Autor Wątek: Nowy sofcik "Cam2Pan"  (Przeczytany 36246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowy sofcik "Cam2Pan"
« Odpowiedź #165 dnia: Lutego 15, 2007, 15:37:28 »
Nie wiem jak obserwować wydajność procka w czasie gry FalconAF.Mam jeszcze jedno pytanie.Podałem w jednym z poprzednich post dane mojego PC.Sorbifer wspomniał o karcie graficznej oraz procku.Może mój zestaw PC jest za słaby i stąd takie duże obciążenie procesora i nie mam szans z tym zestawem zajść z wydajnością niżej?
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: Lutego 15, 2007, 18:58:20 »
Ja grałem w Forgotten Battles na Duronie 1100, 1024mb ramu i Radeonie 9000 64mb (nawet nie "Pro") i nie zauważyłem spadku wydajności...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #167 dnia: Lutego 16, 2007, 09:43:55 »
Powiem tak: stare FB a PF to inna sprawa, PF męczy bardziej kompa...

Do tego offline i online to też inna bajka. Ja na offline nie mam problemów, online mi się zdarza, niestety... Ale detali nie mam nisko, moja wina :-)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #168 dnia: Lutego 17, 2007, 17:29:44 »
Zmieniłem punkt pracy diody,zwiększyłem prąd i to dało pozytywny efekt.Poprzednio miałem zawężony zakres przesuwu plamki w osi x i y,teraz mogę poruszać plamką prawie od krawędzi do krawędzi.Co do obciążenia procesora to poddaję się
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #169 dnia: Lutego 19, 2007, 09:54:10 »
OK,

po odrobinie testów mogę dodać, że jest jeszcze jeden sposób ograniczenia ilości zjadanych FPS przez Cam2Pan i NewView. Wystarczy - wbrew radom w różnych forów i zaleceniom twórców Cam2Pan - ograniczyć ilość przetwarzanych klatek z zalecanych 30 FPS do np. 20 lub 15-16.

Moim skromnym zdaniem większość niedostatków mniejszej ilości zmian pozycji plamki na sekundę podawaną przez Cam2Pan kompensuje wykorzystanie NewView, który daje możliwość dość swobodnego ustawiania smooth-a czy "linii wygładzania" danych z zakładki Hotas programu.

Uwagi:
1. Jeśli ilość klatek w FB spada znacząco poniżej 30, to jaki sens jest mieć większą ilość odświeżeń w Cam2Pan?
2. Cam2Pan krzyczy message box-em, jeśli ilość FPS jest mniejsza niż 20 lub 16 (nie pamiętam). Wystarczy to zignorować... Aha - ustawienia poniżej tej wartości granicznej NIE są zapamiętywane, więc po ponownym uruchomieniu Cam2Pan mamy znów np. 24 FPS.
3. Mój track testowy ma normalnie grafikę z ok. 50 FPS na początku. Z Cam2Pan przy jego odświeżaniu 29-30, spada to do 38-42 FPS w grze, czyli circa o 20%. Przy przejściu na odświeżanie kamery z 15 FPS spadek w grze jest rzędu 2-4 klatek.
4. Oczywiście ilość FPS z Cam2Pan ustawia się poprzez ustawienie ręczne (nie auto!) czasu ekspozycji na 1/15, 1/20, 1/25 czy 1/30 sekundy, w zależności od preferencji.

Pozdrowienia dla wszystkich!
Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Pastor-Bombson

