Autor Wątek: Falcon OF/FF/AF/BMS - ciekawe filmy i fotografie.  (Przeczytany 82626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
Odp: Falcon OF/FF/AF/BMS - ciekawe filmy i fotografie.
« Odpowiedź #120 dnia: Maja 01, 2013, 22:20:05 »
B3rNO ale sam przyznasz, że w niektórych starciach niektórzy sami się prosili o strzał :D
Poza tym ładna robota  i świetrnie się ogląda :564:
Dawaj więcej.

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
    • http://www.youtube.com/user/b3rno
« Odpowiedź #121 dnia: Maja 02, 2013, 01:22:58 »
B3rNO ale sam przyznasz, że w niektórych starciach niektórzy sami się prosili o strzał :D
Poza tym ładna robota  i świetrnie się ogląda :564:
Dawaj więcej.
No skoro się prosili to co ja im będę żałował?  :evil:

« Odpowiedź #122 dnia: Maja 12, 2013, 13:33:29 »
Trzynasta w nowym mundurze.

« Odpowiedź #124 dnia: Maja 20, 2013, 10:22:38 »
Jak mogłeś dać się wciągnąć w walkę przy tak niskiej prędkości.  ;)
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: Maja 20, 2013, 11:54:06 »
Mówisz min. 88 Knots ? Jak widać cegłą też można powalczyć - miodzio, lol :D
Do tego bez TIR...
:564:

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
« Odpowiedź #126 dnia: Maja 20, 2013, 16:11:53 »
Jak mogłeś dać się wciągnąć w walkę przy tak niskiej prędkości.  ;)

Yanno, po tym co napisałeś odrazu widać, że ''dogfight-ów'' latać nie lubisz. Dlatego na wypadek gdybyś nie wiedział:
 Walka w ''Rolling scissors'' przede wszystkim polega na manipulowaniu przepustnicą w taki sposób,
aby wypracować sobie lepszą pozycję względem rywala i przepuścić go przed siebie. Stąd te ekstremalnie niskie prędkości.
Oczywiście jest jeszcze kilka innych ważnych czynników, takich jak: Inicjacja manewru, odpowiedni timing itd.
Jednak najważniejszym elementem walki w ''nożycach'' jest właśnie dobra praca przepustnicą.
Polecam poczytać Robert L. Shaw - Fighter Combat,
http://www.foinikas.org/ftp/public/Docs/Fighter%20Combat%20-%20Tactics%20and%20Maneuvering.pdf
Tu znajdziesz wiele ciekawych zagadnień na temat ''Rolling Scissors'' i wiele innych. ;)

Mówisz min. 88 Knots ? Jak widać cegłą też można powalczyć - miodzio, lol :D
Do tego bez TIR...
:564:

Dokładnie!

Poko

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Maja 20, 2013, 17:38:37 »
Brawo! Teraz czas na klip B3rNO VS A.S. ;)

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: Maja 20, 2013, 18:02:09 »
Bardzo fajna walka. Widziałem, że z minutę lub dwie przed zestrzeleniem miałeś go już w podobnej sytuacji tylko Ci uszedł w lewo. W nożycach często nie widać przeciwnika i należy przewidzieć jego położenie aby oddać strzał, na który ma się bardzo mało czasu. Za drugim razem wyszedł dokładnie tam gdzie przewidziałeś. BRAWO!  :)

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
« Odpowiedź #129 dnia: Maja 20, 2013, 18:55:54 »
Bardzo fajna walka. Widziałem, że z minutę lub dwie przed zestrzeleniem miałeś go już w podobnej sytuacji tylko Ci uszedł w lewo. W nożycach często nie widać przeciwnika i należy przewidzieć jego położenie aby oddać strzał, na który ma się bardzo mało czasu. Za drugim razem wyszedł dokładnie tam gdzie przewidziałeś. BRAWO!  :)
Wcześniej czuł co się święci i prawidłowo odbił w lewo, za drugim razem liczył na to, że go nie widzę i nie trafię. Na moje szczęście przeliczył się.
Swoją drogą, gdybym nie trafił w tej sytuacji mógłbym znaleść się w niezłych opałach, pomimo tego, że byłem w lepszej pozycji.

Brawo! Teraz czas na klip B3rNO VS A.S. ;)
W rzeczy samej! teraz została mi do przejścia ''BAZA'', ale chyba jeszcze na to za wcześnie. ;) 

« Odpowiedź #130 dnia: Maja 21, 2013, 08:38:28 »
Yanno, po tym co napisałeś odrazu widać, że ''dogfight-ów'' latać nie lubisz.
Lubię, nie lubię.
Fajnie wygląda na filmie, ale  sprawdza się tylko w symulowanym DF, gdy wiesz że jest jeden na jednego i nie ma innych zagrożeń.
Wejście w taką walkę w innej sytuacji to proszenie się o kłopoty. Zrób to w BFS gdy naokoło lata naście wrogich maszyn, które w każdej chwili mogą przyjść z odsieczą, a efekt będzie tragiczny. Pomimo widowiskowości tej walki, nadal uważam że lepiej utrzymać prędkość i w razie czego oderwać się od przeciwnika, niż wdawać się w nią na takich warunkach i nie mieć już innej drogi.

No ale filmik ładniusi i miodny.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: Maja 21, 2013, 09:58:55 »
A mi się podobało, nie widziałem jeszcze tyle trwających nożyc, no i 70kts on top :P

« Odpowiedź #132 dnia: Maja 21, 2013, 10:16:17 »
A czy ja mówię że mi się nie podobało?
Film super, zacięta walka poza wszelkimi granicami, prędkości skrajnie małe. Ogląda się wspaniale i chylę czoła przed twórcami.
W poprzednim poście pisałem o czymś innym - o tym że (poza treningiem) takiej walki unikałbym jak się tylko da.

« Odpowiedź #133 dnia: Maja 21, 2013, 12:06:30 »
W sumie zawsze mi Qba powtarzał, że przy takich walkach lepiej, żeby prędkość nie spadała poniżej 350 kts. 

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
« Odpowiedź #134 dnia: Maja 21, 2013, 16:52:02 »
Lubię, nie lubię.
Fajnie wygląda na filmie, ale  sprawdza się tylko w symulowanym DF, gdy wiesz że jest jeden na jednego i nie ma innych zagrożeń.
Wejście w taką walkę w innej sytuacji to proszenie się o kłopoty. Zrób to w BFS gdy naokoło lata naście wrogich maszyn, które w każdej chwili mogą przyjść z odsieczą, a efekt będzie tragiczny. Pomimo widowiskowości tej walki, nadal uważam że lepiej utrzymać prędkość i w razie czego oderwać się od przeciwnika, niż wdawać się w nią na takich warunkach i nie mieć już innej drogi.

No ale filmik ładniusi i miodny.

Yanno,
Zaczne od tego, że właśnie po to walczy się symulowane DF, aby wypracować sobie pewne nawyki,
utrwalić w pamięci poszczególne manewry, aby potem, kiedy już lata się na ''prawdziwym'' polu walki, móc i umieć je
wykorzystać. Na BFS potencjalnych scenariuszy jest tak naprawdę nieskończona ilość.
Raz walczysz z kimś, gdzie w promieniu 80 mil żywej duszy brak, a innym razem, kiedy jest ''burdel'' a na RWR co chwila
świeci Ci jakieś zagrożenie. Ważnym jest aby umieć pozostać elastycznym i dostosować się do danej sytuacji na polu walki, a także zareagować w odpowiedni sposób.

Warto też wiedzieć, że ''rolling scissors'' jest czasami manewrem ratującym tyłek. Na ten przykład sytuacja z filmu 1:50,
kiedy byłem w gorszej pozycji zastosowałem nożyce i wyszło mi to na dobre. Gdybym tego nie zrobił prawdopodobnie po kilku kółkach byłbym w defensywie.
Dlatego nie zgadzam się z tym co napisałeś. Niemniej jednak, każdy z nas lata inaczej, każdy ma swój styl i pomysł na walkę.;)

W sumie zawsze mi Qba powtarzał, że przy takich walkach lepiej, żeby prędkość nie spadała poniżej 350 kts. 

Jeżeli walkę toczysz w ''2 kółkach'' dobrze jest trzymać się tej prędkości. Czasami jednak warto zamienić prędkość na lepszą pozycję względem rywala.