Autor Wątek: F-14B Upgraded  (Przeczytany 2155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: F-14B Upgraded
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 30, 2026, 07:25:55 »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 16, 2026, 19:10:48 »
Dwie ciekawostki. Już dziś ogłoszono, że model wyjdzie w patchu 22.07, więc ostatnia chwila na pre order. Po drugie jest na Steam i wychodzi on dużo korzystniej niż za dolce w przedsprzedaży - 179zł (dodatki zakupione na Steam przypomnę działają na wersji poza Steam): https://store.steampowered.com/app/4907940/DCS_F14BU_by_Heatblur_Simulations/.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 17, 2026, 03:42:32 »
10zł różnicy to jest dużo korzystniej? Ciekawy tok myślenia. Tym bardziej że A/B kosztuje dodatkowe 287,99zł.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 17, 2026, 07:37:47 »
10zł różnicy to jest dużo korzystniej? Ciekawy tok myślenia. Tym bardziej że A/B kosztuje dodatkowe 287,99zł.

Mi wyszło za B(u) jak kupowałem 205zł, na co złożył się wtedy kurs + przewalutowanie z karty. Teraz faktycznie, sprawdziłem, dolar spadł, więc pewnie byłoby około 190-195 w zależności od Banku. To może w takim razie nie dużo, ale zawsze coś ;).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 17, 2026, 11:12:53 »
Jednakowoż brak możliwości zakupu tylko B(U) bez płacenia za A/B (jeśli nowy klient akurat ma taką chęć) - tego w żaden prokonsumencki sposób obronić się nie da.
Och, a nawet miałem lekką chęć dodać go do portfela zakupowego obok Apache, F-16, Ka-50 i A-10C. AIM-54 są fajne :p 
No ale póki co to lepiej poczekać. Wersja A mnie nie interesuje, a sam Tomcat nie ma tego uroku co F-16 by płacić za niego tak dużo jako pack.

« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 18, 2026, 14:47:40 »
Nie ma tego uroku, a dwa jego legenda zbudowana jest na kinie i Top Gunie nie mając za bardzo poparcia w rzeczywistości. Samolot ciężki, skomplikowany, mający opinię trudnego w lądowaniach na lotniskowcu i nie za wybitnie manewrowy. Czytając biografię Boyda pamiętam, że mocno krytykował ten samolot. Zresztą podstawowy jak dla mnie argument przeciw to, że jedynym krajem któremu udało się go wcisnąć był Iran. Nie świadczy to najlepiej o możliwościach ;) .
Ja co prawda kupiłem wersję pierwszą, ale głównie by poćwiczyć starty i lądowania z lotniskowców i przekonać się czy odczuję różnicę w stosunku do Horneta, więc kupowanie tej wersji kompletnie mnie nie nęci, a w tej cenie to wręcz odrzuca.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 18, 2026, 15:09:40 »
i nie za wybitnie manewrowy

No nie, tu akurat Tomcat był zawsze manewrowym samolotem na niskich prędkościach. Jak na swoje lata to była czołówka amerykańskiego lotnictwa tamtych czasów. Wykręcał Phantoma, trzymał poziom z F-15C (chociaż tutaj był lepszy stosunek ciągu do masy), mógł podejmować walkę z innymi myśliwcami na dobrym poziomie.

https://www.twz.com/27889/confessions-of-a-navy-f-14-fleet-pilot-turned-f-5-aggressor

Przy lądowaniu za to była to stabilna maszyna i dobrze sobie też radząca (skrzydła, sloty):

https://www.usni.org/magazines/proceedings/1976/october/pictorial-f-14-tomcat

Pamiętam też, że Dan Pedersen w książce Top Gun bardzo sobie go chwalił.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 18, 2026, 15:33:28 »
Nie no, porównywanie z Phantomem, a więć kolejną tylko starszą cegłą kompletnie nie ma sensu. To raczej źle by świadczyło o kolejnych generacjach gdyby nie mogły wymanewrować F4. DLa mnie wzorcem pokazującym jak mało manewrowy był Phantom, albo też jak bardzo manewrowym samolotem był/jest Viper są materiały promocyjne tego ostatniego, to po prostu deklasacja.
Co do Orzełka to też się nie zgodzę. Trudność lądowania na lotniskowcu potwierdza wiele źródeł i opinii pilotów nim latających, więc tu nie bardzo jest co dyskutować. A co do Pedersena to głównym powodem zachwytu było to iż ma działko, przypominam Pedersen nim nie latał i według niego rozwój Horneta jest bez sensu, bo możnaby mieć Tomcata ?!?!?
Więc oczywiście można rzeczywistość zaczarowywać, ale wszystkie pojedyncze elementy i opinie nie wskazują by była to wybitna maszyna, był to postęp, ale nie taki kamień milowy jak powstanie Vipera.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 18, 2026, 16:39:38 »
Boyd to kontrowersyjna postać, jego teorii w 100% nie spełniał żaden samolot, nawet F-16A. Czas zweryfikował "not a pound for air to ground", czy przydatność na polu bitwy lekkiego myśliwca pozbawionego radaru.

Na wynik eksportowy każdego samolotu w pierwszej kolejności mają wpływ czynniki polityczne i koszty, a nie same możliwości maszyny. :)

Tomcat to samolot na miarę swoich czasów. Widać skok generacyjny względem starszego F-4 a nawet rówieśników jak Mirage F1. Z drugiej strony przesiadka do F-16 czy Horneta to kolejny skok generacyjny. Zwłaszcza w wersjach wymodelowanych w DCS.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 18, 2026, 18:30:13 »
Pełna zgoda, ewolucja, nie rewolucja. Ale fakt faktem, że Top Gun pomógł stworzyć legendę Tomcata :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 18, 2026, 23:49:04 »
...

No nie. F-14A, B, D była zwrotniejszy niż F-15C. Czytałeś link który zamieściłem? W walkach na niskich prędkościach wchodził na 4 litery 15, dopiero jak 15 roziąciągała walkę dzięki wiekszemu stosunkowi mocy do masy uzyskiwała przewagę. Generalnie czternastka była bardziej manewrowa w bezpośrednim dogu. Ward Carroll, RiO 14 i autor wielu książek o Navy i F-14 wielokrotnie mówił w wywiadach, że: The Tomcat was a great one-circle fighter i właśnie chwalił go za mega zwrotność na pierwszym okręgu. 15 była w stanie dłużej wytrzymać ew. manewr, natomiast to 14 pierwsza zazwyczaj namierzała 15 dzięki tzw. "out-point" = szybsze skierowanie nosa na cel (F-14). Tym samym szybciej pilot 14 wraz z RiO mogli oddać celny strzał, który w tym wypadku mógł kończyć żywot przeciwnika. Nie bez kozery zresztą 14 reklamowano tą fotką, ale właśnie też wtedy 14 wykonała ciaśniejszy manewr.

Oczywiście do 16 za to nie ma co porównywać, w bezpośrednim dogu 14 przegrywa. Inna klasa i inne przeznaczenie, 16 jednak w BVR nawet by nie podeszła do Tamcata w tamtych czasach (lata 80) chociaż w necie można też znaleźć taki wykres:

Jak zakładam, dotyczy to tego pierwszego zwrotu "out-point", potem 14 traci zbyt dużo energii. Tu możesz poczytać o tym wykresie: https://www.reddit.com/r/hoggit/comments/avuh86/a_chart_showing_at_what_speed_and_at_which_turn/.

W DCS 14 w dogach radzi sobie bardzo dobrze, a model to HB, akurat pod względem wierności im mogę spokojnie zaufać.

www.yoyosims.pl