Autor Wątek: Rozne wersje Falcona na HDD jednoczesnie-Mit czy Fakt ? :-)  (Przeczytany 6102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Witam..

Chcialbym sprobowac polatac z Wami online, ale w tym celu musze zainstalowac FF3.1.. Nie chcialbym jednoczesnie rezygnowac z wersji SuperPAK 4.2. Znalazlem w necie 2 programiki, ktore ponoc maja umozliwiac bezproblemowe przelaczanie sie miedzy roznymi instalacjami Falcona. Byly to:
1. Pro Utilities for Falcon 4.0 z 2001 r., ktory na XP nawet nie chcial sie zainstalowac  
           oraz
2. FalconSwitcher 1.3  - ten z kolei, pomimo postepowanie scisle wg instrukcji, ostatecznie doprowadzil do posypania sie obu instalek - SP4.2 oraz FF3.1+etc. i zmusil mnie do reinstalowania calosci od nowa (na razie tylko SP4.2), co nie bylo sprawa przyjemna

Mam wobec tego pytanie.. Czy jest jakas niezawodne metoda, aby miec na kompie 2 instalki, ktore beda w pelni sprawne ???

P.S. Nie chce rezygnowac z SP4.2, gdyz niektore aspekty tej gry bardziej mi sie podobaja wlasnie w tej wersji (np kokpity, ktore we FF3.1.1+CockpitAdd-on wygladaja jakos tak plastikowo, no i te nienaturalne widoki na boczne konsole z wysokosci kolana - porazka). Jednak najbardziej ze wszystkich (nawet porownujac z tymi platnymi) przypadl mi do gustu kokpit Panther'a. Dlatego w czasie latania OFF-line wole pozostac przy SP4.2.[/b]
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Miszon

• Gość
Rozne wersje Falcona na HDD jednoczesnie-Mit czy Fakt ? :-)
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 31, 2005, 13:34:30 »
Nie próbowałem, ale jeśli miałbym się pokusić na coś takiego, to pewnie zainstalowałbym do tego odrębny system.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 31, 2005, 13:58:26 »
No to juz bylby harcore!  :mrgreen:

13WELT YouTube Channel

grad

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 31, 2005, 23:56:16 »
Hardcore to byłby, gdybyś zainstalował drugą wersję Falcona na nowym systemie postawionym pod VMWare :mrgreen:

geobrt

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 01, 2005, 11:53:36 »
rozwiazanie jest na www.f4hq.com czy jakos tak.
Generalnie instalujesz jedno, zmieniasz wpisy w rejestrze i normalnie instalujesz druga wersje.
Moge sie mylic bo nigdy tego nie robilem.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 01, 2005, 12:55:48 »
Ponieważ 3 programy (poza wymienionymi wcześniej znalazłem jeszcze MultiFalcon 1.1) do zarządzania wieloma instalacjami, które testowałem nie poradziły sobie z jednoczesną instalacją FF3.1.1+CobraOne1.1 obok wersji SuperPAK 4.2 byłem zmuszony do znalezienia własnego rozwiązania. W końcu udało się i obecnie mam TRZY działające wersje: FF3.1, SP4.2 oraz goły, stary, poczciwy Falcon 4.0 (a tak sobie, bo byłem ciekaw jak to na początku wyglądało. :lol:  Metoda ta jednak ma w porównaniu do powyższych wyspecjalizowanych programów (które u mnie i tak nie chciały działać :( ) jedną wadę. Mianowicie, nie przenosi ona pomiędzy instalacjami logów, misji itp. itd. Ale za to jest prosta jak drut zbrojeniowy i nie wymaga dodatkowego software'u chodzącego w tle w czasie gry (to własnie te w/w programy), które zajmują pamięć kompa. A oto co wykombinowałem:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aby mieć dowolną ilość wersji Falcona należy:

1. Zainstalować w nowym katalogu np. Falcon4.FF3 od zera cały pakiet, np. Falcon4 + FF3 + FF3.1 + FF3.1.1

2. Uruchomic CobraOne Config Editor i rozpakowac zestaw patchy (menu File -> Expand)  -  spowoduje to powstanie w Rejestrze pod kluczem HKCU/Software podklucza o nazwie F4Patch.

3.  W Regedit należy WYEKSPORTOWAĆ do odrębnych plików klucze:
      a) HKCU/Software/F4Patch nadając nazwę kojarzącą się np. FF3_F4Patch.reg
      b) HKLM/Software/MicroProse nadając nazwę kojarzącą się np. FF3_MicroProse.reg

[zapewne można te dwa klucze połączyć w jeden plik, aby potem łatwiej je było importować do Rejestru, ale już wolę nie kombinować, bo jak mawiają "lepsze jest wrogiem dobrego" :wink: ]

Mamy więc gotową do grania pierwszą wersję Falcona. Aby dorzucić następną należy:

4. Z Rejestru _USUNĄĆ_ wpisy kluczy wymienione w punkcie 3a) i 3b) (wersje zapasowe tych wpisów mamy w wyeksportowanych plikach!!! )   -  zabieg ten spowoduje, że instalator nie będzie widział wcześniej zainstalowanej wersji Falcona.

