Autor Wątek: Grób ppor. Anatola Piotrowskiego  (Przeczytany 53348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Grób ppor. Anatola Piotrowskiego
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 17, 2005, 01:10:39 »
Cytat: Scoot

Ps. Do „Kosiego” - może należałoby trochę posprzątać w topiku, bo możemy mieć zagranicznych gości.

Mysle ze nie ma w tym temacie czegos czego moglibysmy sie wstydzic :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 12, 2005, 17:41:47 »
Temat troszkę przystanął z powodu braku odzewu z Wilna, ale na pewno nie umarł.

Tymczasem akcja uporządkowania grobu Piotrowskiego trwa. Na początku lipca wybraliśmy się ze Scootem na Powązki i nieco uprzątnęliśmy nagrobek ze starych wiązanek, zniczy i jakiś śmieci (zdaje się, że jeszcze ktoś odwiedza Piotrowskiego) oraz zbędnych roślin. Dziś odebrałem nową tabliczkę na krzyż. Wygląda ona tak (sorry za jakość zdjęć ale robione z kamery internetowej :( ):

Pewnie w ciągu najbliższych dni postaramy sie ją zamocować.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 12, 2005, 20:48:35 »
Bardzo ladna.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 26, 2005, 01:33:53 »
Upłynęło nieco czasu, ale sprawy trochę ruszyły. Najważniejsze to, że z Piotrem udało się nam doprowadzić grób Piotrowskiego do przyzwoitości i teraz nie ma, czego już się wstydzić.
Spieszyliśmy się z robotą by zdążyć przed 1 września. Zostało jeszcze trochę pracy, ale to dopiero na jesieni i wiosną.
Fotki zrobione dzisiaj.

A przy okazji zdjęcia z grobu Gen. Stanisława Skalskiego i Płk. Tadeusza Rolskiego.

Niestety artykuł, jaki opublikowano w Wilnie jak na razie nic nowego nie wniósł do biografii.

Wczoraj w gazecie lokalnej z Jabłonny i Legionowa „To i Owo” ukazał się artykuł wspomnieniowy o Piotrowskim z apelem do czytelników o relacje i jakieś wiadomości o ostatnich chwilach Piotrowskiego i zlokalizowaniu miejsca gdzie rozbiła się jego P-11-tka.
Niestety w artykule jest kilka błędów, ale to nie moja wina. Z otrzymanych materiałów opublikowano fragmenty, na co wyraziłem zgodę, ale przy okazji zakradło się kilka błędów.
No i za dużo tam mnie. Jak wiecie nie szukam sławy ani rozgłosu, prawdopodobnie redakcja miała obawy, co do autoryzacji materiału. Ale w sumie artykuł jest dobry i może pomoże w „sprawie”.
Pragnę na łamach forum podziękować redakcji „To i Owo” oraz panu Robertowi Nowińskiemu i Jackowi Szczepańskiemu za okazaną pomoc w naszej inicjatywie.

Niestety „urwało” mi kawałek artykułu bo skaner mam do tylko formatu A4. A dzisiaj już trochę za późno na sklejanie (01:26), może w sobotę wstawię całość.

Mam jeszcze kilka pomysłów gdzie „zapukać”, ale jak na razie miałem trochę „lenia” :oops: , no wiecie wakacje.

Pozdrawiam

Jak będzie coś nowego to dam znać.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 26, 2005, 02:35:44 »
Hehe, krzyżyk że mucha nie siada :P .

Ja dodam tylko od siebie, że przewidujemy ze Scootem przestrzeń między grobem Piotrowskiego a grobami sąsiadującymi oraz podejście pod sam grób wyłożyć kostką, żeby nie zarastało niepotrzebnie zielskiem.W ten sposób łatwiej będzie utrzymac nagrobek w porządku i czystości. Ale to za jakiś czas...

« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 26, 2005, 06:48:16 »
Cytat: piotrek z.
Ale to za jakiś czas...

Jak z kasą na te przedsięwzięcia?
Leszek

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 26, 2005, 10:12:01 »
Cytat: Leszek957
Cytat: piotrek z.
Ale to za jakiś czas...

Jak z kasą na te przedsięwzięcia?
Właśnie Panowie!

Ja chętnie wspomogę w miarę moich skromnych możliwości. :roll:

Pozdrawiam i szacuneczek Panowie!

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 26, 2005, 10:17:07 »
załóżcie chłopaki konto w e-banku , albo podajcie któryś własne - identycznie to funkcjonowało w przypadku zakupu wieńca dla Pana Generała Skalskiego i się sprawdziło, a wyłożenie kostką  wstępnie wyceni wam Kusch :)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 26, 2005, 11:01:53 »
Cytat: Schmeisser
załóżcie chłopaki konto w e-banku , albo podajcie któryś własne - identycznie to funkcjonowało w przypadku zakupu wieńca dla Pana Generała Skalskiego i się sprawdziło, a wyłożenie kostką  wstępnie wyceni wam Kusch :)

Pomysł świetny.. Z chęcią się dorzucę!!
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 26, 2005, 11:58:50 »
Ja rowniez...

« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 26, 2005, 17:01:32 »
załóżcie chłopaki konto w e-banku , albo podajcie któryś własne - identycznie to funkcjonowało w przypadku zakupu wieńca dla Pana Generała Skalskiego i się sprawdziło

Pamiętamy, tylko kto podejmie się zarządzania tym kontem?
Scoot, Piotrek ?
Leszek

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 26, 2005, 17:10:46 »
nie ma co do przesady 'formalizować' całego zadania
Po prostu wysyłajmy im kasę,po kontakcie na PW,ktoś kto z własnej woli sprząta mogiłę pilota który zginął 60 lat temu nie wymaga w mojej opinii żadnej formu uwiarygodniania sie

« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 26, 2005, 17:38:24 »
nie wymaga w mojej opinii żadnej formu uwiarygodniania sie

Ja nie pytam o wiarygodność - znam ICH OBU.
Leszek

piotras

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 26, 2005, 23:49:11 »
Dopiero dzisiaj przeczytałem całość i powiem,że jestem pod ogromnym wrażeniem.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 29, 2005, 02:14:00 »
A to ciekawe , bo Szpak kilka postów napisał na wspólnych forach Prawdziwych Polaków na temat zrzutki na wieniec dla Pana Generała Skalskiego, post factum poza Polem, pies z kulawą noga się nie dospisał.