Ponieważ 3 programy (poza wymienionymi wcześniej znalazłem jeszcze
MultiFalcon 1.1) do zarządzania wieloma instalacjami, które testowałem nie poradziły sobie z jednoczesną instalacją FF3.1.1+CobraOne1.1 obok wersji SuperPAK 4.2 byłem zmuszony do znalezienia własnego rozwiązania. W końcu udało się i obecnie mam TRZY działające wersje: FF3.1, SP4.2 oraz goły, stary, poczciwy Falcon 4.0 (a tak sobie, bo byłem ciekaw jak to na początku wyglądało.

Metoda ta jednak ma w porównaniu do powyższych wyspecjalizowanych programów (które u mnie i tak nie chciały działać

) jedną wadę. Mianowicie, nie przenosi ona pomiędzy instalacjami logów, misji itp. itd. Ale za to jest prosta jak drut zbrojeniowy i nie wymaga dodatkowego software'u chodzącego w tle w czasie gry (to własnie te w/w programy), które zajmują pamięć kompa. A oto co wykombinowałem:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aby mieć dowolną ilość wersji Falcona należy:
1. Zainstalować w nowym katalogu np. Falcon4.FF3 od zera cały pakiet, np. Falcon4 + FF3 + FF3.1 + FF3.1.1
2. Uruchomic CobraOne Config Editor i rozpakowac zestaw patchy (menu File -> Expand) - spowoduje to powstanie w Rejestrze pod kluczem HKCU/Software podklucza o nazwie F4Patch.
3. W Regedit należy WYEKSPORTOWAĆ do odrębnych plików klucze:
a) HKCU/Software/F4Patch nadając nazwę kojarzącą się np. FF3_F4Patch.reg
b) HKLM/Software/MicroProse nadając nazwę kojarzącą się np. FF3_MicroProse.reg
[zapewne można te dwa klucze połączyć w jeden plik, aby potem łatwiej je było importować do Rejestru, ale już wolę nie kombinować, bo jak mawiają "lepsze jest wrogiem dobrego"

]
Mamy więc gotową do grania pierwszą wersję Falcona. Aby dorzucić następną należy:
4. Z Rejestru _USUNĄĆ_ wpisy kluczy wymienione w punkcie 3a) i 3b) (wersje zapasowe tych wpisów mamy w wyeksportowanych plikach!!! ) - zabieg ten spowoduje, że instalator nie będzie widział wcześniej zainstalowanej wersji Falcona.5. Od zera, w nowym katalogu np. Falcon4.SP4.2 zainstalować cały pakiet tj. Falcon4 + 1.08USpatch + SP4.0 + SP4.2
6. Uruchomić FalconSP Config Editor i podonie jak w punkcie 2. rozpakować zestaw patchy. Efekt ten sam jak w punkcie 2. , tyle że ze ścieżkami do
nowego F4Patch
7. Podonie jak w punkcie 3. Oczywiście wyeksportowanym plikom nadajemy inne nazwy np. SP4.2_F4Patch.reg oraz SP4.2_Microprose.reg
Od tej chwili mamy na dysku w
oddzielnych katalogach 2 wersje Falcona. Poza tym do każdej nich posiadamy zestaw plików *.REG. Jeśli chcemy sobie pograć na konkretnej wersji, dajmy na to FF3, to najpierw wystraczy kliknąć dwukrotnie na plikach FF3_??.REG (zostaną wpisane do rejestru) i odpalić grę. Przy zmianie wersji klikamy na inny zestaw *.REG i odpalamy drugą wersję.
Sposób ten pozwala na trzymanie i KORZYSTANIE

z dowolnej ilości instalek Falcona jednocześnie. Należy jednak pamiętać o ROZPAKOWANIU (EXPAND) patchy (F4Patch), aby w Rejestrze Windowsa powstał odpowiedni dla danej wersji wpis, bo inaczej zrobi się kaszana. Oczywiście aktualne jest to w tych wersjach, które z patchy korzystają, czyli wszystkie obecne, natomiast przy gołym Falconie 4.0 problem taki nie istnieje.

Tam mamy tylko jeden wpis w HKLM/Software/Microprose.
Mam nadzieję, że oprócz mnie samego, metoda ta może się jeszcze komuś przyda. Choćby po to, aby porównać sobie różne wersje Falcona, bo możliwości tych kombinacji jest całe zatrzęsienie
Pozdrawiam,
bip3r
[ Dodano: Pią 01 Kwi, 2005 13:58 ]rozwiazanie jest na www.f4hq.com czy jakos tak.
Generalnie instalujesz jedno, zmieniasz wpisy w rejestrze i normalnie instalujesz druga wersje.
Moge sie mylic bo nigdy tego nie robilem.
Cała zabawa w tej metodzie to żmudne edytowanie Rejestru. A po co skoro instalator może to zrobić za Nas, jeśli postąpimy wegdług tego co napisałem