Autor Wątek: Skiny polskiego Falcona !?!?  (Przeczytany 19756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Skiny polskiego Falcona !?!?
« dnia: Marca 21, 2005, 20:15:15 »
Witam podniebną brać ;)

W sieci krąży mnóstwo różnych skinów do Falcona, ale jak do tej pory nie było "skina" polskiego (choć trochę takich kręci się po ulicach heh). Ostatnio namierzyłem w sieci ponoć zatwierdzony już oficjanie przez Polskę wzór malowania polskich F-16, które niedługo będą strzec naszego nieba. Pomyślałem, że może warto byłoby zrobić wirtualny odpowiednik takiego Sokoła dla potrzeb wielbicieli Falcona4.0, ale ni cholery nie wiem jak się do tego zabrać.
Czy macie może jakieś wskazówki od czego zacząć itp. ???
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 21, 2005, 22:12:23 »
Cytat: bip3r
od czego zacząć itp. ???

Może od wklejenia linka z tym "zatwierdzonym" malowaniem Polskiego Falcona  :wink:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 22, 2005, 01:01:28 »
Cytat: Kusch
od czego zacząć itp. ???

Może od wklejenia linka z tym "zatwierdzonym" malowaniem Polskiego Falcona  :wink:

Zgadzam się całkowicie :)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 22, 2005, 10:17:00 »
Już się robi :D

1. http://www.polska-zbrojna.pl/artykul.html?id_artykul=1546
2. http://www.aircraftresourcecenter.com/forums/index.php?act=ST&f=3&t=22162&s=5407785358477122ef25f9c52ec94ba9

A znalazlem to wszystko na forum 3 Eskadry Lotnictwa Taktycznego: forum.3elt.com w topicu Samolot wielozadaniowy dla Polskiego Lotnictwa.

[ Dodano: Wto 22 Mar, 2005 11:34 ]
Hmm drugi link cos nawala, wiec umieszcze tu rysunek, ktory tam znalazlem (661kB):

http://amedec.amg.gda.pl/~piwko/fx/f16pl.jpg

a tutaj porównanie malowania polskich i innych F16 (550kB):

http://amedec.amg.gda.pl/~piwko/fx/compare2.jpg

I jak Wam sie to podoba?? :)

po raz kolejny Hmm.. :) Wobec przekroczonego transferu na webpark.pl (ile oni tam daja 2kB/dobe?? :(  ) zmienilem lokalizacje plikow.Mam nadzieje,ze tym razem wszyscy beda mogli je sobie obejrzec w pelnej skali. Jak beda problemy to je "scisne".

Następnym razem do obrazów w kosmicznym rozmiarem podawajcie linka bo całe forum się rozjeżdża. Mazak

13WELT YouTube Channel

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 22, 2005, 16:19:43 »
Wielkie dzięki  :D Wspaniała robota. No i nasze malowanie jest całkiem, całkiem. Spodziewałem się po naszych "specjalistach" że nawet to spie......ą :) a tu taka niespodzianka.
Dziś lub jutro podam Ci interesujący Cię zestaw "narzędzi" koniecznych do stworzenia takiego skina. Chyba że ktoś mnie uprzedzi ;) Po prostu nie mam pojęcia tak jak i Ty od czego się zaczyna i muszę zasięgnoć języka :)

Pozdrawiam

PS
Zauważcie że jest to wersja z powiększonymi zbiornikami kadłubowymi ! Moje wątliwości rozwiały się ostatecznie ! Dostajemy wersje "Izraelską" Sam mióóóóóód !

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 22, 2005, 19:20:07 »
No przeca to bylo wiadomo od dawna. Pewnikiem po to by mozna bylo doleciec do Moskwy i zrocic :D
Ciekawe kiedy nasze lotnictwo dorobi sie znakow low-vis, bo te kolorowe szachownice to nie wygladaja zbyt estetycznie.
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 22, 2005, 19:25:30 »
Cytat: lancer
No przeca to bylo wiadomo od dawna. Pewnikiem po to by mozna bylo doleciec do Moskwy i zrocic :D
Ciekawe kiedy nasze lotnictwo dorobi sie znakow low-vis, bo te kolorowe szachownice to nie wygladaja zbyt estetycznie.

Jedne źródła mówiły tak, inne nie itp :) Co do znaków lov-vis, to chyba za naszych wnuków. Tradycja ponad wszystko :) Cały kraj żyje ciągle przeszłością (lubimy chyba się czuć pokrzywdzeni i nad tym lamentować) a o przyszłości się myśli jak zaczyna brakować środków np na szpitale :lol:

Pozdrawiam

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 22, 2005, 19:34:42 »
Panowie.. a po co Low-Vis  ???
Czy nie lepiej, kiedy w razie jakiegoś konfliktu ci co oberwą od naszych potomków gen. Skalskiego tudzież lotników Dywizjonu 303, beda wiedzieli kto ich tak slicznie zalatwil?? A tak to nie wiadomo by bylo komu te najwieksze zaslugi przypisac, bo z gory zakladam, ze najtrudniejsze zadania to nasi piloci wykonuwali by z palcem w.. nosie na przyklad i Tyskiem albo Zywcem w drugiej lapie   :wink:     :lol:

