Używam Nview Config wersja 37e i Nvtomouse ver 0.9. FSX nie wymaga żadnych dodatkowych plików, jest w nim do ustawienia opcja, po której włączeniu możemy rozglądać się za pomocą myszy (domyślnie jest to kombinacja klawiszy "SHIFT + O", jeśli chcemy włączyć tę opcję na stałe (toggle), albo spacja, jeśli chcemy rozglądać się tylko w czasie, kiedy klawisz jest wciśnięty). Wygląda to tak, że odpalam Nview to mouse i on chodzi sobie w tle w czasie, kiedy gram w FSX. Na jednym z klawiszy joya mam zmapowany skrót, który uruchamia mi rozglądanie myszą w grze, na drugim klawiszu jest kombinacja, która uaktywnia emulację myszy w nview to mouse (powoduje ona, że UR Gear przejmuje kontrolę nad kursorem myszki) i w ten sposób rozglądam się głową. Korzystam z tego sposobu, gdyż sam Nview nie współpracuje bezpośrednio z FSX tak, jak robi to w Lockonie, gdzie udaje Track IR, natomiast przypisanie osi UR Gear bezpośrednio pod kontrolę widoku w FSX daje marne efekty, ze względu na bardzo nieliniową pracę Geara, który nawet po ustawieniu niskiej czułości okrutnie przeskakuje przy patrzeniu w prawo, dodatkowym minusem takiego zmniejszenia czułości jest to, że widok zaczyna "pływać" z dużym opóźnieniem w stosunku do ruchów głową. Nview Config umożliwia dokładniejszą regulację charakterystyki pracy urządzenia, i przy odpowiednim, wypracowanym na drodze prób i błędów ustawieniu umożliwia znacznie wygodniejsze rozglądanie się, ze znaczną redukcją nieciągłości i drgania widoku. Jeśli akurat potrzebuję kursora myszki (klikalny kokpit w FSX) to sprawę załatwia jeden klawisz, którym tymczasowo wyłączam emulację myszy przez UR Gear. Ostatnio z dużym powodzeniem zacząłem też korzystać z hata na przepustnicy x45, który umożliwia całkiem wygodną pracę w trybie emulacji myszy, dzięki temu w trakcie lotu prawie nie muszę odrywać rąk od Hotas, co jest bardzo wygodne.
Co do konkretnych ustawień Nview Config, to jeśli jesteś zainteresowany mogę później zrobić screena, bo teraz nie mam dostępu do kompa, jednak sugerowałbym doświadczalne wypracowanie własnych ustawień, bo UR Gear to dość kapryśne urządzenie, które wymaga wiele cierpliwości, żeby zmusić go do takiej pracy, jaka nam odpowiada i to co sprawdza się u jednych, nie musi działać u innych. W wątku na jego temat były kiedyś podawane trzy rodzaje ustawień, które miały redukować nieliniowość pracy, jednak u mnie się nie sprawdziły, musiałem wypracować własne, co ciekawe, inne są dla Lockona, inne sprawdzają się w FSX, jakość pracy Geara bardzo zależy od odpowiedniej kalibracji w Windows, oraz od płynności działania samej gry, im więcej mamy FPS, tym bardziej komfortowo możemy się za pomocą Geara rozglądać, po wymianie kompa zauważyłem dużą poprawę pracy. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania pisz, postaram się pomóc jeśli będę znał rozwiązanie.