Chyba się nie zrozumieliśmy. Chodzi mi o istotne różnice takie jak: rodzaj podłączenia joy'a, czy posiada force feedback, czy posiada systemy sterowania statecznikiem pionowym np skrętność w trzech osiach, i przedewszysktim jakość i czas przez jaki joy może poprawnie pracowac. A nie ilość guziczków "fire" czy wygląd, te rzeczy interesują mnie najmniej, gdyż nie mam pojęcia o joy'ach. Może gdybym bardziej się na tym znał nie zadawał bym takich pytań. Musicie mi wybaczyć, jestem początkującym graczem.
Oba joye posiadają:
- 3 osie + przepustnice
- identyczny układ centrujący (przez co identyczny opór)
- są podłączane przez USB
- posiadają takie same "rozbieralne" potencjometry z ograniczonymi już zakresami ruchu.
- nie posiadają systemu Force Feedback.
Różnice:
- Gold ma bardziej masywną podstawę i posiada obciążenie o większej masie, przez co w "stanie wolnym" jest stabilniejszy (ja EVO musiałem przykleić do biurka taśmą dwustronnie klejącą)
- Evo posiada gumo-pochodną powierzchnię przeciwpoślizgową jednakże konstrukcja obu wajch jest tak zaprojektowana, że ręka nie ma możliwości ślizgania się
- Evo posiada lepiej zaprojektowany przełącznik HAT w dodatku pokryty tym materiałem gumo-pochodnym przez co jest jeszcze wygodniejszy od typowego Cyborgowego
- Gold posiada wajchę przepustnicy z boku i można ja ustawić po dowolnej stronie (lewo/prawo) lecz ma mniejsza precyzje od tej z Evo
- Evo do regulacji wykorzystuje śruby z dużymi teksturowanymi główkami - w Gold są to śruby z małymi główkami, które odkręca się heksagonalnym śrubokrętem (dostajemy go razem z joyem), również śruby trzymające do kupy cały joystick sa typowymi krzyżakami, a nie jakimiś wymyślnymi jak w Gold i innych Cyborgach.
- Evo posiada "niełamliwy" spust, w Gold po jakimś czasie spust pęka (potrzeba na to około roku intensywnego użytkowania)
- "Mechanika" joya jest zdecydowanie dokładniejsza w Evo, przypomina trochę ta z Logitecha, ale potencjometry można łatwo wymieniać (są przykręcone śrubami - w Gold są mocowane na zatrzaski)