13WELT YouTube Channel

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 23, 2005, 13:30:19 »
Panowie.. a po co Low-Vis  ???
Czy nie lepiej, kiedy w razie jakiegoś konfliktu ci co oberwą od naszych potomków gen. Skalskiego tudzież lotników Dywizjonu 303, beda wiedzieli kto ich tak slicznie zalatwil?? A tak to nie wiadomo by bylo komu te najwieksze zaslugi przypisac, bo z gory zakladam, ze najtrudniejsze zadania to nasi piloci wykonuwali by z palcem w.. nosie na przyklad i Tyskiem albo Zywcem w drugiej lapie   :wink:     :lol:
Oj taaaaaaak, na pewno ktoś bedzie wiedział, że amraama z 20 kilometrów zasadził mu ktoś z biało-czerwoną szachownicą, znowu odwalają maniane... np nasze Mi-17 w końcu pomalowali matową farbą(po 20 latach w końcu chyba inne się w magazynach pokończyły) ale musieli walnąć potężną tarcze strzelniczą, którą widać wczesniej niż zorientujesz sie, że jest namalowana na 12 tonowym śmigłowcu. Tutaj też dostajemy barwy rozmywające sylwetke samolotu... ale nieeeeeee, ***** musieli pierdzielnąć  coś co pierwsze sie rzuci w oczy, już nie mówiąc o tym, że w nocy się pięknie błyszczy.

A tow  cale nei jest wersja izraelska - wersja izraelska ma zbiornik nad kadłubem ciagnacy sie od kabiny pilotów po ster kierunku, my dostajemy zwykła, tylko, że z komformacośtam zbiornikami, które można zdemontować (coś podobnego jest na F-15E)

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 23, 2005, 16:09:09 »
Cytat: Sundowner
A tow cale nei jest wersja izraelska - wersja izraelska ma zbiornik nad kadłubem ciagnacy sie od kabiny pilotów po ster kierunku

Wydaje mi się ,ze ta wersja nie ma w tym "garbie" zbiornika tylko dodatkowe urządzenia WRE i z tego co pamiętam tylko wersje dwumiejscowe do przełamywania opl.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 23, 2005, 16:44:04 »
Sun, wersja "Izraelska" to potoczna nazwa :) podobnych maszyn używa, Grecja i Turcja, z tym że nasza będzie je przewyższać wyposażeniem elektronicznym i wyposażeniem. Gdyby ktoś nie wiedział, będziemy mieli najnowocześniejsze wersje w europie, a i większość maszyn F-16 US też zostaje z tyłu.
Izrael zmodyfikował swą wersje, na własny koszt, tak jak piszę Kusch.
Co do malowania, to jak pisze Sun, zgroza z tą szachownicą, no ale już napisałem dlaczego myśle że tak jest. Potem wszyscy będą walić się w łeb, gdy jakiś pijany/naćpany serb/rebeliant Iracki/Irański/Syryjski (skreślcie sobie wg uznania :) ) wyjdzie z swej lepianki i w nocy błyśnie mu odbity w szachownicy księżyc, walnie serie z kałacha i nasz piękny, drogi F-16 przeora pobliskie pole kadłubem. A i tak dostanie się Ukrainie za sprzedaż systemów plot :lol:  

Pozdrawiam

PS
Muszę przeprosić za małą gafe. Izrael zmodyfikował elektronike, nie sam garb  :oops: Reszta się zgadza :)

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 23, 2005, 19:30:21 »
Dzięki za tę szesnastkę w polskim malowaniu - od półtora roku leży sobie u mnie na wpół rozbebeszony model 1: 32. Już nosiłem się z zamiarem pomalowania go "po swojemu", a tu taki prezent. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam, Banan.
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)

geobrt

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 29, 2005, 15:45:27 »
@Kusch: dobrze Ci sie wydaje...

ja mam tez rozbabrana szesnastke z tym ze w wersji A, czyli sobie w nasze barwy nie pomaluje. Ale pewnie kiedys kupie sobie nasz wersje i zrobie w polskim malowaniu ( ktore do tego czasu pewnie zmieni sie 5 razy ).

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 30, 2005, 16:42:05 »
dobra.. dobra.. pedzelki pedzelkami, ale jka zrobic z tego skiny do Falcona 4.0 ???  :)

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 30, 2005, 18:50:17 »
Nie wiem gdzie teraz są skiny - kiedyś były w "koreaOBJ.HDR" czy coś takiego. Rozbierało się ten plik na bitmapy przy pomocy programiku "f4skin.exe". Te bitmapki edytujesz - malujesz co chcesz np. w słoneczka :P. Tak obrobione bitmapki (skiny) znów zamieniało się na "koreaOBJ.HDR" i już. Tak było kiedyś, dawno się tym nie bawiłem, więc nie wiem który plik jest w tej chwili odpowiedzialny za malowanie falkona (zwłaszcza w różnych wersjach) - nie wiem też czy do wyodrębnienia "bitmapek" słuzyć może nadal ten sam program. Podaję link do strony na kórej zamieściłem kiedyś swojego "polskiego" falcona > http://racing-forum.pulse.pdi.net/viewtopic.php?p=163588#163588 <. Pozdrawiam, Banan
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)