Autor Wątek: Aces of Thunder  (Przeczytany 2725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Aces of Thunder
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 04, 2026, 09:12:19 »
A jak wygląda ta kampania? Startujesz z ziemi i misja trwa co najmniej 30 minut, czy to tylko potyczki? Da się przejść kampanię od A do Z (czyli powiedzmy 10 misji) jednym samolotem? Bo na video, przynajmniej jakie widziałem, to jest tak, że to są jakieś starty w powietrzu, tuż przed samą akcją i co chwila zmiana samolotu, a kampania jest jedna więc to pachnie mi taką arkadówką.

Ps. To mi wyskoczyło jak ustawić tu kontrolery, może komuś się przydać: https://youtu.be/7wnuNvlTiPA?si=BZ73VvbE1Vj0roHa.
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2026, 09:25:21 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 04, 2026, 10:07:24 »
Prawdopodobnie kupię, ale tylko dlatego że jest Pacyfik.

« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 04, 2026, 12:53:27 »
Bo na video, przynajmniej jakie widziałem, to jest tak, że to są jakieś starty w powietrzu, tuż przed samą akcją i co chwila zmiana samolotu, a kampania jest jedna więc to pachnie mi taką arkadówką.

Tak to niby właśnie wygląda. Cała kampania podobno:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLctmLh1vff2I6eacSJsK52gCJaiVi99ad
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 08, 2026, 23:20:42 »
Recka z YT, taka jakaś nie za fajna. Ma dwa rozdziały:

00:00 - What to do
01:58 - What NOT to do

https://www.youtube.com/watch?v=PtabQefofAE
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 09, 2026, 20:24:39 »
A tymczasem chłopaki od AoT nie próżnują, właśnie wyszedł trzeci z kolei patch poprawiający szereg istotnych rzeczy, między innymi pojawiło się wsparcie dla Track IR.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 10, 2026, 10:19:49 »
To dobrze, bo to był jeden z większych zarzutów do produktu. Wsparcie umożliwi granie ludziom bez VR (jeśli z innych przyczyn ma to jakikolwiek sens).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 10, 2026, 20:10:36 »

« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 12, 2026, 13:03:53 »
Moje przemyślenia na temat tej gry i dla czego mi się podoba? Przygodę z wirtualnym lataniem online zaczynałem pod koniec lat 90.tych na grze online Warbirds 2. Był polski serwer do tej gry, forum czy nawet stronka.
Aces of Thunder to moim zdaniem podobny klimat do Warbirds 2 czyli pojedynki online na szybko gdy ktoś ma pół godzinki-godzinkę aby pograć po pracy i się zrelaksować. Nie ma co szukać tu kampanii jak w IL2 czy DCS i moim zdaniem ta gra nie do tego została stworzona. Graficznie scenerie AoT niewiele odbiegają  od tej w DCS i daje to wielką frajdę z latania. Każdy samolot zachowuje się inaczej w powietrzu, fizyka lotu wcale nie jest najgorsza, nie sprawia to wrażenia prostej gry zręcznościowej, trzeba jednak co nieco potrafić. Modele uszkodzeń samolotów są niczego sobie. Wielu narzeka na sterowanie ale grając na PC jak każdy symulator lotniczy i ten wymaga dobrego joysticka, przepustnicy oraz orczyka. Wszystkie główne funkcje można przypisać do dowolnego klawisza. Graczy online wbrew opiniom nie brakuje, kiedykolwiek postawię szybko jakąś grę online zawsze pojawia się od razu od kilku do kilkunastu innych graczy. Jestem na tak!
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2026, 13:24:35 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 12, 2026, 17:40:44 »
Przydałoby się demko, nawet z 1-3 misjami by się przekonać jako to wygląda. Sumując coś jednak pomiędzy WT, a IL-2, czyli nastawiony na takiego klienta, który coś chce już więcej niż WT, ale jednocześnie na dorobku w wiedzy ;) lub szukającego tylko szybkich potyczek.

Ps. te serwery są z ikonkami czy bez? Czy każda strona faktycznie lata samolotami historycznie dobranymi dla danej strony czy też może być amerykański Mustang vs japoński Mustang?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 12, 2026, 18:43:13 »
Ikonki pojawiają się jedynie nad przyjacielskimi samolotami czy też pojazdami naziemnymi/statkami i to tylko z dość bliskiej odległości. Wrogie jednostki zawsze są bez ikonek czy to w misjach online czy pojedynczych misjach offline. Co do wyboru walczących stron online to mamy tutaj wolny wybór. Możemy wybrać samoloty zgodne z danym teatrem działań, oś kontra alianci ale także można ustawić fikcyjne potyczki dowolnie wybierając kraje i samoloty jakie będą walczyć ze sobą (na przykład Brytyjczycy ramię w ramię z Niemcami kontra Japończycy czy Rosjanie).

« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 12, 2026, 19:58:29 »
Ale ta gra jest typowo nastawiona na online? Co oferuje w ramach SP?