Autor Wątek: DCS: World (Unified Release)  (Przeczytany 15873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: DCS: World (Unified Release)
« Odpowiedź #120 dnia: Grudnia 09, 2024, 16:24:39 »
Presetów to chyba nie ma. Generalnie dajesz w edytorze mgłę na "manual" i ustawiasz jak YoYo napisał - jej widoczność i wysokość. "Volumetric lights" w menu daj na "ON". Preset chmur co zechcesz. Wszystko może wyglądać ciekawie. Co warto zauważyć - gdy się ustawi widoczność na bardzo daleko oraz wysoko to zamiast typowej mgły, dostajemy "haze", czyli taką nie nieskończoną klarowność powietrza. 

O tym pisalem: https://forum.dcs.world/topic/365360-f-5e-remastered-release-dcs-update-highlights-virtual-international-air-festival-2024/page/2/#findComment-5566117. To nie jest powiedzmy tylko mgla, tylko moze miec zastosowanie duzo wieksze. Powinni nazwac to Haze wlasnie bo zastosowan moze byc tu multum, a efekt mgly, to tylko czesc tego.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #121 dnia: Grudnia 10, 2024, 10:36:12 »
Ta nowa mgła rzeczywiście robi robotę, jest łatwa w konfiguracji i wygląda bardzo realnie.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #122 dnia: Grudnia 24, 2024, 12:31:49 »
Święta świętami, ale dziś paczyk :).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #123 dnia: Grudnia 24, 2024, 14:17:11 »
Coooo? Zakładam że poprawek jutro i po jutrze nie będzie. Chcą ludziom zepsuć zabawę na święta :)?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #124 dnia: Grudnia 24, 2024, 15:20:10 »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #125 dnia: Grudnia 26, 2024, 09:37:29 »
FYI. Ten patch wpłynął dość negatywnie na 2 rzeczy - F-5E Remastered stał się niegrywalny w zasadzie z powodu jakiegoś problemu z FPS (losowo), George AI od Apache nie widzi celów. Patch miał 197Gb u mnie, kolejna kobyła.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2024, 18:09:31 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #126 dnia: Stycznia 18, 2025, 14:48:28 »
Wpis Wagsa nt. prac nad nowym ATC i ogólnie nową komunikacją radiową z AI w DCS:

Mają już ogólny projekt jak to ma wyglądać (stworzony we współpracy z pilotami US Navy i USAF). Do zrobienia jest całe nowe UI do komunikacji radiowej oraz ustalenie w jakim zakresie będzie się to opierać na lektorach, a w jakim na AI. Planują zrobić na nowo nie tylko komunikację z ATC ale z AWACS, tankowcami, skrzydłowymi i JTAC.

Dobrze, że coś się dzieje w temacie. Niech jeszcze nauczą skrzydłowych lądować razem z graczem. Lądowanie w kręgu nadlotniskowym razem z AI (jak w BMS) to już w ogóle byłby kosmos jak na standardy DCS.

« Odpowiedź #127 dnia: Stycznia 18, 2025, 16:08:41 »
DCS Questions and Answers - January 2025.
https://www.youtube.com/watch?v=5U944GIp9u8
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #128 dnia: Stycznia 20, 2025, 17:07:52 »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #129 dnia: Lutego 19, 2025, 19:19:12 »
Patchyk niespodzianka, a w tym duży update (wreszcie) dla mapy Afganistanu: https://forum.dcs.world/topic/367939-dcs-changelog-and-updates-2025/#comment-5607272.

Tak to ma wyglądać obecnie: https://youtu.be/5Vkvr35uqYs?si=S0vGfsQIZxuAzDyC.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #130 dnia: Lutego 19, 2025, 20:18:29 »
Jedyne 153 GB, kurczę, a jak kupowałem dysk 2 TB to sądziłem, że wystarczy 'już na lata'... ;)
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #131 dnia: Lutego 19, 2025, 22:24:51 »
Jedyne 153 GB, kurczę, a jak kupowałem dysk 2 TB to sądziłem, że wystarczy 'już na lata'... ;)

Brałem 4TB po wydaniu Koli widząc co się dzieje z mapami DCS i obstawiam, że starczy na 2 lata jeszcze + ziemia jak wyjdzie. Oni już dawno powinni zmienić jakoś tę technologię, albo wprowadzić Disk Manger, który pozwoliłby zarządzać dodatkami i instalować je na innych dyskach. Niektórych szlag już teraz trafia i usuwają swoje mapy, by instalować nowe.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #132 dnia: Marca 04, 2025, 13:02:58 »
Nie za bardzo wiedziałem gdzie to wkleić, a nie chciałem tworzyć nowego tematu.
Ciekawe rzeczy dzieją się wokół Mi-24 i Ka-50.
https://forum.dcs.world/topic/370011-ka-50-mi-8-mi-24-removed-from-russian-ed-store/

« Odpowiedź #133 dnia: Marca 04, 2025, 19:03:41 »
Brałem 4TB po wydaniu Koli widząc co się dzieje z mapami DCS i obstawiam, że starczy na 2 lata jeszcze + ziemia jak wyjdzie. Oni już dawno powinni zmienić jakoś tę technologię, albo wprowadzić Disk Manger, który pozwoliłby zarządzać dodatkami i instalować je na innych dyskach. Niektórych szlag już teraz trafia i usuwają swoje mapy, by instalować nowe.

To można ogarnąć przez "linki symboliczne". Czyli dany katalog fizycznie znajduje się w innej lokalizacji (może być na innym dysku), niż jest widoczny w systemie (i aplikacjach).

Ja to ogarniam takim prostym programem Steam Mover (powstał z myślą o Steam, gdy nie było tam jeszcze opcji przenoszenia folderu instalacji, ale jest to program uniwersalny). Zaznaczasz w oknie po lewej katalogi, do których ma być stworzony odnośnik symboliczny (katalog z mapą), a w oknie po prawej docelową lokalizację i program wszystko automatycznie przenosi i tworzy powiązanie. Można później też szybko odkręcić proces.

https://www.dobreprogramy.pl/steam-mover,program,windows,6628564048980097

Program bez instalacji. Po prostu plik exe.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #134 dnia: Marca 04, 2025, 20:04:47 »
Nie za bardzo wiedziałem gdzie to wkleić, a nie chciałem tworzyć nowego tematu.
Ciekawe rzeczy dzieją się wokół Mi-24 i Ka-50.
https://forum.dcs.world/topic/370011-ka-50-mi-8-mi-24-removed-from-russian-ed-store/

Heh. Powtórka z Razbam ale innego kalibru? Natomiast akurat dziwne jest to, że dotyczy ruskich sprzętów, które powinni hołubić, zwłaszcza u siebie. To tak jakbyśmy mieli w DCS Iskrę, z licencją PZL i PZL pozwala w pewnym momencie sprzedawać Iskrę, wszędzie ale nie rynku polskim. Nieco też dziwne, że dotyczy to innych firm, czyli Mila i Kamova, chociaż piszą, że zakaz dotyczy JSC, czyli Joint Stock Company Russian Helicopters. Temat jakiś znowu słaby, pół biedy, że to tylko w ruskiej wersji sklepu, ale zaraz może dotyczyć to i innych. Oczywiście w stylu Razbama będzie "jak tylko będziemy mieli więcej informacji do przekazania zaraz je dostaniecie". :evil:

www.yoyosims.pl