Trochę polatałem w Qeście Pro z kablem Oculusa. Po ustawieniu najwyższych ustawień w Linku teraz jest OK z jakością obrazu. Rzekłbym jest bardzo dobrze. Te gogle są pod pewnymi względami dużo lepsze od Reverba G2. Szkła i ostrość w całości kadru jest świetna. Gogle ku mojemu zdziwieniu po podłączeniu do kabla się ładowały. Tak, nie szynko, ale jednak. To zupełnie coś innego niż ogólnie ludzie piszą, że zawsze pomału się rozładowują. Może to dlatego, że wyłączyłem Wifi? Tracking jest świetny nawet po ciemku. Domyślnie w DCS działa tracking rąk i możemy sobie maszynę ustawiać własnymi dłońmi. Super, choć to dopiero wstęp do czegoś takiego i nie jest idealnie! (Mam osobno Leap Motion i działa tak samo).
Denerwuje mnie jednak dźwięk. Niue sądziłem, że tak bardzo będę tęsknił za dobrej klasy słuchawkami zintegrowanymi z goglami. Te nie są złe, ale po Reverbie mam niedosyt. Do tego problemy z aktualnym softem Oculusa z dźwiękiem wymuszają niejako korzystanie z dodatkowych słuchawek. Denerwuje mnie to. Bardzo.
Gdybym grał w większości w DCS'a lub inne, nie symulacyjne tytuły, raczej bym je zatrzymał. Mój główny tytuł to jednak Iłek i tak już takiej wielkiej różnicy nie widzę. W samolotach zegary są duże, proste i przyzwyczaiłem, że czasem są nieostre gdy są z boku kadru. Do tego jako jeden z nielicznych osób toleruję 60Hz Reverba, co daje mi trochę headroomu w wydajności. Nawet wliczając DFR Questa Pro. Potwierdzam jednak, że 72Hz są na pewno przyjemniejsze.
Prawdopodobnie nie zatrzymam tej drogiej zabawki jaką jest Quest Pro. Jeśli ktoś chciałby zrobić sobie lub komuś prezent na święta to dajcie znać. Dogadamy się na dobrą cenę. Gogle kupiłem zafoliowane, ale były prezentem of firmy, więc prawdopodobnie gwarancji nie będzie łatwo wyegzekwować. Na tą chwilę są 100% sprawne i używane ok tygodnia. Rozważę wszystkie oferty.