Autor Wątek: Serial - "Władcy przestworzy" ("Masters of the Air").  (Przeczytany 11432 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Serial - "Władcy przestworzy" ("Masters of the Air").
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 28, 2024, 23:20:52 »
Nie no, wiadomo, zobaczę nawet jak oceny będą słabe. Ba, zgadnę, że każdy tutaj na forum też obejrzy. :)

Będę próbował, ale jestem już ostrożny.
Zarejestrowałem się na Amazon, żeby zobaczyć film o wygiętym kaloryferze i ... równie dobrze mogłem obejrzeć trailery.
A tak poza tym, już się gubię trochę w tych platformach, netflix, amazon, disney, hbo, player ... jeszcze jakieś apple.
Za dużo tego :-P

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 29, 2024, 10:16:08 »
"Władcy przestworzy to Kompania Braci i Top Gun w wersji retro w jednym". Nawet tytuł zachęca. :)

https://filmomaniak.pl/newsroom/wladcy-przestworzy-recenzja-to-kompania-braci-i-top-gun-w-wersji/z528137
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 30, 2024, 00:33:12 »
Ktoś oglądał już te pierwsze odcinki?

Na RT ocena użytkowników jednak spada.

https://www.rottentomatoes.com/tv/masters_of_the_air/s01

Ale ogólnie wydaje się, że da się to obejrzeć, choć nie jest to raczej dzieło na miarę Band of Brothers czy The Pacific. The Pacific zresztą dopiero za drugim razem doceniłem. Za pierwszym razem w porównaniu do BoB też wypadł blado. ;)

PS.
https://www.serialowa.pl/462337/wladcy-przestworzy-podniebne-sceny-efekty-specjalne/

« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 01, 2024, 13:30:33 »
Na taki urywek z akcji się natknąłem:

Masters of the Air Clip "flak stopped"
https://www.youtube.com/watch?v=QGTd2412oSY

Niezłe.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 01, 2024, 14:06:57 »
Mocne. Tak mi się rzuciło w oczy, dlaczego piloci hełmów nie ubierali. Chyba szyb pancernych w bombowcach nie było przecież? Pilot to najważniejszy członek załogi dla jej przetrwania i powrotu do domu.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 01, 2024, 14:33:02 »
Na początku nie używali, hełmofon nie mieścił się pod standardowy armijny hełm. Dopiero w '44 zostały wprowadzone na szerszą skalę odpowiednio zmodyfikowane hełmy. Tutaj pokazują taki.
https://youtu.be/cIyJ5eQYUk4?t=307
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 01, 2024, 15:58:23 »
Hełmy z tamtych lat i tak chroniły z założenia przed odłamkami i itp., a nie ogniem bezpośrednim. Wiadomo, lepiej mieć, niż nie, ale w przypadku bezpośredniego trafienia pilota z karabinu maszynowego, o działku nie wspominając, ten hełm chyba i tak na wiele się nie zdał...

Wzmocnione szyby były chyba w wieżyczkach strzelców.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 01, 2024, 16:03:03 »
Fragment wygląda nieźle. By nie powiedzieć dobrze. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 01, 2024, 19:25:48 »
Jeszcze raz ten sam fragment (ciut dłuższy), tylko w lepszej jakości:

Masters Of The Air: Fight Scene (2024) Austin Butler, Barry Keoghan
https://www.youtube.com/watch?v=zYx-cWFQQgE

I scena bombardowania:

Masters Of The Air | Bombardment scene of masters of the air episode 2
https://www.youtube.com/watch?v=Ebq-Dg73xMQ

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 02, 2024, 22:05:18 »
Właśnie obejrzałem 3 odcinek; nalot na Regensburg. Krótszy od poprzednich (48min), praktycznie od razu akcja (za wyjątkiem kilku minut  briefingu i oczekiwania na start przez mgłę) i odczucie jakby trwał połowę z tego. Za wyjątkiem kilku szczegółów z CGI i pojedynczych scen, do których można by się przyczepić patrząc "purytańsko", to pokazanie dolotu do celu i walka z myśliwcami Luftwaffe robi niesamowite wrażenie.

Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 02, 2024, 22:53:10 »
Patrząc na dwie pierwsze strony tego wątku to mam wrażenie, że to forum starych bab, a nie dorosłych ludzi... I tak, stare baby to osoby stan skupienia niż dorośli ludzie ;)
Najlepsze te narzekania przed obejrzeniem całości... Jakim cudem niektórzy zagrali w Ił-2 Sturmovnik? Przecież to o jakimś badziewnym samolocie, do tego przez ruskich robione, więc wiadomo, że grafika będzie słaba, a propaganda mocna... Nie? Nikt tak nie podchodził w 2001 do gry? Kupował i grał? No jak to tak, bez narzekania najpierw? Nie! A tak w ogóle to jak można było w to grać skoro w P.11 odpadały koła przy długim nurkowaniu, przecież to pochwała radzieckiego rasizmu, zwanego nacjonalizmem!

Sorry, ale nie wytrzymałem. Wiecie jak się robi efekty komputerowe? Do ostatniej chwili! Prawdopodobnie ostatnie odcinki nie mają jeszcze skończonych efektów! Wiecie co to znaczy? Że efekty pokazane w zwiastunie pół roku przed premierą, a te które trafiają do finalnej wersji to dwie różne rzeczy. To jest jeden z powodów, dlaczego wypuszcza się odcinki stopniowo. Pewnie, że mało ważny, ale jednak.

Kompania Braci i Pacyfik były wypuszczane identycznie! Najpierw dwa pierwsze odcinki, a później co tydzień jeden. W przypadku mocnych produkcji to jest... zdrowsze dla osób oglądających, bo i będą miały czas przetrawić wydążenia, docenić, przemyśleć, ochłonąć... oraz ma się tydzień, aby obgadać każdy odcinek i aż się zdziwiłem, że nie ma tutaj długiej dyskusji jak to ilość śrubek na boku B-17 się nie zgadza, a koła mają felgi w złym kolorze biorąc pod uwagę rocznik :(

Co więcej to serial, to znaczy, że scen akcji ma więcej niż film i niektórzy o tym zapominają. Gdyby każde półtora odcinka kosztowało tyle co 1 Top Gun Maverick to można by narzekać na efekty. 9 odcinków ponoć kosztowało 250 milionów, a Top Gun 170 i trwa mniej niż 3 odcinki oraz toczy się we współczesnych czasach, a chyba łatwiej pojechać na lotniskowiec i pozwolić się US Navy promować, niż cofnąć się do lat 40? ;)

Urocze były też oceny całości przed obejrzeniem pierwszego odcinka. Przecież tu stare dziady siedzą, a jak dzieci po zwiastunie chcą oceniać? Przecież Pacyfik swoją głębie pokazuje dopiero po drugim, czy trzecim obejrzeniu całości! I to potwierdzona opinia, nie znam nikogo kto uważałby Kompanię za lepszą, a znam jedynie osoby, które za mało razy widziały Pacyfik ;)

Mam nadzieję, że nikt się nie poczuł urażony odrobiną złośliwości, ale czytając na raz od początku ten wątek można oberwać ilością narzekania, więc postanowiłem oddać cios;)

« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 04, 2024, 10:18:40 »
Trzeci odcinek i śmierć najbardziej wyrazistego bohatera... Robi wrażenie.
CGI, rzeczywiście robione, jakby na ostatnia chwilę, sceny szerokiego planu z "messerami" latającymi jak stado much i patetyczna muzyka... Ech... Współczesne kino wojenne z tanią widowiskowością.

Dla równowagi przypomniałem sobie dwa ulubione odcinki Kompanii Braci. Siła tego serialu tkwiła w jego prostocie. Bez patosu, muzyki, slow-mo. Tylko obraz, dźwięki wojny i opowieść, która broni się sama.

Czekam na kolejne odcinki, choć nie spodziewam się zaskoczenia. W sumie to dobrze że powstał taki film, a o to, że niektóre sceny wyglądają jak wyglądają, nie do końca winię producentów. Taki trend.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 05, 2024, 09:41:32 »
Widziałem trochę kawałków z walk i lotów  na YT i wszystkie robią wrażenie. Nie wiem, czy da się tak dociągnąć do końca, ale wygląda wciągająco. Oby tak dalej. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 11, 2024, 19:39:50 »
Teraz zauwazylem, na Apple TV, ze pierwszy, godzinny odcinek jest za darmo, nie trzeba miec abonamentu :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 15, 2024, 01:55:09 »
Żadnego odcinka jak dotąd nie widziałem, ale obejrzałem kilka scen dostępnych na YT. Cóż są różne gusta, ale mnie te sceny nie powalają wizualnie, ani nawet nie zachęcają do obejrzenia serialu. Walki powietrzne wyglądają słabo. Bombardowania nieco lepiej.

Moim zdaniem CGI mogło być znacznie lepsze. Za przykład niech posłuży choćby ta scena z filmu "Unbroken" w reżyserii Angeliny Jolie...
https://www.youtube.com/watch?v=JfcTB_8awdc   

Lepsze jutro było wczoraj.