Autor Wątek: IL-2 Korea VR  (Przeczytany 434 razy)

1 Użytkownik i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
IL-2 Korea VR
« dnia: Czerwca 25, 2026, 21:54:17 »
Pierwsze wrażenia - całkiem pozytywne, nastawiałem się na większy shrot, a tu w sumie miłe zaskoczenie, chociaż czuć, że to beta po prostu. Dodam, że latam tylko w VR.

Kabiny wyglądają cudnie, tu mucha nie siada.

Problemem jest World scale w VR i działanie IPD, które nie działa. Robię od -30 do +30 i żadnej różnicy. Są zbyt małe w VR. Funkcja jest ale nie funkcjonuje.
Musiałem podnieść grafikę ziemi do x4, bo na default straszny blurr. Nisko ładuje się nieco ukształtowanie sporadycznie, ale generalnie nie ma żadnego dramatu.

Jest dość spory problem z oświetleniem nocą w VR, renderuje się tylko na jedno oko, i powstają takie cuda ze światłami, co wygląda b.źle:

Optymalizacja - u mnie wszystko cacy. Działa w sumie tak jak poprzedni iłek, stałe 72 klatki (fakt, na razie tylko Free flight bez 100 tysięcy fortec :P), ale nie narzekam.
Dobra, wracam do latania. Aha, jeszcze jedno, miałem ze 4 CTD :P.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: IL-2 Korea VR
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 25, 2026, 23:52:40 »
Na pewno muszą zoptymalizować za to miasta. Tutaj mam 33-50 klatek. Szybki przelot nad ziemią, MSAA=2x czyli tak jak mam w DCS, a Dubaj to to nawet nie jest, w którym mam stałe 72 klatki. Poza miastami (większymi) wszystko śmiga.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2026, 11:40:27 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2026, 20:55:14 »
Zauważyłem, że OpenXR toolkit sporo pomaga z wydajnością (turbo) ale powoduje krasze. Przelot niski nad miastami to porażka, nawet na dość niskich ustawieniach i bez AA. 5070ti

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2026, 23:15:16 »
Zauważyłem, że OpenXR toolkit sporo pomaga z wydajnością (turbo) ale powoduje krasze. Przelot niski nad miastami to porażka, nawet na dość niskich ustawieniach i bez AA. 5070ti

Ja na razie latam z Toolkitem bo po prostu kabiny są zbyt małe, a tam można to podnieść.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2026, 23:18:05 »
Na moim sprzęcie: Raptor Lake i9 13900K, RTX 5090, 64Gb Ram i w goglach VR Meta Quest 3 mam fatalną wydajność podczas niskich przelotów nad lotniskami czy miastami, obraz rwie jak szalony. jestem bardzo zawiedziony wydajnością gry na obecnym etapie. Próbowałem już wszystkich ustawień, faktycznie zejście w dół z detalami pomaga ale nie niweluje w 100% słabej wydajności gry.

No bez jaj. To masz mają kartę i procka. Co prawda Free Flight ale gra u mnie śmiga - stałe FPS z MSAAx2, jedynie nad miastami mam spadki z 72 do 50-33 (Seul) FPS, więc tam teraz nie latam. Ale góry, mniejsze wiochy czy lotniska są ok.
Ogranicz sobie FOV, to nie zawęży ci pola widzenia na Questach:

Ja jeszcze na mnożniku latam 1.2.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2026, 23:29:42 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 27, 2026, 20:53:32 »
Wiem, to nie to samo, ale niektóre z efektów OpenXR Toolkit ma też Reshade VR. Ktoś próbował może czy wtedy IL-2 Korea jest stabilny? W sumie najbardziej mi zależy na opcji wyostrzania (sharpening CAS lub NIS).

PS. Toolkit crashuje jak coś zmienimy w stosunku do poprzedniej rozgrywki. Tzn. jak wybierzemy sobie lotnisko, samolot (pozostanie bez zmian co był w menu) i ustawimy malowanie itp. można lecieć i lecieć. Wystarczy, że lot zakończymy i coś zmienimy - samolot, damy inne lotnisko, inne podwieszenie i potem po paru minutach CTD.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2026, 22:05:33 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 28, 2026, 11:43:33 »
Przeniosłem wątki związane z IL-2 Korea w trybie VT tutaj, by łatwiej było dotrzeć do tych poruszanych spraw dot. VR.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 29, 2026, 21:13:38 »
Tak wygląda tutaj noc w VR. :|

Zero jakichkolwiek efektów świetlnych, odbić na chmurach, światła gwiazd czy księżyca. DCS już 5 lat temu miał o niebo lepsze efekty. Jest też jakiś problem z kolorami, jakby limity RGB. Tak złej nocy chyba nie ma nigdzie, a za miesiąc "full release". Niby jak?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 29, 2026, 21:58:17 »
Może miałeś księżyc w nowiu. ;)

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Dzisiaj o 00:10:10 »
IPD działa ale jakoś inaczej niż w DCSie czy OpenXR toolkit.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Dzisiaj o 07:34:29 »
IPD działa ale jakoś inaczej niż w DCSie czy OpenXR toolkit.

Tak IPD działa ale nie jest to tylko World Scale jak w IL-2 GB czy DCS. Tutaj przesuwa cały obraz dla lewego i prawego oka. W sumie ... tak działać to powinno ale to nie rozwiązuje dla mnie problemu małych kokpitów. Najlepiej u mnie wygląda na poziomie -6, przynajmniej z tych ustawień które są. Problem, że nie da się dokładnie dopasować bo skoki są o 3, a nie o 1. Druga kwestia, że w obecnej sytuacji obraz jest ustawiany inaczej dla lewego i prawego oka i tworzy się przez to efekt zeza i podwójnego widzenia (czym bliżej 30 tym bardziej jest to widoczne). W efekcie mamy problem ze zbieżnością obrazu, co wygląda po prostu źle i jest męczące dla oczu (nie da się z tym latać). Rozwiązano więc sprawę połowicznie. Wczoraj odpaliłem z ciekawości IL-2 GB by tam sprawdzić jak to działa, mam na 0 i wielkość kokpitów jest ok, a działanie IPD (LShift + NumEnter i Num+) działa, że zmienia tylko skalę kokpitów, zbieżność jest cały czas zachowana ok i wygląda to zawsze dobrze.

Co do patach 003, nie zauważyłem jakiejś poprawy wydajności nad miastami :/. Seul jak zawsze jako benchmark dla mnie na niskiej wysokości i dalej tam jest slajdotok. Dodano nowe budynki i elementy, okręty w porcie, może więc, nawet jeśli coś poprawili, to przez to, że dodano więcej rzeczy to znowu obniżyło to FPS. Czyli pod tym względem wiele się nie zmieniło, przynajmniej u mnie.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #11 dnia: Dzisiaj o 12:13:16 »
Też ustawiłem na -6. Ale afekt jest daleki od ideału. Przetestuj VectorXR.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Dzisiaj o 19:22:16 »
Przetestuj VectorXR.

Wiem, broniłem się przed tym, ale trzeba chyba będzie to zainstalować.

www.yoyosims.pl