Z kolei ten cytat znowu miesza
nic nie miesza - przeczytaj uważnie oba. a zatem wersja ostateczna: zarówno ARH jak i SARH większą część drogi do celu pokonują kierując się inercyjnym układem sterowania i/lub wspomagane informacjami z samolotu. różnice są w ostatniej fazie lotu: ARH włączają własny radar, wyszukują cel, śledzą go i naprowadzają się na niego, natomiast SARH nie posiadają pełnego radaru a tylko coś w rodzaju odbiornika fal - kierują się na cel jeśli ten 'oświetlony' jest przez własny (lub inny?*) samolot i 'odbija' fale radarowe.
jeszcze raz: ARH wysyłają 'impulsy' , a SARH nie (korzystają z impulsów wysyłanych przez samolot-matkę).... żeby był komplet: IR korzystają z impulsów, które cel wysyła 'sam z siebie' czyli z czystej chęci spotkania się z Ponurym

.
* przyszło mi do głowy, że podobnie działa AGM-114 Hellfire (wersja naprowadzana laserem) - w trybie LOAL (Lock-On-After-Launch) leci sobie najpierw 'bezmyślnie' w kierunku, w którym został odpalony, po czym kieruje się na cel oświetlony laserem, niekoniecznie przez własnego nosiciela (vide Apache + Kiowa). nieco podobnie jest z bombami (samolot z np. Paveway + dzielny komandos na ziemi.... vide "Patriot Games"/"Czas Patriotów"

).
ciekaw jestem czy tego typu kombinacje (samolot A odpala - dajmy na to - AIM-7, samolot B oświetla cel i samolot C spada) są możliwe...
ARH to [...] rakiety fire&forget
Fire & Forget to slogan... 'czysty' F&F to chyba tylko IR (AIM-9, R-73, Magic, Python 4 etc.). ARH to taki Fire & Remember_to_show_it_the_way_to_the_target_until_the_missile_sees_it

ufff proste i jasne hehehe
Kiedy twoja karta graficzna zaczyna sobie nucić utwór Jerrego Lee Levisa "Great balls of fire" to znaczy, że trafiłeś
albo "Shot down in flames" AC/DC

, ewentualnie "Going down" Godsmack'a
znalazłem szkice HUD'a z F-15A/C w trybie A-A na średnie dystanse (używane przy rakietach Sparrow).....
dobra to SARH mamy z głowy, a co z ARH (np. AMRAAM)? jak to jest w tym F-15? skąd pilot wie, kiedy pocisk przeszedł w tryb aktywny (i.e. włączył własny radar i zaczął samodzielnie śledzić cel)?