Autor Wątek: Nowy sofcik "Cam2Pan"  (Przeczytany 36349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
Odp: Nowy sofcik "Cam2Pan"
« Odpowiedź #135 dnia: Lutego 10, 2007, 21:32:28 »
Zauważyłem, że wystarczy, że w programie Cam2pan włączę w zakładce settings, video source, żeby cos poprzestawiać - użycie procesora natyczmiast spada do 5-11%, wystarczy,że zamknę video source, natychmiast rośnie do 40%. Program Cam2pan 2.0.9.Kamerka wyciąga 26-27fps. W instrukcji dołączonej do Cam2pan stoi jak wół:

System Requirements

Cam2Pan can be used with any USB webcam (video-conferencing camera, including cheap ones) and Windows 98/ME/2000/XP.  Webcam should be capable of taking 30 frames per second (FPS) and support resolution below 320x240. Most high-resolution cameras support low-resolution too and allow such setting.

Running Cam2Pan takes 5-10 Mb of memory and 4-9% of CPU of a Pentium III 1GHz PC. Installation requires 3 Mb of hard disk space.

Co za cholera?
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2007, 21:37:51 wysłana przez janweg »

« Odpowiedź #136 dnia: Lutego 10, 2007, 23:25:21 »
BigMac problem jest w tym,że Twój plik profileNV.htm pobrany z strony,którą podałeś ma rozszerzenie htm a nie ini.Zmiana nazwy a nawet rozszerzenia nic nie daje bo nie widzi go program config.Może się mylę ale Twój plik powinien mieć rozszerzenie ini
pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #137 dnia: Lutego 10, 2007, 23:37:00 »
Janweg mam do Ciebie pytanie.Jakim programem mierzysz fps podczas gry.Chciałbym sprawdzić u siebie jak z wydajnością mojego sprzętu
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Lutego 10, 2007, 23:48:11 »
O, faktycznie htm.
Ale u mnie, otwierając ten plik w przeglądarce albo w notatniku, w środku mam kod, zaczynający się od
[Device] ID=0 ID2=1 GearMode=False GearJoyIDX=1 GearJoyIDY=1 HatJoyID=0 ZoomJoyID=0 (...)
Jeśli też tak masz, zaznacz wszystko, kopiuj i wklej do pliku BPOpsFalcon 4.0 AlliedForce 3D Output_1.ini (zastępując poprzedni kod).

Wszystko to można otworzyć windowsowskim notatnikiem.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #139 dnia: Lutego 11, 2007, 00:27:19 »
Vito z konsoli.

1. Odpalasz gierkę, włączasz jakąś misję (nieważne jaką)
2. W trakcie lotu naciskasz P żeby włączyć pauzę (to dla ułatwienia pisania w czasie lotu)
3. Naciskasz kombinację klawiszy shift+Tab
4. Wpisujesz: fps START SHOW i naciskasz enter (uwaga na wielkość liter!!) u góry ekrenu pojawią się fps
5. Ponownie naciskasz shift+Tab
6. Naciskasz P aby odblokować grę.

« Odpowiedź #140 dnia: Lutego 11, 2007, 08:38:58 »
BigMac  zrobiłem jak sugerowałeś i Twój plik z rozszerzeniem htm został zamieniony na ini z nazwą BPOpsFalcon 4.0 AlliedForce 3D Output_1.Podczas odpalania Twojego profilu w programie config pokazał się warning 'o,309999984827171' is not valid floating point value.Przy zamykaniu config pokazała się uwaga "Not all changes have been saved.Save changes now" zrobiłem yes.Teraz mogę otworzyć w config porzedni profil z zmienioną nazwą BPOpsFalcon 4.0 AlliedForce 3D Output_1_old.ini oraz nowy Twój BPOpsFalcon 4.0 AlliedForce 3D Output_1.ini.Czy pomimo tego warning wszystko jest o.k.