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: Marca 03, 2007, 18:00:59 »
Skusiłem się na te wynalazki nie mam kamerki internetowej więc użyłem cyfrowej kamery ( mojej baby :020:)  mDV
Sony DCR-PC55E . Kamera ma streaming USB lub przesył  Fire-Wire który pomimo wielkiej prędkości nienadaje się do streamingu a tylko transferu materiału , Cam2pan  nie odebrał obrazu z tego gniazda    . Podłączyłem skonfigurowałem według  świetnego tutoriala Big-Macka i szok to działa !!! . Kamera leżała sobie na stacji dokującej pod ekranem monitora i patrzyła wprost na moją gębę na którą założyłem słuchawki i umocowałem  do nich brelok z diodą  led na paluszka (taka rurka)  . Ustawiłem czułości rozdzielczość itp. Co ciekawe kamera według programu dawała “tylko” 25 klatek na sekundę bez zwiększania czy zmniejszania czy jakiś skoków FPS , ale obraz był bardzo płynny i bez smużenia , przełączanie na USB 2.0 lub 1.1 bez różnicy . Pobawiłem się optyką i ekspozycją  kamery  która w streamingu też działa łącznie z opcjami różnych filtrów , czułości  kamery ,opcji z małą ilością luxów itp.   Testowałem w różnych ustawieniach oświetleniu lub jego całkowitym braku i efekt był bardzo podobny kamera widziała tylko światło diody i do tego płynnie za wyjątkiem rejestrowania obrazu z małą ilością lux czy włączoną kompensacją światła  . Kodek jaki użyłem to standardowy sterownik sony do streamingu USB . Czyli program ściśle odwołuje się do sterownika przesyłu obrazu z kamery i ilość klatek wynika ze sterownika  i konstrukcji kamery w przypadku tej  kamery jest to PAL więc 25 klatek,  w przesyle kamerek internetowych mogą to być kodeki NTSC lub inne wiec można uzyskać pewnie 30 lub więcej klatek ale nie klatki tu są najważniejsze a czułość matrycy jakość jej “obiektywu”  i sterownik  . Z moich testów z użyciem Cam2pan wynika że działa to jak filmowanie czy  fotografowanie w słabym świetle. Jedne sprzęty sobie z tym radzą inne nie i zaczynają klatkować lub smużyć. Czyli proste jakość rejestrowania obrazu ekspozycja czy czułość musi być ustawiona na kamerze lub sterowniku dla uzyskania największej płynności obrazu a nie jego jakości , zwiększanie rozdzielczość powyżej standardowej Cam2pan na wolnych kompach i słabych kamerkach  może pogorszyć płynność i  dodatkowo obciążyć procesor  kamera którą się posłużyłem nie miała tych przypadłości . Wynika to z fotografiki czy filmowania w słabym świetle jak ustawimy niskie ISO np. 50 przy słabym świetle  i chcemy uzyskać ładne zdjęcie czy film obraz zaczyna smużyć , zwalniać lub staje się czarny . Wystarczy przestawić ekspozycję , czas a  ISO na 400 - 800 np. i obraz staje się płynny ale zaśnieżony i ziarnisty  co w naszym przypadku nam nie przeszkadza bo i tak kamera ma obserwować tylko mały jasny punkcik , a na jakości obrazu nam nie zależy . Proste  , matryce światłoczułe to nie ludzkie oko i potrzebują odpowiedniej ilości światła   żeby  rejestrować płynny przyzwoity obraz , wyjątek , kamery które potrafią filmować przy 0 LUX.   To tyle co do moich eksperymentów . Jeśli chodzi o użytkowanie tego “systemu” to powiem tak , wszystko super udało mi się zrobić że obraz nie drgał przy minimalnych ruchach głową no i mogłem się rozglądaćwszystko cacy ale jeden problem powstał , cholernie zaczął  mnie boleć kark a w końcu głowa . Latałem z tym może godzinę i byłem cholernie zmęczony ( wiem wiem realizm lotu  :004:) . Do tego jeszcze jedna sprawa nawet przy minimalnych ruchach głową moje oczy podświadomie podążały  za obrys monitora , nie umiem tego opisać ale dziwne to wrażenie które u innych może nie występować . Do tego nie bardzo mogłem się skoncentrować na obsłudze samolotu pomimo tego że lewą rękę miałem wolną . Jak dla mnie to zostaję przy starodawnej technice czyli mysz w lewej ręce i hat na joyu . Nie wiem czy oryginalny TiR też tak działa ale podejrzewam że tak i stwierdzam że na razie zakup kamerki internetowej sobie odpuszczam ( używanie DV to zbytek do tego celu i służyła tylko do testów  ) A cha i jeszcze  jedno zamiast  diody użyłem też w moim eksperymencie takich rurek  takzwanych świetlików wędkarskich łamie się to to i zachodzi reakcja w środku i rureczka świeci niektóre nawet kilka miesięcy , kamera którą posłużyłem się do testów widziała ten świetlik tak samo jak LED”a . Najgorzej sprawdzał się pilot od TV kamera odbierała to światło IR i  intensywnie było je widać na podglądzie programu ale program gubił czasem punkt  .  Tak samu użyłem kawałek taśmy odblaskowej ( przylepiona na czas eksperymentu do czoła )  ale kiepsko się sprawdzała .To tyle co do moich wrażeń jak ktoś się przyzwyczai może to być świetne ułatwienie no i moja baba jak to wszystko zobaczyła to nie mogła pojąć jak to może działać , no ale one tak mają ...   :002:

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #171 dnia: Marca 03, 2007, 18:13:52 »
Polecam jednak zakup TrackIR, nie ma bólu karku nawet po 3 godzinach zabawy (naprawdę!). Jest tak skonfigurowany, że działa super, a próbowałem z kamerkami wyczyniać cuda..

