Autor Wątek: Konflikt pomiędzy Razbam i Eagle Dynamics  (Przeczytany 12244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt pomiędzy Razbam i Eagle Dynamics
« Odpowiedź #120 dnia: Lipca 20, 2025, 13:12:35 »
Wpis sprzed 3 dni:

https://x.com/RAZBAM/status/1945951946990346603

Z perspektywy RAZBAM temat zamknięty. Wszystkie możliwe opcje rozwiązania tego konfliktu zostały wyczerpane.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #121 dnia: Lipca 20, 2025, 14:50:05 »
Wpis sprzed 3 dni:

https://x.com/RAZBAM/status/1945951946990346603

Z perspektywy RAZBAM temat zamknięty. Wszystkie możliwe opcje rozwiązania tego konfliktu zostały wyczerpane.

Tradycyjna odpowiedź ED: "wciąż dążymy do porozumienia, wszystko jest możliwe, jak będziemy wiedzieć coś więcej przekażemy taką informację". :evil:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #122 dnia: Lipca 20, 2025, 16:26:01 »
No ale coś tutaj chyba nie styka. ED "wciąż dąży do porozumienia", a druga strona jednoznacznie stwierdziła, że jest pozamiatane. Jeśli chodzi o osiągnięcie kompromisu, bo sprawa zapewne będzie miała jakiś finał sądowy.

Tak jak napisałem wcześniej, gdy wycofali ich moduły ze sklepu to w sumie był sygnał, że nadzieja na pokojowe rozwiązanie nie ma już racji bytu. To takie oficjalne potwierdzenie dla mnie. Bo jednak pisze to CEO.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #123 dnia: Lipca 20, 2025, 16:43:07 »
Jakoś w tym wypadku bardziej ufam RB niż ED, a to że zniknęły moduły ze sklepu to uważam, za sygnał, że właśnie sprawa wtedy zaczęła być procedowanowa w jakimś sądzie i to jest zabezpieczenie właśnie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #124 dnia: Lipca 25, 2025, 22:23:44 »
Z dzisiejszego newslettera (tłumaczenie automatyczne):

W odpowiedzi na niedawne komentarze i pytania ze strony Razbam Simulations, jego przedstawicieli i/lub zewnętrznych deweloperów, Eagle Dynamics potwierdza, że pod koniec 2024 roku zawarło ugodę z firmą Razbam, mającą na celu zakończenie istniejących sporów. Umowa ta zawiera również surowe zobowiązanie do zachowania poufności, które uniemożliwia Eagle Dynamics ujawnienie dalszych informacji.

Eagle Dynamics może jednak potwierdzić, że firma Razbam nakazała zaprzestanie sprzedaży modułów stworzonych przez Razbam i jego niezależnych deweloperów. Wszystkie moduły nadal działają „tak, jak są”, a mimo braku dostępu do kodów źródłowych i współpracy ze strony Razbam oraz jego zewnętrznych deweloperów, Eagle Dynamics dołoży wszelkich starań, aby zapewnić dalsze działanie tych modułów w wersji 2.9.X.

Czyli zasadniczo można wywnioskować, że od wersji 3.0 moduły RAZBAM nie będą w ogóle wspierane / dostępne w DCS.

Tutaj jeszcze potwierdzenie:

"Jeśli nic się nie zmieni, te moduły przestaną działać po wersji 2.9."

Zakładam, że jeśli nie dojdą do porozumienia, to pozostanie możliwość korzystania z tych modułów w ramach ostatniej wersji 2.9.X, która pozostanie dostępna. Tylko kto będzie trzymał kilkaset GB dla paru modułów RB? I to przy założeniu, że będzie można mieć 2 niezależne instalacje (jakoś wątpię).
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2025, 22:28:52 wysłana przez Jascha »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #125 dnia: Lipca 25, 2025, 22:49:05 »
No chyba, że uruchomią opcję zwrotu jak w przypadku F-15E. Może na teraz nie jest to jakaś bolączka, bo nie spodziewam się wersji 3 za szybko (która miała wnieść zdaje się sferyczną ziemię), więc to lata.

Jeszcze to dziś się pojawiło:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #126 dnia: Lipca 25, 2025, 23:18:27 »
YoYo, to jest ten sam tekst, którego tłumaczenie wkleiłem. ;)

No bez tego zdania, że nadal liczą na pozytywne rozwiązanie, bo prawdę mówiąc już w to nie wierzę. Obie strony deklarują, że tak bardzo chcą dojść do porozumienia (w domyśle - to ci drudzy są źli i na złość nie chcą). No jprdl.. Tak jak ktoś kiedyś napisał, to jest po prostu sprawa rozbujałych ego prezesów po obu stronach. Żaden nie odpuści. "Pokaże temu drugiemu gdzie raki zimują." No i ch...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #127 dnia: Lipca 25, 2025, 23:50:04 »
to jest po prostu sprawa rozbujałych ego prezesów po obu stronach

Bardzo trafne stwierdzenie, kompletnie nic innego za tym nie stoi.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #128 dnia: Września 21, 2025, 19:21:21 »
Przyznam, że nie oglądałem tego, ale świeżynka, coś mi takiego wyskoczyło na YT: https://www.youtube.com/watch?v=FkVpxzZklLM, wygląda na zapis z jakiegoś chata video wraz z komentarzem Enigmy. Może to rzucić kolejne światło na spór. Wieczorem dziś do poduchy obejrzę w całości.

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #129 dnia: Września 21, 2025, 20:07:23 »
Czat jest sprzed roku więc to o czym tam rozmawiają nie odzwierciedla aktualnej sytuacji. Ale daje jakiś ogląd o co poszło w tej całej awanturze.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #130 dnia: Września 21, 2025, 20:25:00 »
A był jakiś faktyczny progres od roku? Wydaje mi się, że aktualna sytuacja jest dokładnie taka sama jak rok temu (w kontekście perspektyw zażegnania tego sporu). ;)

Oglądałem urywki. Nie będę udawał, że znam niuanse ich relacji biznesowych by wszystko rozumieć, ale generalnie powszechny odbiór jest raczej taki, że upublicznienie tego filmu nie jest na korzyść ED (czy konkretnie NG). Wiadomo, że musiał to nagrać i upublicznić Ron. Może to jakiś przejaw desperacji, czy (kolejne) potwierdzenie, że wszystkie mosty zostały już spalone, bo po takim numerze raczej nie ma mowy o powrocie do relacji biznesowych.

Podobno jakieś ciekawostki też były odnośnie HB, ale jeszcze tego nie wyłapałem.

Natomiast to co mnie uderzyło, to że, można odnieść wrażenie, że DCS to tylko dodatek, a podstawowy biznes to MCS i kontrakty dla wojska.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #131 dnia: Września 26, 2025, 20:53:46 »

Oficjalnie już razem na tegorocznym stoisku. Kto wie, może Falcon 5? Jakoś dużo tych efów 16 wkoło.

www.yoyosims.pl