Janweg dziękuję za informację

pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #141 dnia: Lutego 11, 2007, 11:28:24 »
Janweg wynikło chyba nieporozumienie co do programu obliczającego fps.Ja zainstalowałem program FRAPS,który ma opcję FPS.Po włączeniu tego programu i uruchomieniu FalconAF w misji treningowej bez TrackIR w widoku 2D miałem około 30fps po włączeniu TrackIR w tym samym widoku 17 fps natomiast w widoku 3D tam gdzie widać działanie tracka fps zmieniało się od 16 do 39.Sama kamera daje 30 fps.Nasuwa się wniosek,że TrackIR zabiera dosyć duże fps.Ciekawe jak to wygląda u innych
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Lutego 11, 2007, 12:40:49 »
Vito za parę dni (jak będę w domu) wyślę Ci mój profil na maila. Tymczasem możesz wywalić ten profil falcona, stworzyć nowy jeszcze raz (wejść i wyjść z gry) i spróbować innej metody czyszczenia klawiszy.

Piotrek1981

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Lutego 12, 2007, 22:23:47 »
Witam.
Czy może mi ktoś podać namiar ,skąd ściągnąć newview w najnowszej wersji ?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Lutego 12, 2007, 23:14:29 »
Ja znalazłem na jakimś ruskim forum (bodajże lockona).

Wrzucam dla wygody na http://drzonkow.neostrada.pl/NewView_37c.zip

Tylko pomału, to taki beznadziejny hościk neostrady ;)

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #145 dnia: Lutego 13, 2007, 09:34:03 »
BigMac byłbyś tak uprzejmy i sprawdził u siebie ile procent mocy procesora w task managerze zabiera u Ciebie włączona kamerka i cam2pan (bez odpalonej gry)?

Podaj też proszę jaki masz procesor. Nie wiem czy to wina kamery, czy jej sterowników, ale u mnie kamerka z cam2pan zabiera 40% mocy procesora!!!!

Z góry dziękuję

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Lutego 13, 2007, 13:50:17 »
2-8%, średnio z 5-6%. Procek A64 3000+.

Może spróbój z inną kamerą, tak nie powinno być...

« Odpowiedź #147 dnia: Lutego 13, 2007, 18:47:41 »
BigMac twój profil jest o.k.Wyjaśniła się sprawa komunikatu,który pojawił się gdy próbowałem otworzyć twój profil.'o,309999984827171' is not valid floating point value.Sprawa jest trywialna i związana z reprezentowania liczb miałem ustawioną kropkę a profil żądał przecinka.Po zmianie kropki na przecinek jest o.k.
Z twoim profilem TrackIR reaguje spokojniej,ale jeszcze muszę po eksperymentować.Natomiast zauważyłem ciekawą rzecz.Gdy testuję ruchy głowy w Cam2Pan to śledząc poruszającą się plamkę na ekranie kontrolnym zauważyłem,że może się ona poruszać tylko w ograniczonym obszarze tego prostokąta,mniej więcej w 1/4 całego pola ( prawa-góra).Czy jest to prawidłowe?
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Lutego 13, 2007, 19:32:04 »
Mogą być dwie rzeczy
1) Wejdź w Settings/Advanced Settings i zobacz ustawienia "Region of interest"

Wartości powinny być takie, jak podana rozdzielczość, czyli dla rozdziałki 160x120, region of interest:
top 0, right 159
left 0, bottom 119

2) Możliwe, że Twoja dioda nie świeci dostatecznie mocno kiedy jest pod kątem. Spróbój przesuwać się, zamiast obracać, tak, żeby dioda cały czas była au face do kamerki.

Możesz jeszcze zrobić screenshota okienka z podlągem

« Odpowiedź #149 dnia: Lutego 13, 2007, 20:22:20 »
Sprawdzę czy to coś zmieni i dam znać.Teraz mam teraz inny problem.U Janweg procesor po włączeniu kamery ma wydajość 40%.Pomierzyłem u mnie i jest doklanie to samo.Mierzyłem w Menedżer zadań Windows wydajność.Bez kamery 2-3% po włączeniu 43%.Zastanawiam się czy przy takiej kamerze jest sens cokolwiek robić.Moja kamera to Logitech QuickCam Express
pozdrawiam
vito_zm