Autor Wątek: Technika modelarska  (Przeczytany 90241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Technika modelarska
« Odpowiedź #315 dnia: Stycznia 09, 2015, 22:05:37 »
W końcu kompletuję sobie zastaw aero. Kupiłem kompresor AS-186 i aerograf MAR AD-7790. I mam takie pytanie: czy na wyjściu z kompresora dać dodatkowy zawór powietrza? Tak dla "spokoju ducha", żeby aerka w spoczynku nie obciążąć.
Pytanie nr. 2: ile węża? 1,8m wystarczy (z podłogi na biurko)?
Pytanie nr. 3: stosujecie komory lakiernicze (np. taka)?
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #316 dnia: Stycznia 09, 2015, 22:34:50 »
Akbar, nie zapomnij o odwadniaczu na wyjściu kompresora. Zapomnisz o "pluciu" z dyszy aerografu.
Ja tego nie wiedziałem, niegdyś  o mało nie skończyło się to wymianą samego pistoletu.

« Odpowiedź #317 dnia: Stycznia 10, 2015, 20:41:05 »
To akurat jest "fabryczne" (jeśli mówimy o tym samym). Widać na środkowym zdjęciu z linka: "cycek" pod butlą oraz odstojnik z filtrem pod regulatorem na wyjściu. Odstojnik również posiada w dolnej części zaworek.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #318 dnia: Stycznia 10, 2015, 23:02:26 »
Fakt, nie zwróciłem uwagi wcześniej. Czyli ten punkt mamy zaliczony.

« Odpowiedź #319 dnia: Stycznia 10, 2015, 23:09:56 »
Jestem zaskoczony, że za tak małe pieniądze można u nas kupić coś tak porządnie wyglądającego.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #320 dnia: Stycznia 11, 2015, 09:03:54 »
Kompresor mam taki sam, no prawie bo włącznik jest prostokątny. Butla wyrównawcza to świetna sprawa, ogólnie, jestem z niego bardzo zadowolony.
Ps. mała uwaga, jak już będziesz malował to spuść powietrze z niej zanim odłączysz wszystko, ja robię to poprzez lekkie odkręcenie przewodu i niech sobie syczy jeszcze przez 4 minutki... inaczej możesz coś wysadzić, albo narobić potężnego huku w domu ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #321 dnia: Stycznia 11, 2015, 11:01:26 »
Do malowania aerografem warto kupić przede wszystkim dobry aerograf. Jednak precyzja wykonania tego urządzenia i trwałość materiałów to podstawa. Te chińskie mają to do siebie, że raz się trafi lepszą sztukę, a raz słabsza. To samo z chińskimi kompresorkami. Jak padnie jakaś części to ciezko ruszyć temat. Ja od 8 lat mam kompresor chałupniczo zrobiony z agregatu lodówkowego + najprostszy zawór ciśnieniowy + jakiś pseudo manometr + filtr paliwa od Malucha na wyjściu. Jeśli ktoś się boi nie równej pracy kompresora to wystarczy dać dłuższy przewód. Wspomniane 1,8m wystarczy. Za zaoszczędzone pieniążki lepiej kupić porządny aerograf. Niemca można dostać już poniżej 300pln a jakość malowania jest nieporównywalnie większa niż jakimkolwiek chinolem. I nie chodzi tylko o malowanie cienkich kresek. Farba drobniej się rozpyla, płynniejsza praca, mniej farby zużywa na pomalowanie tej samej powierzchni i dużo łatwiej się to czyści. A przez mniejszą ilość gwintów i części oraz lepsze materiały jest to dużo trwalsze.

