Autor Wątek: Gutes Produkt! - Condor: The Competition Soaring Simulator  (Przeczytany 95582 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Gutes Produkt! - Condor: The Competition Soaring Simulator
« Odpowiedź #135 dnia: Września 03, 2006, 17:30:32 »
Gościa, który pyknął 1000km znam, zrobił to w 9 h, lot zarejestrował. Ja chyba najwięcej to przeleciałem z 350km i już miałem dość  :020:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #136 dnia: Września 03, 2006, 17:45:36 »
Szkoda, że nie zrobił z tego "szumu" - można by utrzeć nosa tym z SW :021:

Przez "szum" rozumiem to, że było to z góry zapowiedziane, i teraz np. na serwerach SW stoi ponoć mapa z tą trasą, i można sobie latać te 1300 km i zrobić lepszy czas, jak ktoś ma wolny dzień  :002:
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

maymar

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: Września 08, 2006, 09:47:46 »
Szkoda, że nie zrobił z tego "szumu" - można by utrzeć nosa tym z SW :021:

Przez "szum" rozumiem to, że było to z góry zapowiedziane, i teraz np. na serwerach SW stoi ponoć mapa z tą trasą, i można sobie latać te 1300 km i zrobić lepszy czas, jak ktoś ma wolny dzień  :002:

Szum - hm ,może mało zrobił bo takich przypadków było więcej w Condorze. Wiem ze swego czasu w kilka osób lecieli na trasę 1000km. Zobaczcie chocby  tu i tu
A co do osoby która pierwsza zrobiła przelot 1000km w symulatorze na szybowcu to looknijcie na to.

pozdrawiam
maymar
« Ostatnia zmiana: Września 08, 2006, 09:57:23 wysłana przez maymar »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #138 dnia: Września 08, 2006, 12:47:51 »
BTW. jutro postawiłbym serwerek z jakąś prostą traską np.120 km, wymagana by była mapka Lazurowe Wybrzeże (add on 351Mb, wersja Condora 1.0.9, może ASK13  :021:), około godziny 17.00 tak sądzę. Byliby jacyś chętni na lot online? 

www.yoyosims.pl

Offline SG4_Rush

• SG4
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: Września 09, 2006, 11:50:13 »
Oj bym poleciał chętnie. Tyle, że kopnął mnie "zaszczyt" pracy przez weekend, zresztą kolejny.
Sceneria Provence jest piękna. Kiedyś leciałem na LS6 300 km otwarą traskę z północy na południe i tak się rozgladałem podziwiając widoki, że na ok. 200 kilometrze mało nie skończyłem w sosenkach po tym jak wleciałem w zamkniętą dolinę osłoniętą od wiatru.
Polacam też przelecieć, bynajmniej nie dla relaksu, trasę "ZA: Climate change" w tej samej scenerii - wrażenia gwarantowane:

http://forum.condorsoaring.com/download.php?id=3223

W patchu 1.0.8 lecieliśmy z Darkiem i obaj skończyliśmy lot po mniej więcej w 2/3 trasy, klnąc pod nosem na pogodę. W drugim podejściu podłączyło się chyba z 5-6 osób z czego tylko jeden zawodnik doleciał do pierwszego punktu. Mnie dość wcześnie skończyło się powietrze między szybowcem a gruntem i lądowałem przymusowo w okolicach "tamy" (30-40 km).
Nie wiem jak teraz w nowym patchu jest. Wiem jedno :001:. Jak ktoś nie chce sobie popsuć statystyk to nie radzę wsiadać na tą trasę. Pogodę należy zostawić oczywiście taką jaka jest ustawiona.

P.S. Trasy "ZA: Climate change" nie testowałem jeszcze na 1.0.9, ale zamierzam to uczynić w środku tygodnia, poinforumuję wcześniej o terminie. Godzina startu zapewne kilkanaście minut po 20.

robsik

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Września 11, 2006, 01:20:08 »
Fascynujący symulator! Dopiero zaczynam a już mnie wciągnął! A ponieważ szybowanie to dla mnie stosunkowo nowy temat, to mocno "zakuwam" szkółkę.
Muszę przyznać, że męczy mnie cały czas start z wyciągaczem w postaci samolotu. Idzie w miarę dobrze, gdy mam wyciągnięte Airbrakes (nie wiem jak to po polsku brzmi). Ale rodzi się pytanie, czy tak się robi? Bez tej pomocy trudno mi jest utrzymać się za tym samolotem - oczywiście trenuję dalej...
Chętnie podzielę się wrażeniami nieco później, jak już chwilę polatam  :001:

