Autor Wątek: Pimax Crystal  (Przeczytany 3896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pimax Crystal
« dnia: Września 30, 2023, 08:09:10 »
Nie ma wątku o Pimax Crystal, może z racji ceny jaką trzeba za niego zapłacić, wklejam filmik do niezbyt optymistycznej recenzji: https://www.youtube.com/watch?v=c0VLnxN0rKQ.
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2023, 20:04:26 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Pimax Crystal
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2024, 22:38:08 »
Może jednak kogoś nie zraziło to nagranie z YT i kupił Crystal-a? Jeśli tak, to byłbym wdzięczny za parę słów prawdy o tym sprzęcie.

P.S.
Somnium VR1 wiadomo kiedy będzie dostępne?

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 11, 2024, 09:32:07 »
Skusiłem się na te ten headset. Dopiero wczoraj go podłączyłem więc mogę podać tylko pierwsze wrażenia. Nie robiłem żadnych poważniejszych ustawień, tylko na szybko z poradnika w YT.
W porównaniu do Reverb 2 to dla mnie niebo, a ziemia. Jest dużo ostrzej i ogólnie wrażenie jest sporo na plus. Fakt, że FOV wiele większy nie jest i nadal czuję się jak w masce do nurkowania, ale za sprawą soczewek nie mam wrażenia patrzenia przez lunetę, mogę wreszcie rozglądać się oczami, a nie tylko kręcąc głową.
Najważniejsze, że mam o wiele mniejszą skłonność do mdłości niż w Reverb 2.
Z wad to na razie widzę to, że dość mocno przód ciąży w dół i trzeba poszukać tego dodatkowego mocowania na górę głowy.
Ogólnie gdyby nie cena to polecałbym każdemu, ale decyzja o sprzedaży nerki to jednak indywidualna sprawa  ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 11, 2024, 09:48:25 »
Jak się ma ostrość w centrum kadru względem G2.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 11, 2024, 10:14:15 »
Ale, że co? One mają przecież soczewki typu Pan cake.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 11, 2024, 10:29:25 »
No tak ale, panele i rozdzielczość. Wszystko może mieć wpływ na efekt końcowy.

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #6 dnia: Marca 11, 2024, 11:24:10 »
Jak się ma ostrość w centrum kadru względem G2.
O niebo lepiej moim zdaniem.

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 11, 2024, 11:25:23 »
Ale, że co? One mają przecież soczewki typu Pan cake.
Nie znam się, ale w Reverbie było sporo gorzej, tu faktycznie ruszam oczami i jest ok praktycznie w każdym miejscu na które patrzę.
Jak coś to zapraszam Redaktora na loty zapoznawcze :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 11, 2024, 12:42:53 »
Jak coś to zapraszam Redaktora na loty zapoznawcze :)

Wawa? A to chętnie wpadnę :), Crystali na łbie nie miałem, poustawiaj sobie wszystko i jak już będzie komfortowo to chętnie się zjawię, dzięki!

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 11, 2024, 13:23:14 »
Wawa? A to chętnie wpadnę :).
Tak, Anin. Oki to jakoś poustawiam i się dogadamy co do terminu, ale raczej chyba z początkiem kwietnia bo mi się kurka budowa zaczyna :)

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 14, 2024, 11:14:42 »
Miałem i ja najnowszy produkt Pimax-a.
Bawiłem się nim dwa tygodnie i po tym czasie wrócił do producenta.

Headset, który dostałem, niestety nosił ślady użytkowania. Jednymi słowy nie byłem pierwszy, który go testował. Miał wadę techniczną polegającą na tym, iż obraz z obu soczewek nie nakładał się idealnie.

Ostrość zdecydowanie lepsza niż z HP G2. Eye Tracking wpływa bardzo pozytywnie na klatki. Waga nie była dla mnie wielkim problemem. Faktycznie trochę „nose heavy”, ale nie przeszkadzało w rozgrywce, jednak część potyliczna głowy mocno cierpiała. Tutaj czułem spory dyskomfort. Instalacja oprogramowania przebiegła szybko i bezproblemowo.

Po wypełnieniu formularza zwrotu. Dostałem taką propozycję do Producenta:
- Zatrzymam produkt
- dodatkowo otrzymam DMAS Earphones z Crystal Comfort Topstrap
- 200 euro rekompensaty.

Zdecydowanie odmówiłem i Crystal wrócił do naszego zachodniego sąsiada. Nie zapłaciłem kary umownej przy zwrocie. Zwrócono pełny koszt zakupu.

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 14, 2024, 16:20:53 »
Dzięki za info. A jakie czasy odpowiedzi teraz mają, bo kiedyś to była masakra? Jest jakiś system ticketowy, czy tylko maile?

Win10 64bit

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 14, 2024, 18:40:28 »
Dzięki za info. A jakie czasy odpowiedzi teraz mają, bo kiedyś to była masakra? Jest jakiś system ticketowy, czy tylko maile?

Tutaj miłe zaskoczenie. Wzorowy kontakt, odpowiedź była do 12h.
Najpierw „ticket”, później tylko maile.

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 14, 2024, 19:19:57 »
Dobrze siedzieć że to poprawili.

Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 16, 2024, 19:52:15 »
Jakieś nowe wersje Pimaxa mają wyjść: https://fselite.net/content/pimax-announces-crystal-super-and-crystal-light-60g-airlink/. Odnalazł się też ten youtuber, dla którego wszystko było super i amazing do czasu wydania jak już ludziska pozamawiali, a potem zniknął :evil:.

Znaczy łysy ;).

www.yoyosims.pl