Autor Wątek: Skiny polskiego Falcona !?!?  (Przeczytany 17528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
Odp: Skiny polskiego Falcona !?!?
« Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 17, 2007, 09:59:06 »
Witaj wszystko masz na stronie http://www.thegamerstools.com/ - zarejestruj sie tam i w Top Downloads albo File Repository masz Skin Pack 1.0 - to jest poszukiwany Skin Pack Installer  :001:
Good Luck - na dniach bedzie nowy skin polskiego malowania mojego autorstwa  :banan

Salute!
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 17, 2007, 18:40:14 »
Dziękuję za informację.Rzeczywiście jest SkinPack v1.0 na tej stronie.Zmieniłem rozszerzenie zip na skn pliku F16-PAK i uruchomiłem program SkinPack zgodnie z instrukcją oraz sugestią kolegi z forum tzn.zaznaczyłem wszystkie wariant F16 oraz set1.Uruchomiłem program obejrzałem screenshot i co dalej?Zauważyłem,że na ścieżce The Gamers Tools\Skin Pack\Airplanes są 4 pliki ustawień konfiguracyjnych F14,F15,F16 oraz F117 (1-2 KB) oraz pusty folder Skins.Jak zainstalować nowy skin F16 do AF?
pozdrawiam
vito_zm

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 17, 2007, 18:48:30 »
Z tego co pamietam byl to plik F16_PAF.rar - z tego wypakowujesz F16_PAF.skn (np na pulpit). Odpalasz Skin Pack installera - wybierasz najpierw directory (czyli np pulpit) Potem wybierasz z aviable skin naszego F16_PAF.skn i zaznaczasz wszystkie samoloty i wszystkie mozliwe warianty - dajesz apply i gotowe.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 17, 2007, 22:58:43 »
Wszystko jest o.k.SkinPack sam instaluje w AF nowe skiny,nie potrzeba nic robić.Przy okazji,na stronie www.thegamerstools.com jest nowy skin PAF_F16.ZIP zrobiony przez Wodnik (aka Lysy).Należy zamienić tylko rozszerzenie zip na skn tak aby go widział SkinPack
pozdrawiam
vito_zm

Lysy

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 18, 2007, 04:06:13 »
 :002: jest to wersja 1.0. nie wiem czy kolory dobrze sa dobrane, pozycje/wielkosc szachownic i numeru...
Jakiekolwiek uwagi, obserwacje.... walic prosto z mostu  :002:

« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 18, 2007, 06:31:44 »
Mnie się bardzo podoba
pozdrowienia
vito_zm

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 18, 2007, 13:07:02 »
Widze ze zrobilismy podobna prace :)

Tu kilka fotek z mojej wersji 1.0beta1 dedykowanej dla 13 WELT

http://img145.imageshack.us/my.php?image=20070118013115ao2.jpg

http://img299.imageshack.us/my.php?image=20070118013038uv3.jpg

http://img294.imageshack.us/my.php?image=20070118012619or9.jpg

Niebawem wrzuce wersje bez oznaczen 13 WELT - musze jeszcze dopracowac nasycenie koloru kamuflazu w zaleznosci do swiatlocieni zeby uzyskac lepszy efekt fotorealizmu.

Salute!
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 18, 2007, 13:46:31 »
Gratuluję obu kolegom,skiny są bardzo ładne.Nasuwa się jedno pytanie,czy jest możliwość różnicowania numerów tak jak w oryginalnych skinach w AF?
pozdrawiam
vito_zm

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 18, 2007, 15:52:38 »
Dobre pytanie - szczerze mowiac nie wiem, ale wydaje mi sie ze jesli tak jest oryginalnie (nigdy nie zwracalem uwagi na numery) to pewnie mozna by to zrobic. Zauwazylem ze przy rozbiciu maszyny mimo wgranych skinow z pl - szczatki maszyny sa USA  :020:

S!
F-16C Block50 driver...

Lysy

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 18, 2007, 23:47:22 »
Nasuwa się jedno pytanie,czy jest możliwość różnicowania numerów tak jak w oryginalnych skinach w AF?
pozdrawiam
vito_zm

Mozna by troche "oszukac" AF. jak pewnie zauwazyles podczas instalacji skorek mozesz wybrac ktore modele/wersje F-16 dostana skorke a ktore nie.

np: zrobic skorke 4040, zafajkowac pierwsze okienko (F-16 AGSR, F16C-32.....) i w okienku "Set" zafajkowac Set 1.

nastepna skorka, numer boczny XXXX dla F-16 AGSR, F16C-32..... Set 2.

skorka z numerem YYYY dla F-16 block XX, zafajkowac Set X

numer PPPP dla F-16 model Z set Z.

kombinacji jest wiele  :banan

a poniewaz skorki sa juz gotowe, jedyne co trzeba zrobic to zmienic nieco plamy  kamuflazu i numer. ale to juz pestka.

jedyna wada tego calego pomyslu: twoj "flight" nadal bedzie wygladal jak blizniaki :(

« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 19, 2007, 19:08:02 »
Witam,
mam pytanie do kolegów,którzy tworzyli swoje skiny.Jaki program używacie do projektowania skina?Ostatni post kolegi Lysego spowodował,że przyjrzałem się dokładniej opcją programu SkinPack. Zgodnie z sugestiami kolegów z forum nie zastanawiałem się co ozn.poszczególne składniki programu tylko zaznaczyłem wszystkie typy F16 i wszystkie set i jest o.k.Przeczytałem załączone helpy i mam parę pytań.Rozumiem,że plik źródłowy np.PAF_F16.ZIP tworzy się w innym programie a SkinPack służy do implementacji nowego skinu do AF oraz,że można w nim robić pewne "modyfikacje".Zauważyłem,że po instalacji  SkinPack powstały 2 foldery skins (pusty) oraz Airplanes.W ostatnim są 4 pliki typu ini (F14,F15,F117 i F16).W F16 są 4 zestawy różnych wariantów F16 z set od 2 do 8.W helpie Definitions jest przykład dla F-14.
Podczas uruchamiania SkinPack mogę dla F16 mogę zaznaczyć w okienku Airplane,który zestaw ma być zmieniony a w oknie set mogę wybrać które set i to wszystko.
1.Nie rozumiem co w praktyce ozn.dany set,ponieważ jest to zestaw liczb.
2.Czy w momencie gdy wczytujemy plik źródłowy np.PAF_F16.SKN to zmienia się F16 ini w ścieżce Airplanes.
3.Gdzie i jakim miejscu wpisywać np.nr boczny czy w pliku źródłowym.
4 SkinPack Maker służy prawdopodobnie do modyfikowania skina źródłowego (nie jestem tego pewien).Dla danych tiles należy wpisać do okna file jakieś pliki ale jakie?
Jeśli ktoś z forum może mnie oświecić będę wdzięczny
pozdrawiam
vito_zm

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 19, 2007, 22:56:27 »
Cos sie u mnie zwalilo, czy moze to normalne, ze po zainstalowaniu skina nie widze w kokpicie 2d podwieszonego pod skrzydlami uzbrojenia?
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Lysy

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 20, 2007, 03:16:16 »
Witam, postaram sie odpowiedziec na kilka pytan.

"Jaki program używacie do projektowania skina?"  Tutaj sa dwie odpowiedzi: program ktorym sie bawisz zeby zmienic wyglad skorek? np. zmiana plam kamuflazu, zmiana kolorow, itp... uzywam Photoshopa. pliki sa zachowywane w formacie .pds. Jesli nie masz Photoshopa, sprobuj innych programow podanych na poprzedniej stronie przez kolege bananpl; powinny odczytywac .pds-y bez problemu. Jak masz juz wszystko gotowe, zachowaj jako .bmp, 24 bity. Nastepnie uzywasz darmowego programu Bright (http://www.airwarfare.com/Sims/FB/fb_essential_files.htm#003) ktory zrobi ja kombatybilna z AFem.
Ta druga odpowiedz: jak zrobic calego skina, tzn. plik .skn? Uzywasz programu SkinPack Maker, ktory zainstalowal sie wraz z SkinPack Installer.