5. Od zera, w nowym katalogu np. Falcon4.SP4.2 zainstalować cały pakiet tj. Falcon4 + 1.08USpatch + SP4.0 + SP4.2

6. Uruchomić FalconSP Config Editor i podonie jak w punkcie 2. rozpakować zestaw patchy. Efekt ten sam jak w punkcie 2. , tyle że ze ścieżkami do nowego F4Patch

7. Podonie jak w punkcie 3. Oczywiście wyeksportowanym plikom nadajemy inne nazwy np. SP4.2_F4Patch.reg oraz SP4.2_Microprose.reg

Od tej chwili mamy na dysku w oddzielnych katalogach 2 wersje Falcona. Poza tym do każdej nich posiadamy zestaw plików *.REG. Jeśli chcemy sobie pograć na konkretnej wersji, dajmy na to FF3, to najpierw wystraczy kliknąć dwukrotnie na plikach FF3_??.REG (zostaną wpisane do rejestru) i odpalić grę. Przy zmianie wersji klikamy na inny zestaw *.REG i odpalamy drugą wersję.

Sposób ten pozwala na trzymanie i KORZYSTANIE  :lol:  z dowolnej ilości instalek Falcona jednocześnie. Należy jednak pamiętać o ROZPAKOWANIU (EXPAND) patchy (F4Patch), aby w Rejestrze Windowsa powstał odpowiedni dla danej wersji wpis, bo inaczej zrobi się kaszana. Oczywiście aktualne jest to w tych wersjach, które z patchy korzystają, czyli wszystkie obecne, natomiast przy gołym Falconie 4.0 problem taki nie istnieje. :P Tam mamy tylko jeden wpis w HKLM/Software/Microprose.

Mam nadzieję, że oprócz mnie samego, metoda ta może się jeszcze komuś przyda. Choćby po to, aby porównać sobie różne wersje Falcona, bo możliwości tych kombinacji jest całe zatrzęsienie   :D

Pozdrawiam,
bip3r

[ Dodano: Pią 01 Kwi, 2005 13:58 ]
Cytat: geobrt
rozwiazanie jest na www.f4hq.com czy jakos tak.
Generalnie instalujesz jedno, zmieniasz wpisy w rejestrze i normalnie instalujesz druga wersje.
Moge sie mylic bo nigdy tego nie robilem.

Cała zabawa w tej metodzie to żmudne edytowanie Rejestru. A po co skoro instalator może to zrobić za Nas, jeśli postąpimy wegdług tego co napisałem :)

13WELT YouTube Channel

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 01, 2005, 21:12:32 »
Świetna robota !  :564: Gdy przygotowywałem porównanie obu wersji Falcona (jeszcze na starym FF3) stosowałem coś podobnego, trochę inaczej i korzystając z softu, ale to co zrobiłeś jest wspaniałe ! :) 100 razy lepsze od każdej innej :) Ach, przy okazji, muszę przeprosić za ostatnią ciszę z mej strony na forum. Jestem w trakcie leczenia szpitalnego i w domu raczej jestem gościem :( Niedługo mam nadzieje że wszystko wróci do normy.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 01, 2005, 21:43:12 »
Boba Fett !!
Wielkie dzięki za uznanie!!  :564:  Nie wiedziałem, że to taaaakie miłe uczucie :oops: przeczytać takie słowa na temat tego, co się zrobiło, kiedy na różnych forach widzialem słowa uznania dla innych ludzi np. za stworzone przez nich kokpity itp.      :roll:

P.S.  Zastanawiam się nawet nad tym czy tego opsiu nie machąć po angliczańsku i nie pchnąć również na jakieś obcojęzyczne forum. We wszystkich innych opisach każą biednym ludziom edytować pliki rejestru, co jak widać powyżej jest zupełnie zbyteczne. Co o tym myślicie? (tzn. o pomyśle z tłumaczeniem itd. :) )

P.S. 2 Boba Fett - co się stało, że trafiłeś do szpitala? Czyżby nie wyszło Ci lądowanie Falconem? A może nie udało Ci się uniknąć Adder'a?  :wink:

13WELT YouTube Channel

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 03, 2005, 00:44:32 »
Hehe, miałem bliskie spotkanie z "szyłką"  :lol: Ale tak poważnie, to takie małe komplikacje, głowo-pochodne :) podobno nic poważnego (tak mówi mój lekarz). Co do sposobu instalacji, nawet się nie zastanawiaj tylko pchaj to na forum Anglosasów, niech się uczą gamonie  :D

Pozdrawiam

geobrt

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 05, 2005, 15:27:00 »
@bip3r: no wlasnie cos takiego mialem na mysli. Z tym ze nie pamietalem szczegolow, wiec chwala Ci za proby i babranie sie z tym i podanie rozwiazania po polsku.

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 24, 2005, 07:48:32 »
Dzisiaj zainstalowalem sobie FF3.1 oraz SP4.2 wedlug Twoich wskazowek Bip3r. Dziala wysmienicie :564:, jesli Iche zdazy dzisiaj zrobic cos podobnego przetestujemy SP4.2 w online. Oczywiscie zapraszamy wszystkich ;)

Pozdrawiam

Dodalem sobie instalke SP4.2/BMS2.0 :) Teraz sa trzy na jednej partycji, bez przeszkod dzialaja wszystkie
 :564: