Autor Wątek: O co chodzi z ta woda?...  (Przeczytany 2731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

O co chodzi z ta woda?...
« dnia: Kwietnia 13, 2005, 18:57:12 »
Własnie o co w tym chodzi. Ostatnio przesiadlem sie z GF4Ti4200 128DDR AGP4x na Gf 6600 128DDR PCI-E. I okazalo sie ze nadal nie moge miec ziemi na "pefect" - a mam taki sprzet: (patrz nizej wypowiedzi - tam napisalem moja konfiguracje) i nadal mam excelent, tylko jasnosc ziemi moge przestawic o oczko wyzej. Rowniez zobaczylem cos dziwnego - screen ponizej:

O co w tym chodzi. A na starej grafice mam normalna, lekko "pomarszczona" powierzchnie wody. Czasami sie zdaza ze tutaj tez mam taka wode lecz zadko.

Oraz inne pytanie. Czy ta karta nie wystarcza by miec ladna, chociaz troche pofalowana wode a nie ze woda wyglada jak momarszczone przescieradlo np:

Z gory dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 13, 2005, 19:39:56 »
A masz 16 bitowe kolorki czy 24bitowe (32 w grze)??
Musi być 32 do perfect
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 13, 2005, 19:42:15 »
mam od zawsze 16 bit - mniej sie tnie - ale o co chodzi z ta woda ze mam jakies plamy zamiast wody. Wyglada tak jakby ktos wylal rope :wink:
Pozdrawiam.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 13, 2005, 19:42:37 »
Do zmiany na uber wodę, musisz mieć perfect, a potem w conf.ini dać wodę na =3
wtedy ci się karta udlawi:)
zła się nie uleknę...

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 13, 2005, 19:43:32 »
Hehe, zrozumialem, jak to sprawdze to dam znac.
Pozdrawiam.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 13, 2005, 19:46:37 »
Ustaw na 32 bity, potem na perfect, to zobaczysz jaka będzie;)
zła się nie uleknę...

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 13, 2005, 19:46:57 »
A no tak, zapomnialem. Gram na 71.84.

[ Dodano: Sro 13 Kwi, 2005 21:03 ]
Dobra powiem tak. Juz mam ta wode:D - dzieki za te 32bity bo dalej bym ne wiedzial. Oraz aby miec ta uberwode to trzeba przestawic z ditectx na opengl.

Aha i karta mi sie nie udlaila, wszystko idzie plynnie i pieknie. Nareszcie moge sobie pograc na takiej grafice kilka lat na to czekalem.  :D  :D  :D  :wink:

Ale dalej mnie zastanawia dlaczego mialem takie plamy na wodzie.
Pozdrawiam.

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 13, 2005, 20:27:50 »
Przepraszam ze pytam.... i ze pytam w tym topicu..... ale patrzac na twoj sprzet jakos tak zakoczylo mnie ze przy AMD masz dual channel..... albo caly czas zylem w nieswiadomosci, albo po prostu sie pomylilem, ale z tego co wiem to AMD nie obsluguja dual channel  :?:

Podkreslam ze nie jestem uberPewien ale cale zycie zylem w takim wlasnie przekonaniu
Poprawcie mnie jesli sie myle

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 13, 2005, 20:55:03 »
Z tego co ja czytalem to przy zwyklych AMD (mowie tu o Athlonach XP) nie widac prawie zadnego wzrostu, lecz co innego z AMD 64 - tam otrzymuje sie bardzo duzy wzrost wydajnosci.

Cos w tym stylu ktos napisal na jakims portalu. Nie wiem czy to jest. Moze ktos inny sie wypowie co sie troche lepiej zna na czyms takim.
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 13, 2005, 22:58:10 »
Cytat: Ajti
Przepraszam ze pytam.... i ze pytam w tym topicu..... ale patrzac na twoj sprzet jakos tak zakoczylo mnie ze przy AMD masz dual channel..... albo caly czas zylem w nieswiadomosci, albo po prostu sie pomylilem, ale z tego co wiem to AMD nie obsluguja dual channel  :?:

To zyles w zlym przekonaniu. NA Athlonach z srodziny K7 czyli popularnych XP mozna bylo spokojnie uzywac duala szczegolnie na popularnym i najlepszym chipsecie Nforce2. Wzrost mocy byl niewielki, roznie podaja ze od 5% do 15%. Nie wnikajac w szczegoly mozna powiedziec ze dobrze go bylo miec ale nie musialo to byc konieczne.  W rodzince prockow z serii K8 czyli Socket 754 i 939 oraz 940 dual channel wystepuje w przypadku tych dwoch ostatnich dlatego ze oba procki maja kontroler pamieci w rdzeniu proca z tym ze 754 ma jeden wiec tu jest tylko singiel a w pozostalych sa juz dwa co daje nam analogicznie dual. Miedzy K7 a K8 jest przepasc wydajnosci za sprawa tego ze wyeliminowano waskie gardo jakim byl Northbridge a przypominal ze w nim byl kontroler pamieci) i przyjmuje sie ze przyrost w stosunku do Athlonow Xp waha sie "pi" razy drzwi okolo 3-4 razy. Miedzy 754 a 939 oraz 940 natomiast nie ma wiekszej roznicy jak pokazaly testy cos okolo 4% przy czym nalezy zaznaczyc ze ma sie to do gier. W benchmarkach  syntetycznych przyrost jest widoczny,  natomiast podejrzewam ze w sofcie "uzytkowym" jest podobnie. Chyba ze cos jest konkretnie zrobione pod dana platforme. To tyle zeby sie nie wglebiac.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 14, 2005, 09:12:13 »
Dziobas wrzuc no skrina tej uberwody ktorej sie obecnie widokiem cieszysz. Niech zobacze co trace :D
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 14, 2005, 12:19:36 »
Dziobas, a jak u Ciebie z cieniami drzewek na "perfect", też masz białe zamiast czarnych??
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 14, 2005, 14:38:09 »
Wiec mialem racje z tym dualem:D

A oto screeny:

Oraz cienie: - jak widac mam normalne

Pozdrawiam.

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 14, 2005, 14:45:58 »
Nie ze sie czepiam, ale ta woda wyglada raczej jak folia. A takie drzewka to na rowniku nie rosna, zeby slonce w zenicie swiecilo. ;)))

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 14, 2005, 17:39:10 »
@Black

Lepsza foliowata woda niz niebieska plaska textura. W rzeczywistosci wyglada lepiej pozatym duzo zalezy od tego co robil instrukcje :) (czyt. animacje).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"