Autor Wątek: MOZA Flight Gear  (Przeczytany 5741 razy)

Odp: MOZA Flight Gear
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 06, 2026, 19:16:38 »
Przyznam, że nie sprawdzałem tej funkcjonalności, ale w oprogramowaniu jest taka opcja: https://imgur.com/a/T2Uq01o
Natomiast przy kręceniu trymerem rzeczywiście drążek się wychyla.

« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 06, 2026, 23:30:31 »
Przyznam, że nie sprawdzałem tej funkcjonalności, ale w oprogramowaniu jest taka opcja: https://imgur.com/a/T2Uq01o
Natomiast przy kręceniu trymerem rzeczywiście drążek się wychyla.

Dzięki. Właśnie o takie coś mi chodzi. Sprzętowe wymuszenie trymowania. Czyli sim widzi to tak, jakbym nadal trzymał drążek w danym położeniu, a ja mogę sobie spokojnie go puścić i obsłużyć np. myszkę czy klawiaturę.

Czy ciężko się przestawić na taki FFB ze zwykłego joya? Mam Warthoga.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 07, 2026, 07:22:13 »
Tak właśnie działa to w śmigłowcach, to się nazywa Trim Force. Konfiguracja szybko nie nastąpi, czekam na parę rzeczy do kompletu i chyba muszę wziąć urlop by to wszystko ustawić i skofigurować. 😅

Na pewno za to wrażeniami się podzielę.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 07, 2026, 08:49:41 »
Czy ciężko się przestawić na taki FFB ze zwykłego joya? Mam Warthoga.

W mojej opinii obsługa joya z FFB jest zdecydowanie przyjemniejsza i bardziej intuicyjna :) Polecam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 08, 2026, 19:01:10 »
Przedłużka i bibeloty (support pod joya co by go nie wyłamać) już przyszły, czekam na modyfikację stojaka pod klocek AB9. Tak na marginesie zdecydowałem się właśnie na przedłużkę z offsetem, by było bliżej jajek, baza jest w poziomie dłuższa, więc albo ją wsówamy bardziej na siebie (ja już nie mam miejsca) albo właśnie wsadzamy coś takiego. Zamówiłem na ebay.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 08, 2026, 21:43:36 »
Moza podoba mi się coraz bardziej. Idą na grubo. Nawet Garmin 1000 będzie :o.
https://thresholdx.net/moza-releases-new-flight-sim-equipment/

Tymczasem Thrustmaster ogłosił "nowość", połączony komplet (bundle) joystick Warthog z bazą Ava od razu. Oni po prostu proszą się o zaoranie przez rynek.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 16, 2026, 14:59:53 »
Ja też ostatnio kupiłem zabawki od MOZA. Najpierw AB6, później AB9.

AB6 wybrałem - bo mam mało mało miejsca. I muszę powiedzieć - że to całkiem fajna baza - daje już wszystkie korzyści jakie wnoszą joysticki z FFB do latania. Ale dołączony uchwyt uważam za zupełnie nieudany. Nie da się zamontować bazy zbyt blisko blatu, bo blokowane są złącza zasilania i złącze USB. Uchwyt wygląda nieco gorzej od tego, który możemy kupić do AB9 - głównie ze względu na odstające śruby. Sam uchwyt do AB6 waży tyle samo co, ten do AB9 (1.63 kg). Uchwyt jest również dosyć elastyczny - czuć  to kiedy chcemy wcisnąć przycisk - które wymagają nieco większej siły.

Do latania mam bazę zamontowaną z prawej strony. Przyciski 5-8 i pokrętła w AB6 (do sterowania chłodnicami) - są wtedy trudno dostępne.

Grip w AB6 jest bardzo wygodny. W mojej opinii jest też dużo lepiej wykonany (HAT switch'e) niż grip MH-16). Grip jest wysoki przez to (bo wbudowali Z-Axis), i optycznie wydaje się sporych rozmiarów (zwłaszcza w porównaniu z gripem TM do F-16). Minus, że ma jakieś małe śrubki imbusowe do dokręcenia po zamontowaniu uchwytu w bazie.

Po tygodniu zabaw z AB6 - zamówiłem jednak AB9 + Mocowanie + Grip FH-16. Tu wszystko jest większe o te 4 cm (łącznie z zasilaczem). Ale baza AB9 zamontowana do tego samego blatu co AB6 - odstaje dokładnie tyle samo. A drążek znajduje się nieco bliżej (1 cm) blatu. Całość z uchwytem wygląda zdecydowanie lepiej, niż AB6 + uchwyt. Uchwyt nie blokuje dostępu do kabli - wiec jesli zmienię rudder'y na te od mozy - będą mógł bez przeszkód wpiąć się w bazę.

Co do latnia - nie miałem dużo czasu. W obu joystickach nie czułem "cogging effect" - choć w AB6 ponoć software czuwa nad tym bardziej niż w AB9. Na obu lata się o wiele lepiej niż na joystickach ze sprężyną. Największą różnicę odczułem w MSFS 2024 - latając R66. AB6 - nie dawała mi żadnego oporu. AB9 - drążek miał stały wyczuwalny opór niezależnie od położenia. Miałem też odczucie - że efekty w AB9 są bardziej "głębokie" - (różnica jak bassowym brzmieniu na głośniczkach i kolumnach). Drugie odczucie - tam gdzie czuć, że AB6 daje z siebie wszystko na 100% - AB9 - robi to samo precyzyjnie bez zadyszki.

Jakby ktoś miał podobne dylematy względem AB6 vs AB9 - to tutaj znalazłem fajną stronę (jest też film na YT): Moza AB6 vs AB9

System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 16, 2026, 23:13:54 »
Dzięki za podzielenie się opinią. To ciekawe, że przerobiłeś w tak krótkim czasie obie bazy ;). Moja AB9 jeszcze czeka, bo wiem, że muszę mieć na to w zasadzie co najmniej 2 dni i to pewnie całe, by to wszystko poustawiać i skonfigurować chociaż w 1 simie. U mnie większa zabawa, bo ja bazę chcę mieć miedzy nogami. Na szczęście przyszedł mi ostatni element układanki - dedykowana noga (T-bar) pod Mozę od Wheel Stand Pro (krótsza niż pod bazy Thrustmastera):

Teraz muszę wszystko rozkręcić, ustawić pod siebie i zamontować bazę. Na końcu konfiguracja. Będzie trochę gimnastyki i jestem bardzo ciekaw całego końcowego efektu.

www.yoyosims.pl