Autor Wątek: rakiety SARH => 'trzymanie' locka  (Przeczytany 4189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
rakiety SARH => 'trzymanie' locka
« Odpowiedź #15 dnia: Września 30, 2004, 21:05:42 »
Cytat: kaa
Cytat: Sundowner
znalazłem szkice HUD'a z F-15A/C w trybie A-A na średnie dystanse (używane przy rakietach Sparrow).....

dobra to SARH mamy z głowy, a co z ARH (np. AMRAAM)? jak to jest w tym F-15? skąd pilot wie, kiedy pocisk przeszedł w tryb aktywny (i.e. włączył własny radar i zaczął samodzielnie śledzić cel)?
Prawdopodobnie pozostaje tak samo, ale książka została napisana jeszcze w czasie gdy te informacje były tajne - ledwo kilka lat po wprowadzeniu AMRAAM'a do służby...

W zasadzie AIM-120 został tak skonstruowany, by mógł być odpalany z tych samych nosicieli co AIM-7, nawet bez modyfikowania ich awioniki, samoloty F-15C zostały pod nie zmodyfikowane tylko poprzez dodanie łącza danych do komunikacji z pociskiem, więc myślę, że nic więcej się nie zmieniło.

Z tego co wiem, taktyka walki powietrznej stosowana przez amerykanów polega na odpaleniu pocisków BVR i nie poprawiania tego, po tym przechodzi się do walki na krótki dystans z użyciem rakiet małego zasięgu i działek. Więc, najpierw prujemy rakietami, a potem patrzymy z bliska co pozostało :D

kaa

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Września 30, 2004, 21:35:27 »
oj Szpaku.... 'przyciąłeś jak dzik w sosenkę' jak to powiadają niektórzy... :P

...już jest po 'Fire', a pytam się kiedy można ten pocisk 'Forget'.

« Odpowiedź #17 dnia: Września 30, 2004, 23:21:49 »
Cytat: kaa
 ...już jest po 'Fire', a pytam się kiedy można ten pocisk 'Forget'.

Czytałem gdzieś, że dla AIM120, R77 jest to 3 do 8 sekund po "Fire".
Źródło było rosyjskojęzyczne, z lat 90 - 95. Wydaje się jednak, że współczesne rozwiązania/wersje mają ten czas zbliżony do 1 sek.
I jeszcze o AIM-7, w pierwszym okresie ich używania (Wietnam), nie było niebezpieczeństwa "zalockowania" się radarem na Phantoma "prowadzącego" odpalonego Sparrowa.
Ale już nad Syrtą (Libia), niektóre Migi23 miały, podobno, R27 w wersji naprowadzanej radarowo. W związku z tym farmerzy brali pod uwagę ryzyko zwiększonego "promieniowania"
własnych maszyn i podobno starali się załatwiać sprawy szybko - wg ekspertów Jane's.
Leszek

swier

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Października 01, 2004, 11:02:23 »
heheh cieszę się bo widzę że nie tylko ja się gubię w mechanizmach działania tych geratów  :D

czyli co? jak rozumiem jak już puszcze SARHa, potrzymam locka żeby radiowo go nakierować w rejon celu, to skoro rakieta odbiera sygnał radarowy po prostu odbity od celu (bez konieczności locka), to własciwie locka mozna zerwać, bo cel będzie oświetlony tak czy inaczej jak przejdę w fazę wyszukiwania. gorzej jak zalockuję nastepny cel bo wtedy mój radar puszcza wąziutką wiązkę na cel zalockowany i nie oświetla już całego stożka przeszukiwania. dobrze gadam?  :)

czyli jednak można zerwać locka uzywając SARHów zanim rakieta trafi w cel, a nawet nalezy

ja to postrzegam na razie tak że IR to fire&forget, ARH to fire&prawie_forget a SARH - fire&kombinuj  :D

zaznaczam że mówię o ruskich sprzętach bo kompletnie się na farmerskich nie znam

nie wiem czy zapercepowaliście ważną zmianę dotyczącą odpalania rakiet w patchu 1.02 => mozna teraz odpalić rakietę nawet jak nie ma autoryzacji (PR tudzież LA) - bardzo się przydaje w niektórych sytuacjach. wczesniej za chiny przed autoryzacją odpalenia nie można było ich puścić