« Odpowiedź #322 dnia: Stycznia 14, 2015, 10:58:03 »
kompresor AS-186
Kompresor mam taki sam, no prawie bo włącznik jest prostokątny. Butla wyrównawcza to świetna sprawa, ogólnie, jestem z niego bardzo zadowolony.
Yoyek, jeśli masz taki to jak ustawiasz regulator ciśnienia?
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #323 dnia: Maja 01, 2015, 23:53:53 »
Panowie, dziś pierwszy raz uruchomiłem aero AD-7790, pierwsze malowanie próbne/szkoleniowe. Na początku wszystko cacy, potem schody. Problem po kilku minutach. Mianowicie przestał podawać farbę. Pierwsze co to wylałem farbę ze zbiorniczka (Humbrol + rozcieńczalnik Wamod), przepłukałem całość. Na chwilę pomogło... i powtórka z rozrywki. Wykręciłem dyszę przepłukałem całość ponownie. Sam rozcieńczalnik leci, farba niekoniecznie. Trzeba cały czas otwierać/zamykać spust, po prostu nie ma ciągłości malowania.
Jakieś sugestie?
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #324 dnia: Maja 02, 2015, 21:13:21 »

Słuchajcie Smoka, a krzywda się Wam nie stanie.Nie kupujcie tego chińskiego chłamu, prawdopodobnie trafił się koledze gorszy egzemplarz niż statystycznie.
  Dla początkujących i nie tylko wyłącznie najtańszy model H&S, na dzień dzisiejszy to najlepsza oferta ( przy zakupie prosić o dyszę 0,4, na 02 to tylko pod farby dedykowane do aero ). Oczywiście przyczyna może leżeć po stronie farby Humbrola, czasem zdarzają się drobne zanieczyszczenia.

« Odpowiedź #325 dnia: Maja 02, 2015, 22:05:33 »
W toku dalszych dzisiejszych prób i błędów, metodą empiryczną doszedłem do następujących wniosków:
1. Zbyt gęsta farba - rozcieńczać nawet 4:1 (albo i 5:1 rozcieńczalnik/farba każda reaguje inaczej);
2. Stosować oryginalny Humbrol Thinner, Wamod tylko do mycia aerka.

@ Leszek660 - jak ogarnę "co jest trąf" to będzie coś lepszego, a Adlerek nienajgorsze recenzje zbiera.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #326 dnia: Września 13, 2015, 23:03:45 »
To znowu ja.
Panowie, jak to jest z tym washem? Jak bym nie próbował po pół godzinie, po godzinie, nasączonym (white spirit-em) patyczkiem, suchym patyczkiem to i tak ścieram go prawie do zera. To znaczy w zagłębieniach coś tam zostaje, ale z elementów wystających znika. Wash od Mig-a, white spirit - AK.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #327 dnia: Października 04, 2015, 16:47:56 »
Zostaw na dłużej (24h) i bardzo delikatnie ścieraj. Jak trzeba to powtórz.
Teraz moja kolej:
W planach mam wykonanie modelu Me-262 A-1a/U3 - wersja rozpoznawcza. Problem mój polega na tym, że nie wiem w jaki sposób ugryźć malowanie. Mam na myśli maszynę z 1./NAGr 1 "white 2". Jak wykonać te "plastry miodu" http://www.mojehobby.pl/products/Me-262-A-1a-U3.html ? Czy istnieje jakaś specjalna technika? Czy wszystko trzeba robić "ręcznie"? A te się trzęsą jak jasna cholera.

Pozdrawiam,
Stulee

« Odpowiedź #328 dnia: Października 04, 2015, 21:29:10 »
Doszedłem do tego metodą prób i błędów.
Moja odpowiedź na Twoje pytanie: tylko przez maskowanie jeśli boisz się "z ręki" (znam to autopsji  ;)). Albo bezpośrednio przez wycięcie i naklejenie masek, albo masami typu patafix (bluetac), albo maskolem. Możesz też maski nie nakładać bezpośrednio na model, tylko na małej "nóżce" z patafix-a. Wtedy uzyskasz płynne przejście kolorów.
Jest jeszcze sposób dla hardkorów-masochistów: na lakier do włosów.
                                                                                  S. Dali

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #329 dnia: Października 05, 2015, 07:37:48 »
Starałbym się zrobić to z ręki, w sumie w 48 to nie aż taki problem. Ciemny kolor na jasną bazę, czyli najpierw RLM 83 potem 82.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona