Autor Wątek: Jak powstaje model....  (Przeczytany 68916 razy)

Odp: Jak powstaje model....
« Odpowiedź #120 dnia: Grudnia 19, 2025, 15:12:31 »
Klej rozpuszcza maskol. ).

Widzę, że nie ma sensu zawracać sobie głowy, będe jak dotąd zabezpieczał zawiasy w pobliżu osi obrotu taśmą malarską (skuteczne ale pracochłonne), dzięki ESP

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #121 dnia: Grudnia 26, 2025, 18:25:57 »
Test koloryzacyjny Tamiya Clear. Tak to wygląda. Malowane od wewnątrz. Od dołu - bez rozcieńczenia, 1 warstwa, aero, w środku rozcieńczony 1:1 oraz 2 warstwy aero, na górze bez rozcieńczenia pędzel 1 warstwa.

Tak szczerze to najlepiej wygląda chyba aero i bez rozcieńczenia 1 warstwa (ramka nr 1). Natomiast też, żadna z tych opcji nie jest idealna. Farba ma taką dość specyficzną konsystencję, która trzyma się siebie, w wyniku tego jak spojrzy się na powiększeniu to widać, że są to takie tak naprawdę plamki, których wzór tworzy efekt całości (może też to być spowodowane oczywiście brakiem podkładu, no ale tu się nie da go mieć hehe). Jest to widoczne pod lupą i na zbliżeniu. Efekt taki sobie, ale chyba nic lepszego się nie wykombinuje. Jak nie rozcieńczamy mamy większą kontrolę nad warstwą i też nic nie spływa w kanty jak w przypadku zalecanego rozcieńczenia i jak widać ramka z numerem 1 ma dość dzięki temu delikatną mgiełkę, co odpowiada bardziej rzeczywistości. Ramka z M jest już zbyt intensywna. Dobra chyba pomaluję tak owiewkę, chyba, że ktoś jeszcze coś by podpowiedział?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #122 dnia: Grudnia 26, 2025, 21:55:07 »
No dobra, owiewka zabarwiona. Nie jest źle, dokładnie taki efekt właśnie chciałem uzyskać :):

Widać lekki granulat na dużym zbliżeniu, chociaż przy tej skali (72) to nie jest rzucające się w oczy więc generalnie i do zaakceptowania i nie jest to jakiś problem. Tak się zastanawiam przy okazji czy ew. nie zastosować tego, jeśli to tak działa jak na tym filmiku, to może faktycznie warto to mieć w swojej modelarskiej chemii?

Jak zrobi ci się morka to wygładza powierzchnię i fajnie nabłyszcza. Ja stosuję na każdej owiewce. Do tego pozwala ukryć co mniejsze niedoskonałości po polerce i małe ryski.
https://www.youtube.com/watch?v=AYDHHRApV_c

Jedyne co, to kwestia czy to nie wejdzie w jakąś interakcję? Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to ma działać jak nie jakieś topienie czy coś plastiku? Pytanie też jak to zachowuje się też z nałożoną potem maską (papierową lub vinyl)?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2025, 22:14:56 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #123 dnia: Grudnia 26, 2025, 22:23:09 »
Nie, nie wchodzi w żadną reakcję bo to farba na bazie wody. Po prostu tworzy błyszcząca i samopoziomująca się warstwę ochronną.
Tutaj masz pomalowaną szybę pancerną w F-14 niebieską Tamiya Clear + Gauzy Agent:

A tu masz efekt przed i po (zobacz jak wygładził zmatowioną owiewkę F-16 na dole strony).
https://lstfazz.blogspot.com/2016/08/ak-893-glass-coat-gauzy-agent.html

Jak chcesz to wpadnij jutro to pomaluję ci owiewkę tym agentem - zobaczysz jak to wyjdzie na żywo. 8)
Jak się nie spodoba możesz zmyć każdym rozpuszczalnikiem.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #124 dnia: Grudnia 26, 2025, 22:57:11 »
Ooo, dzięki za możliwość testu :). Generalnie bez ciśnienia, bo jak mówię jest ok, chociaż nie perfekcyjnie (jak coś przypomnę się). Trochę obawiam się jeszcze czy maska nie zrywa tego. Tutaj, w tej recenzji kolo został moim idolem, chyba tekst miał przygotowany wcześniej i mówi, że nic nie zrywa, a ewidentnie widać, że odrywana taśma zerwała część tego ustrojstwa: https://youtu.be/v6DKarGAlAA?si=HBTm7SVU862leNFG&t=1510.

www.yoyosims.pl

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #125 dnia: Grudnia 27, 2025, 01:16:53 »
Mi nigdy żadna maska nie zerwała. Używam taśm Tamiya i masek New Ware.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #126 dnia: Grudnia 27, 2025, 09:01:27 »
Mi nigdy żadna maska nie zerwała. Używam taśm Tamiya i masek New Ware.

No to dobrze wiedzieć 👍, widziałem też metodę nakładania tego pędzlem, a w sumie ja bym potrzebował ew. tylko od strony wewnętrznej. Trafiłem też na info, że niektórzy do tego używają … i podobno też daje niezły efekt na kabince, Sidoluxu hehe. Jak ja lubię ten Sido!

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #127 dnia: Grudnia 27, 2025, 13:11:07 »
Bo zasadniczo ten Gauzy Agent (glass coat i Intermediate Gauzy Agent) to jest sidolux. Ja za nim nie przepadam. Zapycha aero, w ogóle słabo się aero kładzie, nie za bardzo chce się poziomować, klei się, schnąc ściąga z powietrza kurz... ale niestety IGA to jest must have przy metalikach AK extreme.
Dawniej Qbeesh.