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #19 dnia: Października 01, 2004, 11:19:07 »
Cytat: swier
heheh cieszę się bo widzę że nie tylko ja się gubię w mechanizmach działania tych geratów  :D

czyli co? jak rozumiem jak już puszcze SARHa, potrzymam locka żeby radiowo go nakierować w rejon celu, to skoro rakieta odbiera sygnał radarowy po prostu odbity od celu (bez konieczności locka), to własciwie locka mozna zerwać, bo cel będzie oświetlony tak czy inaczej jak przejdę w fazę wyszukiwania.
Nie zupełnie, rakieta potrzebuje silnego sygnału żeby wiedzieć w który cel ma się kierować, jeżeli nagle zacznie odbierać zamiast jednego silnego sygnału - kilka słabych, po prostu poleci po prostej aż skończy się paliwo, a w tedy ulegnie samodestrukcji.

Chyba zainstaluje znowu Locka i sprawdze jak tam dokładnie jest :D ale to wtedy będziesz miał moje nerwy na sumieniu, bo mam zaledwie 256mega ramu, więc trochę ich stracę czekajać aż się misje załadują:)

swier

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Października 01, 2004, 12:02:28 »
hmmm
qrka nie jest to jednoznacznie określone nigdzie (a tez troche szukałem) że dla rakiety SARH konieczne jest trzymanie locka przez cały czas trwania lotu rakiety

:?

ja się ostatnio bawię lockiem i fsem bo lubie jak w samolocie jest cos do obsługiwania oprócz sterów i działek   :wink:

i jakoś w locku trzeba bardziej uważać bo koreczek czeka za zakrętem, i nie wystarcza nawyk z fb puszczenia wajchy do pozycji pionowej  :wink:

a do tego lądowanie na kuźniecowie wymaga troszku uwagi, a nawigacja w su25 z ustawieniami fr jest niezłą zabawą ... i jest fun  8)   :P

kaa

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Października 01, 2004, 12:49:37 »
lądowanie banał :mrgreen: nawigacji nie próbowałem, ale pewnie jest fajnie.

wracając do SARH cel 'oświetlony' dla rakiety jest wtedy, gdy radar pracuje w trybie śledzenia/wskazywania celu i jest kompatybilny z danym pociskiem - dlatego cel oświetlony jakimś innym typem radaru lub tylko 'muśnięty' w trybie poszukiwania nie zastanie raczej trafiony - Sun ma rację, potrzebny jest bardzo silny sygnał (z bliskiej odległości można samym radarem zabić człowieka).

« Odpowiedź #22 dnia: Października 01, 2004, 17:49:19 »
Cytat: swier
hmmm
qrka nie jest to jednoznacznie określone nigdzie (a tez troche szukałem) że dla rakiety SARH konieczne jest trzymanie locka przez cały czas trwania lotu rakiety
 :?
 :P

SARH i ARH to tylko próba "klasyfikacji" różnych typów rakiet ze względu na sposób naprowadzania. Wiadomo, że są realizowane kilkoma sposobami jednocześnie np bezwładnościowo i IR lub bezwładnościowo i radarowo. Wszystko zależy od konkretnego typu rakietki, jej wesji i jest opisane w "instrukcji obsługi" czyli procedurkach opisanych przez producenta.
Pilotom chodzi głównie o "komfort" prowadzenia walki, identyfikację, o taktykę : sposób podejścia do przeciwnika/przeciwników, odległość skutecznego odpalenia itp. w zależności od rodzaju zadania i posiadanego uzbrojenia.
AIM-7/R27R wybierzesz gdy naprowadzają Cię na pojedynczy cel. Inaczej jest "w tłumie" - tu lepsza by była kombinacja AIM-120(R77) - z daleka + R73 (lub SIDEWINDER z głowicą "dookólną") - z bliższej odległośći, w trybie "HELMET". Celowo pomieszałem typami rakiet: R73, SIDEWINDER (wersji nie pamiętam, L chyba) to rakiety do walki manewrowej na niewielkich dystansach, bardzo zwrotne, o dużym "kącie widzenia" układu naprowadzającego.
Pojęcie "zalokowania" celu to lata 70 i 80.  Współcześnie można mówić o walce z kilkoma przeciwnikami jednocześnie: czy pilot jest w stanie zrobić to sam , czy też komputer będzie lepszy. O "inteligentnych" rakietkach, identyfikujących cel "w locie" na podstawie "bazy danych" wprowadzonej do kompa pokładowego tejże rakietki. Niestety są to najnowsze technologie, skąpo opisane i raczej w sferze "wiedzy tajemnej".
Leszek