« Odpowiedź #172 dnia: Marca 03, 2007, 18:53:12 »
Tylko że nie każdego stać na zakup Tracka
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Pastor-Bombson

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: Marca 03, 2007, 19:16:00 »
No cena oryginalnego TiR”a jest w dalszym ciągu “trochę” zaporowa ze względu na monopol producenta i być może prawo patentowe czy coś , ja moje testy z Cam2pan robiłem po to żeby się przekonać do tego sposobu rozglądania się , pomysł jest prosty i  rewolucyjny zarazem , nie powiem , ale wymagający przyzwyczajenia i wzmocnienia karku ( może masażystka na tylnym fotelu  :020:) . Tylko właśnie skąd ta cena !!! . Chińczycy żadnych podrób nie robią ani nic , a sama konstrukcja  tego urządzenia jest  pewnie prosta a jej optyka pewnie nie odbiega od możliwości innych sprzętów (kamer) a  cały bajer tkwi w dedykowanym oprogramowaniu samej kamery i sterowników .  Cóż ja z substytutu TiR w postaci Cam2pan jestem niezbyt  zadowolony  a kwestię oryginału musze przemyśleć , i żeby nie było nie jestem  wrogiem takich rozwiązań a może trochę konserwatystą , chętnie bym to przetestował w realu przed zakupem  ale nie znam nikogo z moich znajomych co grają w simy na tym urządzeniu i mógł bym to pożyczyć , a nie chcę ryzykować nie małej kasy  żeby czasami odczuwać dyskomfort   po dłuższej grze . Zresztą tak popatrzyłem na wątki ludzi i wielu którzy tu prowadzili eksperymenty z różnym oprogramowaniem zastępczym , kamerkami i diodami  kupili w końcu oryginała ,
może coś w tym jest ...   :011:   

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #174 dnia: Marca 03, 2007, 20:36:02 »
Tir ma prawdopodobnie profilowany czujnik ccd (albo i gorszy) oraz dopracowaną do tego specjalna elektronikę, niby nic specjalnego ale...
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: Marca 03, 2007, 22:00:48 »
Ciekawe dlaczego nie ma konkurencji dla TIRa. Czyżby zbyt mały rynek (symulotników), żeby był sens walczyć o zyski?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #176 dnia: Marca 03, 2007, 22:42:39 »
Mały rynek to raz, patenty być może dwa (w Stanach patentują wszystko co się da jak leci). No i jeszcze ważny jest support ze strony producentów oprogramowania (znaczy gier).

Jedyna nadzieja w Chińczykach.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #177 dnia: Marca 04, 2007, 00:37:00 »
Cena TrackIr jest porażająca, nawet dla mnie, a zarabiam naprawdę dużą kasę, a nie lubię wydawać więcej niż trzeba, ale ponieważ mam już trochę latek i próbowałem naprawdę wszystkiego zanim kuopiłem TrackIra, dlaej twierdzę, że warto. Pamiętajcie, że jednak zdrowie ma się jedno i jeżeli przy używaniu cam2pan boli kark, to pomyślcie o kupnie TrackIRa - nie jestem broń Boże pracownikiem Naturalpoint, ale naprawdę nie boli kark i wiem co mówię. Mimo horrendalnej ceny, jest chyba wart tych pieniędzy. Jeżeli jest ktoś z Zielonej Góry lub okolic, zapraszam do testów.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #178 dnia: Marca 05, 2007, 09:15:23 »
Hello!

Z tym karkiem i Cam2Pan to bym nie przesadzał... Trochę luzu, profilowanie krzywej reakcji (co za nazwa!) i po sprawie. Zresztą Cam2Pan i TrackIR działają w podobny sposób, ruchy głowy są podobne. Ja nie mam problemów z karkiem po paru godzinach latania, pomimo swojego zaangażowanego wieku :-)

Sorbifer.

PS: U mnie dioda IR jest zamontowana na patyku na obejmie słuchawek, tak więc wystaje z "obrysu" głowy o ładnych parę centymetrów, przez co jest bliżej kamery a ruchy głowy nie muszą być ekstremalnie duże. Takie małe usprwnienie....

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #179 dnia: Marca 05, 2007, 19:29:47 »
. Jeżeli jest ktoś z Zielonej Góry lub okolic, zapraszam do testów.
Ty mów mi kiedy engejdżment zrobimy  :003:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg