednak nie :evil:? Hmmm ....
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 11, 2023, 16:10:34 »
  Takie pytanie, czy softowo producent mógłby zaimplementować w reverbie, te 72Hz. Czy raczej jest to niemożliwe, ze względu na budowę wyświetlaczy? Wybaczcie że piszę to tutaj, ale to główny parametr przemawiający za Questem.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2023, 16:17:00 wysłana przez leszek660 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #109 dnia: Grudnia 11, 2023, 18:06:31 »
Nie ma opcji. Reverb tylko 90/60.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #110 dnia: Grudnia 12, 2023, 19:53:54 »

Motam się strasznie. To nie jest dla mnie łatwy wybór. Miałem chwilę słabości. Myślałem, że jednak zaczekam na kolejne generacje gogli, ale jednak po kilku dniach testów (na zmianę G2 i Q PRo), wypiciu litra wódki, rozmowie z psychologiem i innych czynników zostawiam Q pro. Kropka.

Zamówiłem już kolejny gadżet pod nie: https://www.youtube.com/watch?v=_4sUkxchr4U

U mnie dosyć uciskają czoło. Nie jestem może przyzwyczajony, ale to powinno pomóc w rozłożeniu ciężaru.       
Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #111 dnia: Grudnia 12, 2023, 20:49:48 »
Ja zauważyłem, że to z tym uciskiem to jest kwestia regulacji. Miałem ustawione super. Potem coś pokręciłem i była masakra, potem poustawiałem na nowo i znów było ok. Jest po prostu jakieś ustawienie, które jest strasznie niewygodne, ale ciężko mi powiedzieć jakie teraz mam, wolę nie ruszać już :D. Polecam jednak próbować różnych konfiguracji i można znaleźć takie ustawienie, że są kompletnie nie męczące i nie uciskające. Teraz tak mam, ps. takie opaski/odpowiedniki można też znaleźć na Allegro.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #112 dnia: Grudnia 13, 2023, 18:23:58 »

[/quote] To wiem,
Nie ma opcji. Reverb tylko 90/60.
Ok, to wiem, reverba mam od prawie dwoch lat. Chodziło mi  o to czy takie ograniczenie jest w budowie wyświetlaczy gogli, czy w sofcie do nich. Swoją drogą szkoda że nie pomyśleli o ty na etapie projektowania gogli, te 60Hz, jest w sumie zbyteczne. Wystarczyloby, 72 i 90Hz.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #113 dnia: Grudnia 13, 2023, 18:55:20 »
Nie ma żadnego rozwiązania softowego na to. W innym wypadku sam bym pewnie zostawił Reverby, właśnie dlatego zmieniałem na 72Hz. 60Hz w Reverb to dla mnie tragedia, dyskoteka kolorów, że hej. Przy 72Hz nie ma żadnego migotania obrazu. Wszystko tak jak przy 90Hz, a można reprojekcję, której nie lubię, sobie wyłączyć i jest miodnie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #114 dnia: Grudnia 16, 2023, 09:29:36 »
Jest nowy soft do Q2, 3 i Pro. Z tego co widzę to poprawili problemy z dźwiękiem przy wyższym birate. Tak to chyba za dużo nowości dla PCVR to nie ma.
Win10 64bit

« Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 18, 2023, 13:58:45 »
Jednak ten screendoor po G2 nie dawał mi żyć. Sprzedałem wczoraj Q Pro. DFR, na który tak mocno liczyłem, też nie dawał takiego przyrostu wydajności w DCS jak bym chciał. Kupiłem inne, ale to na osobny wątek, jak dojdą.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2023, 14:04:53 wysłana przez gorzasty »
Win10 64bit

« Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 18, 2023, 21:20:35 »
To uchyl rąbka tajemnicy co kupiłeś i dlaczego, a potem rozwiń wątek jak już przyjdą i potestujesz.
Bo ja właśnie się powoli przymierzam, zawracam głowę YoYo (wielkie dzięki :)  za cierpliwość i dokładne wyjaśnienia) i chętnie poznałbym opinie o alternatywach.

« Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 18, 2023, 22:30:32 »
Nie wiem, czy to na ten wątek. Questa 3. Ma większą gęstość pixeli. Docelowo to kiedyś Varjo XR-4 w jakiejś konsumenckiej odmianie. Aktualny Aero mnie nie przekonuje z wielu względów.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit

« Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 19, 2023, 15:23:33 »
 :) :) :)  To ja właśnie po lekturze iluś wątków w sieci i obejrzeniu iluś filmików myślałem o Queście 3  :)
No cóż, tym chętniej poczytam Twoje opinie jak już potestujesz.
A coś Panowie słyszeliście o Pimax Crystal, cena nieco zaporowa, zwłaszcza w porównaniu do Questów, ale przynajmniej na papierze wygląda dobrze.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 25, 2023, 22:37:02 »
Jakiś czas temu pisałem, że pojawia się czasem na obrazie taka kolorowa tęcza z pikseli, przez ułamek sekundy i bardzo wybiórczo. Był dość duży temat o tym. Wydaje mi się, że problem został rozwiązany przy którymś sterowniku, których w ostatnim czasie było sporo, ponieważ już chyba od 2-3 tygodni nie zaobserwowałem tego ani razu.

Przykład:

Teraz za to jest cos innego, otóż mam co jakiś czas takie jakby przycięcia, to też jest efekt wybiórczy. Sądziłem, że to jest sprawka DCS MT, który ma pewne z tym problemy, ale latam teraz też w iłka i też to widzę. Coś jakby doczytywanie się tektur ale bez żadnej doczytki, co ciekawe timeingi CPU i GPU nie spadają w tym czasie, stałe 72 klatki (na 72), VRAM na około 50%. Tak jakby obraz zawieszał się na jakimś obiekcie, dawał tak z 15 klatek, też na ułamek sekundy. Nie ma tu rutyny więc nie da się określić częstotliwości tego. Chciałem to nagrać i co ciekawe, jak procesor w goglach pracuje i nagrywa obraz, to nie występuje :evil:, no brawo. Coś znów chyba jest zwalone. Trochę to przypomina taki efekt jakby się włączało ASW, ale mam je wyłączone i nie korzystam. Na razie szukam pomysłu co to może być. Ktoś się z tym spotkał?

www.yoyosims.pl