Ja też ostatnio kupiłem zabawki od MOZA. Najpierw
AB6, później
AB9.
AB6 wybrałem - bo mam mało mało miejsca. I muszę powiedzieć - że to całkiem fajna baza - daje już wszystkie korzyści jakie wnoszą joysticki z FFB do latania. Ale dołączony uchwyt uważam za zupełnie nieudany. Nie da się zamontować bazy zbyt blisko blatu, bo blokowane są złącza zasilania i złącze USB. Uchwyt wygląda nieco gorzej od tego, który możemy kupić do AB9 - głównie ze względu na odstające śruby. Sam uchwyt do AB6 waży tyle samo co, ten do AB9 (1.63 kg). Uchwyt jest również dosyć elastyczny - czuć to kiedy chcemy wcisnąć przycisk - które wymagają nieco większej siły.
Do latania mam bazę zamontowaną z prawej strony. Przyciski 5-8 i pokrętła w AB6 (do sterowania chłodnicami) - są wtedy trudno dostępne.
Grip w AB6 jest bardzo wygodny. W mojej opinii jest też dużo lepiej wykonany (HAT switch'e) niż grip MH-16). Grip jest wysoki przez to (bo wbudowali Z-Axis), i optycznie wydaje się sporych rozmiarów (zwłaszcza w porównaniu z gripem TM do F-16). Minus, że ma jakieś małe śrubki imbusowe do dokręcenia po zamontowaniu uchwytu w bazie.
Po tygodniu zabaw z AB6 - zamówiłem jednak AB9 + Mocowanie + Grip FH-16. Tu wszystko jest większe o te 4 cm (łącznie z zasilaczem). Ale baza AB9 zamontowana do tego samego blatu co AB6 - odstaje dokładnie tyle samo. A drążek znajduje się nieco bliżej (1 cm) blatu. Całość z uchwytem wygląda zdecydowanie lepiej, niż AB6 + uchwyt. Uchwyt nie blokuje dostępu do kabli - wiec jesli zmienię rudder'y na te od mozy - będą mógł bez przeszkód wpiąć się w bazę.
Co do latnia - nie miałem dużo czasu. W obu joystickach nie czułem "cogging effect" - choć w AB6 ponoć software czuwa nad tym bardziej niż w AB9. Na obu lata się o wiele lepiej niż na joystickach ze sprężyną. Największą różnicę odczułem w MSFS 2024 - latając R66. AB6 - nie dawała mi żadnego oporu. AB9 - drążek miał stały wyczuwalny opór niezależnie od położenia. Miałem też odczucie - że efekty w AB9 są bardziej "głębokie" - (różnica jak bassowym brzmieniu na głośniczkach i kolumnach). Drugie odczucie - tam gdzie czuć, że AB6 daje z siebie wszystko na 100% - AB9 - robi to samo precyzyjnie bez zadyszki.
Jakby ktoś miał podobne dylematy względem AB6 vs AB9 - to tutaj znalazłem fajną stronę (jest też film na YT):
Moza AB6 vs AB9