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #141 dnia: Września 11, 2006, 04:21:35 »
A co do osoby która pierwsza zrobiła przelot 1000km w symulatorze na szybowcu to looknijcie

No właśnie też mi się tak wydawało, że już ktoś musiał na to wcześniej wpaść - wariatów przed komputerami nie brakuje  :004:

Chciałem wysłać odpowiednie sprostowanie, ale newsów u SW nie można komentować, na forum nie założył nikt (albo nie znalazłem) wątku o tym wydarzeniu, a kontaktu do osoby której można by wysłać maila na ten temat też nie znalazłem. W sumie to hasło raczej miało być być pewnie takim sloganem reklamowym, a tłumaczenie komuś, że w reklamach kłamią chyba mija się z celem :)  A całą tą kwestię poruszyłem w sumie żeby zaspokoić swoją ciekawość, co się udało. Dzięki za odpowiedzi :)
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #142 dnia: Września 11, 2006, 10:22:10 »
@robsik:

airbrakes - hamulce aerodynamiczne, lub, jeśli z kontekstu jasno wynika, o co chodzi, po prostu hamulce.

I odpowiedź na Twoje pytanie - nie. W czasie startu za samolotem hamulców używa się tylko w niektórych sytuacjach niebezpiecznych. Ale skoro Tobie pomagają one utrzymać się za holówką, to mam radę: trymer na buzię (czyli w dół), znacznie bardziej niż w locie swobodnym. Wtedy powinno być Ci łatwiej, i będziesz mógł sokojnie te hamulczyki zamknąć.

Wysokich lotów!
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #143 dnia: Września 11, 2006, 12:22:45 »
Tak jest, trym w dół i ważne jeszcze jedno - nie chowasz koła (dopiero po wyczepieniu), ogólnie prosta sprawa, lecisz z tą samą v co samolot, a doskonałosc szybowca jest większa niż samolotu i dlatego ciężko sie utrzymać dlatego na czas holówki trzeba tę doskonałosć psuć jak się da, trym przy ziemi i kółko. Hamulcy aero nie ruszaj i praca orczykiem na delikatne kontry. Hamulec tylko zalecany przy ASK13.

www.yoyosims.pl

maymar

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Września 11, 2006, 23:02:56 »
Tak jest, trym w dół i ważne jeszcze jedno - nie chowasz koła (dopiero po wyczepieniu), ogólnie prosta sprawa, lecisz z tą samą v co samolot, a doskonałosc szybowca jest większa niż samolotu i dlatego ciężko sie utrzymać dlatego na czas holówki trzeba tę doskonałosć psuć jak się da, trym przy ziemi i kółko. Hamulcy aero nie ruszaj i praca orczykiem na delikatne kontry. Hamulec tylko zalecany przy ASK13.

No to dla początkujących :) (osobiście chowam kółko zaraz po oderwaniu od ziemi -mniejsze opory szybciej idziesz w górę - ale do tego trza mieć troche nalotu - w moim przypadku jakieś 200h i 16.000km za ogonem :) )
Jeżeli się uczysz latać za samolotem to polecam jakiegoś standarta - nie bierz czasem ask13 bo to naprawdę dość kłopotliwy szybowiec na holu - prędkość holowania jest za duża jak dla tego szybowca dlatego go wyrywa do góry na holu. Różnice prędkości eliminuj przy użyciu trymera. Prawidłowo wyważony szybowiec na holu to taki który w momencie puszczenia drąga leci tak samo ( po prostu nie zmieniają się parametry lotu).
Kiedyś słyszałem powiedzenie w którym jest dużo prawdy. "szybowiec lata sam tylko pilot czasem mu w tym przeszkadza :
) "

robsik

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: Września 12, 2006, 08:30:49 »
Wielkie dzięki za podpowiedzi! Już parę razy udało mi się polecieć za holownikiem, ale musiałem w to włożyć dużo pracy - rzeczywiście nie wiedziałem, że tu też do dyspozycji mam trymerek. No i tu pojawia się pytanie o trymerek (mam nadzieję, że nie za bardzo lamerskie): czy w tym symulatorze widać jakoś, jak działa trymer? Pytam, ponieważ w FS kręci się takie małe pokrętełko, a tutaj nic nie zauważyłem aby się działo, gdy kręcę trymerkiem. A może podczas lekcji (bo te przerabiam) trymer nie działa?
Wszelka pomoc oczywiście mile widziana :)

A tak na marginesie to zrobiłem pierwszą trasę (jakieś 4,5km) dwa razy! Ależ frajda! Zdecydowanie polecam każdemu, kto się jeszcze nie przekonał do latania tym simem  :banan

maymar

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Września 12, 2006, 08:45:08 »
No i tu pojawia się pytanie o trymerek (mam nadzieję, że nie za bardzo lamerskie): czy w tym symulatorze widać jakoś, jak działa trymer? Pytam, ponieważ w FS kręci się takie małe pokrętełko, a tutaj nic nie zauważyłem aby się działo, gdy kręcę trymerkiem.
trymerka w Condorze nie widać. Po prostu jest on "namacalny" podczas lotu - dobre ćwiczenie dla Ciebie:
Puść drąga i za pomocą trymera ustaw predkość lotu odpowiednio 90, 120, 140, 160km/h - do tego ćwiczenia ustaw opcję startu na airstart. Jak już będziesz umiał to robić to na holu z prędkością (a co za tym idzie z utrzymaniem odpowiedniej wysokości za samolotem) nie będziesz miał problemu. Zostaje jeszcze ćwiczenie zakrętów w zespole ale to na kolejną lekcję  :004:

robsik

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Września 14, 2006, 13:21:03 »
Rzeczywiście trymerek działa, ale nie w każdej lekcji - niektóry funkcje w tych lekcjach powyłączali. Natomiast jak spróbowałem na free flight, to zadziałało. Zainteresowało mnie jednak to jak mi to wychodziło: jak ustawiłem trymerka w jakiejś pozycji i nie ruszając za bardzo drążkiem to szybowiec leci nieco "wahadłowo" - najpierw nurkuje lekko, rozpędza się, a gdy nabierze prędkości to się trochę zadziera, aż wytraci trochę prędkości i znowu nurkuje lekko. Jak próbuję się domyślać to chyba nie o to chodzi - czy w takiej sytuacji należy go jakoś ustabilizować? Czy da się jakoś ustabilizować?

I muszę już Wam bardzo podziękować, bo dzięki Waszym poradom zrobiłem trasę 51km ze średnią predkości 91km/h! Nie wiem czy to jest dobry wynik, ale mnie osobiście zachwycił - pierwsza tak długa trasa  :001:

...................................................

Pozdrowienia!
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2006, 16:06:04 wysłana przez YoYo »

« Odpowiedź #148 dnia: Września 14, 2006, 13:40:56 »
najpierw nurkuje lekko, rozpędza się, a gdy nabierze prędkości to się trochę zadziera, aż wytraci trochę prędkości i znowu nurkuje lekko. Jak próbuję się domyślać to chyba nie o to chodzi - czy w takiej sytuacji należy go jakoś ustabilizować? Czy da się jakoś ustabilizować?
Do stabilizacji służy wlaśnie trymer! Ty po prostu źle wytrymowałeś szybowiec, zbyt w górę. Najprościej: szybowiec leci w górę, traci prędkość i siłę nośną; zaczyna lekko nurkować. W locie nurkowym odzyskuję prędkość, siła nośna wzrasta i znów zaczyna się wznosić... I tak w kółko...
.............................................
Ojj..
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2006, 16:07:33 wysłana przez YoYo »

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Września 14, 2006, 18:06:00 »
Witam
Sam Powoli zbieram się do kupna Condora, ale niestety pojawił się problem - w tej chwili nie jest dostępny w sklepie Pilots.pl i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będzie. Z tego co zauważyłem na stronie producenta przy zakupie akceptowana jest płatność przelewem, i tu mam pytanie (może głupie, ale nie znam się na tym zupełnie) czy mogę normalnie ze swojego banku przelać pieniądze na ich konto, i czy muszę mieć konto w konkretnej walucie, czy może być złotówkowe?
Z góry dzięki i pozdrawiam