Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320429 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Norbertnaviedzony

• Trolle
  • *
  • Viper all the way :)
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #1125 dnia: Sierpnia 01, 2009, 12:32:02 »
Tutaj też jest fajna galeria dot. naszych F-16. :004: Wiele historycznych ujęć http://www.mon.gov.pl/pl/galeria/1229

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1126 dnia: Sierpnia 01, 2009, 14:32:19 »
Kurcze z tym deszczem to faktycznie lipa - ktoś powinien tego pilnować, założę się że kokpit nie jest wodoszczelny... Ja mogę go osuszyć na ochotnika ;)
F-16C Block50 driver...

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #1127 dnia: Sierpnia 03, 2009, 10:43:24 »
http://www.tv-trwam.pl/index.php?section=f16

Krótki reportaż TV Trwam, lektor popełnił kilka błędów, ale generalnie warto obejrzeć.

« Odpowiedź #1128 dnia: Sierpnia 03, 2009, 12:08:02 »
Wydaje mi się, że deszcz nie spowoduje żadnych uszkodzeń w kokpicie bynajmniej wszystkie przełączniki są próżniowe a wiązki kabli dobrze zabezpieczone. Niemniej jednak nie polecał bym zostawić na nockę otwartego kokpitu oprócz dużej ilości wody w dziwnych okolicznościach zniknął by ACES II oraz parę innych cennych gratów  :021:

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #1129 dnia: Sierpnia 03, 2009, 15:21:53 »
Poza paroma błędami jak wspomniano wcześniej i troszkę zbyt wysublimowanego języka -jak na mój gust- wychwalającego naszych lotników to co byś cie nie mówili o telewizji "Trwam" bynajmniej w tam pokuszono się o przedstawienie jak wyglada praca lotniska w pigułce .
Dobry przykład na to jak można zrealizować program o lotnictwie czy innych specjalnościach w wojsku.
Bo w ogólno znanych stacjach niema wcale, a te które w których są to przeważnie przy okazjach swiat lub katastrof są zdawkowe albo byle jakie.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline czarnyolek

• *
  • gg 9176114
« Odpowiedź #1130 dnia: Sierpnia 03, 2009, 16:23:06 »
Taka tylko myśl mi przyszła do głowy, że jeżeli "Falcon" u nas się nazywa "Jastrząb", to jak nazywał się będzie "Hawk", jeżeli zostanie samolotem szkolnym w polskim lotnictwie, bo chyba nie "Sokół"? :)

Kubu

• Gość
« Odpowiedź #1131 dnia: Sierpnia 10, 2009, 17:04:44 »
Ja tam nie jestem fanem 16 bo mi się nie podobają optycznie ale zaskoczyło mnie to że ostatnio całkiem często latają nad Świdnikiem. Kiedyś podczas jakiś manewrów NATO czy coś faktycznie nam zrobili strefę zakazaną od 300 do bodajże 2000 m i się zastanawialiśmy jak wrócić szybowcami na lotnisko (ostatecznie olaliśmy zakaz). Ale poza tym to nigdy nie słyszałem żeby w okolicach ktoś robił jakieś zadania w strefie. Aż tu od dwóch miesięcy chyba pojawiają się 16 na dość małych pułapach.

« Odpowiedź #1132 dnia: Sierpnia 20, 2009, 12:31:43 »

Kubu

• Gość
« Odpowiedź #1133 dnia: Sierpnia 22, 2009, 21:30:32 »
Nic nowego nie odkryli. Ale to chyba nie temat na tą dyskusję (raczej na temat prasy i F-16). Ciekaw jestem czemu zaliczają do offsetu PZL Rzeszów który de fakto jest częścią amerykańskiej korporacji. Także nie bardzo modernizuje naszą gospodarkę a tylko daje zatrudnienie. Choć po zwolnieniach z końcówki zeszłego roku jakoś mniej. Nie wiem co to za projekty w General Motors w Gliwicach ale to też własność amerykańskiego koncernu. Także raczej rozwój własnego podwórka.

Rozumiem że modernizacja to jakiś know-how, a nie nowa obrabiarka na własne potrzeby. Żeby nie było.

« Odpowiedź #1134 dnia: Sierpnia 23, 2009, 11:46:35 »
To się teraz zacznie kolejna nagonka na F-16 (zapewne ludzie nie będą potrafili odróżnić offsetu od samolotów, jeśli wiecie co mam na myśli).
Tylko teraz czekać na wypowiedzi Mr. H  w stylu: "trzeba było kupić Gripeny" ...

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #1135 dnia: Sierpnia 23, 2009, 11:50:19 »
Whiskey, a kto teraz będzie się tym przejmował? Dzieciaki na forach o2?
Olać ich. My i tak wiemy swoje!

Kubu

• Gość
« Odpowiedź #1136 dnia: Sierpnia 24, 2009, 12:06:10 »
A może by podejść do tego tak że offset jest zły więc należało by pociągnąć do odpowiedzialności tych którzy za niego odpowiadają.
Wszystko traktujecie jako atak na ukochane F-16.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1137 dnia: Sierpnia 24, 2009, 13:19:02 »
To, że offset to inna para kaloszy niż same maszyny, doskonale wiemy.

Problem w tym, że publika nie jest w stanie rozdzielić tych dwóch spraw. Jedna negatywna opinia ciągnie za sobą drugą - po całości. Przykładowo, to, że od razu nie zakupiono programu planowania obsług z maszyną, a zlecono wykonanie go polskiemu instytutowi, który nie ma o tym bladego pojęcia - w oczach przeciętnego polaka jest winą amerykanów, a nie naszych decydentów.

Kubu

• Gość
« Odpowiedź #1138 dnia: Sierpnia 24, 2009, 15:12:03 »
No ale to znaczy że lepiej nic nie pisać bo jeszcze ktoś sobie coś źle o samolocie pomyśli czy olać to że ktoś sobie źle pomyśli (bo i tak to nie ma znaczenia i nic z tym nie może zrobić) i napiętnować oraz wziąć się za osoby i odpowiedzialne za taki a nie inny stan rzeczy.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #1139 dnia: Sierpnia 25, 2009, 10:46:00 »
http://www.tvn24.pl/-1,1616264,0,1,unikalne-zdjecia-polskich-mysliwcow-w-akcji,wiadomosc.html

WOW   :118:

A jednak z Polską  mentalnością nie jest aż tak źle. Zobaczcie jak zgasili kolesia w komentarzach :)