Autor Wątek: Jak zmajstrowac dodatkowa os do joya ?  (Przeczytany 6519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Jak zmajstrowac dodatkowa os do joya ?
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 06, 2005, 12:26:53 »
Cytat: Bociek
no troche chyba przesadziłeś - czy to znaczy że starsze joye miały 4way bo twórcy nie chciało się zrobić grzybka wychylającego się pod kątem 45*????  :wink: Trochę bez sensu.

w takim razie każdy joy z 4 stonnym grzybkiem można w 10 min przerobic w 8 stronny :566: (mówię cały czas o analogu na gameport)

to chyba nie tak :wink:
W zasadzie... to właśnie tak :D
Wszystko jest rozwiazywane przez sterowniki jeżeli dostaną sygnał z 2 przełaczników jednoczesnie, to dają rozwiązanie takie jakby między nimi był 3'ci. Problem w tym, że np ten Magnum nie może dać ci jednocześnie sygnału z 2 przełaczników bez majstrowania w joy'u, podobnie reszta joy'ów analogowych. 8 kierunkowy hat musi mieć możliwość wysyłania 2 razy więcej "danych" niż 4 kierunkowy, a w wypadku analoga to po prostu jest dość trudne (a wręcz nie możliwe jeżeli nadal chcemy do tego jeszcze mieć 3 osie i 4 przyciski).

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 06, 2005, 13:31:03 »
Chcę mieć tam po prostu 2 osie i 8 way hat. Jeśli wiesz jak to zmodyfikowac to w proszę o wskazówki (zostając przy analogu). Przepustnica magnum to dziadostwo.
Przepustnice sobie zmajstruje pod USB

...i dzięki za natchmiatowy full servis :shock: . Widze że można na kolegę liczyć.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 06, 2005, 13:39:13 »
No właśnie bez własnych sterów chyba nie da rady zrobić 8 kierunkowego hata w analogu, przy cyfrowym jest to o ile dobrze pamiętam domyśle... ale przy analogu nie i trzeba samemu programy pisać - jak? w tej chwili nie mam pojęcia.

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 11, 2005, 19:46:24 »
Ok. Drążę temat.

Mam ten analog Magnum na gameport. Teraz dobudowałem oddzielna przepustnicę na powiedzmy 3 osie (analog). Oczywiście nie podłączę jej do drugiego gameportu bo tym samym przekroczę ilość dopuszczalnych osi (tutaj 3 osie + 4 przyciski, w magnumie 3 osie + 4 przyciski) oczywiście że nie będzie to działać.

Ale gdybym podłączył ją przez przejściówkę gameport-usb juz do portu USB? :566:
Czy wyszłoby to na to samo czy też działałoby poprawnie - nie ukrywam że byłby to drogi eksperyment, bo taki kabelek z przejściówka kosztuje ok 80 zł.

pozdrawiam

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 11, 2005, 20:08:18 »
Limit 4 osie+ 4 przyciski jest na jeden game port, jeżeli masz drugi, to kontroler podłączony do niego będzie widniał jako drugi joystick.

Podłaczanie przez przejściówkę Midi-USB może spowowodwać, że nie bedą ci oba kontrolery działać, lub będzie tylko jeden - zwykle sa własnie takie problemy.

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 11, 2005, 21:05:27 »
Cytat: Sundowner
Limit 4 osie+ 4 przyciski jest na jeden game port, jeżeli masz drugi, to kontroler podłączony do niego będzie widniał jako drugi joystick.

..widniał będzie, ale czy będzie prawidłowo działał? Nie będzie spadku napięcia, drgania osi?

Odp: Jak zmajstrowac dodatkowa os do joya ?
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 31, 2010, 00:38:31 »
Witam wszystkich, odświeżę lekko temat gdyż mam pewien problem, potrzebuję zbudować osobną przepustnicę pod port usb i poszukuję schematu do najprostszej, jedno "wajchowej", czystej, bez żadnych przycisków, przepustnicy. Spotkał się ktoś może z czymś takim? Byłbym bardzo wdzięczny za naprowadzenie mnie na jakiś trop :)

Pozdrawiam Rath

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 31, 2010, 07:22:30 »
Musisz rozwinąć o co Tobie dokładnie chodzi, czy potrzebujesz schematu - planów rozwiązania mechanicznego ? Czy może schematu jak to podłączyć ?

Co do rozwiązania mechanicznego to takich jest sporo, zależy co chce się osiągnąć i jakie się ma wymagania. Co do podłączenia, to albo do kontrolera z Joysticka, lub kontrolera uniwersalnego, jak M'joy16.

« Odpowiedź #23 dnia: Maja 31, 2010, 10:54:01 »
Chodzi mi tylko i wyłącznie o schemat połączeń elektronicznych potencjometru z pinami usb, ewentualnie pomiędzy jakieś elementy jeśli są potrzebne :) chodzi tutaj nie o całego dżoja, bo takowego już posiadam, tylko o samą przepustnice, podłączaną osobno na usb.

Pozdrawiam
Rath

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 31, 2010, 11:04:48 »
Tak się nie da.

Potrzebujesz jakiś przetwornik. USB jest magistralą całkowicie cyfrową, przez to potrzebujesz coś co przetłumaczy analogowy sygnał z potencjometru na cyfrowy - potrzebujesz do tego albo elektronikę innego Joysticka, albo kontroler taki jak M'Joy16, albo być może (nie sprawdzałem tego rozwiązania) przejściówka Gameport-USB.

« Odpowiedź #25 dnia: Maja 31, 2010, 11:13:33 »
I właśnie o schemat tej elektroniki pośredniej mi chodzi, zmontowanie i zaprogramowanie tego to nie będzie problem, chodzi mi tylko o połączenia, elementy, no dokładny schemat... Może to być nawet schemat jakiejś oryginalnej przepustnicy pod USB a ja sobie go lekko przerobie pod swoje wymagania. Niestety sporo się naszukałem i nie mogę nigdzie czegoś takiego dorwać :/

« Odpowiedź #26 dnia: Maja 31, 2010, 11:15:21 »
Zrób tak jak radzi Sundowner.Zamontuj tylko część MJoya na płytce uniwersalnej,praktycznie kilka elementów i to wszystko.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset

« Odpowiedź #28 dnia: Maja 31, 2010, 12:11:11 »
Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi :) Jak tylko uporam się z tym to zamieszczę jakieś zdjęcie i wrażenia co z tego wyszło :)
Pozdrawiam Rath

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 03, 2010, 18:22:53 »
być może (nie sprawdzałem tego rozwiązania) przejściówka Gameport-USB.
To tak nie działa. Taka najprostsza przejściówka, to tylko przekierowanie kabelkiem sygnału cyfrowego z pinu x na gameporcie na pin y na USB. Sygnał jest generowany przez elektronikę joya.
Droższe przejściówki (chyba +100zł) przetwarzają sygnały analogowe na cyfrowe.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11