"Nie rozumiem co w praktyce ozn.dany set,ponieważ jest to zestaw liczb" Przegladajac samoloty w Tactical Reference i wybierajac np. F-16 Block X mozesz przegladac skorki jakie sa dostepne dla tego modelu. "Set 1" wiec jest Kamuflaz 1 dla tego wariantu, Set2 Kamuflaz2 itd.

"Czy w momencie gdy wczytujemy plik źródłowy np.PAF_F16.SKN to zmienia się F16 ini w ścieżce Airplanes" Z tego co widze: nie.

[Airplane1]
Name=F16-AGSR, F16C-32, F16C-50, F16C-50-CCIP, F16D-40 <S1>, F16D-52
Sets=8
Set1=2603,2604,2605,2627,899
Set2=2606.........

jesli dobrze to czytam, ten plik mowi SkinPack Installatorowi ktore CT# maja zostac zmienione aby zmienic skorke naszego Falcona. (najprosciej mowiac, kazda skorka ma swoj wlasny CT#. np.CT# 85 to budynek administracyjny. z kolei CT#3717 to nasz F-16. sciagnij sobie LODEditor http://aoba.zapto.org/falcon nastepnie tools ->3d ->LODEditor523). zmienisz numery w jakimkolwiek Set i zmienisz skorki ktore SkinPack Installer bedzie zamienial podczas "podmiany" skorek.

"Gdzie i jakim miejscu wpisywać np.nr boczny czy w pliku źródłowym" W programie np. Photoshop, ktory uzywasz do projektowania skorek. Patrz Twoje pierwsze pytanie.

"SkinPack Maker służy prawdopodobnie do modyfikowania skina źródłowego (nie jestem tego pewien).Dla danych tiles należy wpisać do okna file jakieś pliki ale jakie?" Musisz miec LODEditor otwarty, zrozumiesz o czym mowie. otworz np. CT# 3717, nastepnie kliknij "View LOD Tex". skorka jest rozbita na kilka czesci. Pierwsza z lewej to twoj "fuselage up", obok jest "Fuselage down" i "Fuselage Turbine". Wiec wiec to http://i135.photobucket.com/albums/q159/bzdyniak/fuselage_up.jpg to jest "Fuselage up".

Fuselage up, fuselage down oraz fuselage turbine nawiazuja do plikow graficznych skorek ktore stworzyles w np. photoshopie.
jesli masz strone ftp moglbym ci wyslac moje gotowe skorki (.psd), mozesz je przerabiac. sa to duze pliki (3 x 25MB) wiec email nie wchodzi w gre :(

"po zainstalowaniu skina nie widze w kokpicie 2d podwieszonego pod skrzydlami uzbrojenia?" Naprawde, nie mam pojecia :(
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2007, 03:24:32 wysłana przez Lysy »

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 20, 2007, 09:57:04 »
Jakby ktos chcial - moje skiny w Polskich barwach sa tu:

http://rapidshare.com/files/12514392/F16_PAFnew.skn.html

Salute!  :021:
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 20, 2007, 13:32:17 »
Witam,na początek chcę podziękować Lysemu za obszerne wyjaśnienia.Postaram się opanować  umiejętność tworzenia skinów jest to ciekawy temat.Podana przez Ciebie strona nie działa,ale znalazłem inne np.http://tactical.nekromantix.com/f4/downloads.php gdzie można pobrać LODEditor v6.1.0 lub z innej strony LODEditor v5.23.Rozpakowałem obie wersje instalatorów,ale mam kłopot z uruchomieniem.Są 2 pliki typu exe nvdxt oraz OGLLOD.Po uruchomieniu OGLLOD na ekranie pojawia się niebieskie okno z opcjami powiększ,zamknij i nic poza tym.Czy mogę prosić o informację co robię źle
pozdrawiam
vito_zm